Senuosius paveldo saugomus rūsius griauna buldozeriais, nes trukdo prekybos centro statyboms | Kas vyksta Kaune

Senuosius paveldo saugomus rūsius griauna buldozeriais, nes trukdo prekybos centro statyboms

R.Tenio nuotr.

Šančių gyventojai stojo ginti paveldo saugomų rūsių, tačiau nespėjo. Pirmadienį buldozeriais sugriautas vienas rūsys. Kitas kol kas paliktas, tačiau neaišku, ar ilgam. Senieji rūsiai nugriauti, nes trukdė prekybos centro statyboms. Už tokius savavališkus veiksmus verslininkai turės atsakyti.

Juozapavičiaus prospekte yra senosios caro laikų kareivinės. Kultūros paveldas saugo didelę teritoriją, o kartu ir joje esančius pastatus. Tačiau kai kam paveldas nė motais ir gali sau leisti naikinti istorijos likučius.

„Pikta yra todėl, kad mes norime išsaugoti, tačiau ateina tie, kurie turi didesnę piniginę, ir viską išgriauna. Kol mes nuvažiavome išsiaiškinti, kad tai neteisėtos statybos, grįžome ir radome viską sulyginta su žeme. Mes patys norėjome susitvarkyti savo paveldosauginį namą, tačiau mums to padaryti nebuvo leista, tai ir klausiame, kodėl vieniems galima, kitiems ne?“, – nepasitenkinimą reiškė gyventoja Genė.

Ties Juozapavičiaus prospekto 13-uoju namu pradėti vykdyti griovimo darbai. Šančiuose yra keturi senieji rūsiai, kurie įtraukti į kultūros paveldo sąrašus. Vienas yra ties minėtu gyvenamuoju namu, kiti du šalimais esančioje statybų teritorijoje, o dar vienas taip pat carinių kareivinių teritorijoje, tačiau kiek tolėliau. Gyventoja pasakoja, jog prie namų esančio rūsio jiems nugriauti nebuvo leista, nors nei vienas kaimynas juo nesinaudoja.

Senojo namo gyventojai pastebėjo, jog šalimais staiga buvo aptverta teritorija ir pradėtas naikinti istorinis turtas. Iš pradžių su žeme sulyginti baltų plytų sandėliai, o vėliau pradėta ardyti ir paveldo saugomi rūsiai. Iškvietus paveldosaugininkus, griovimo darbai buvo pristabdyti, tačiau ne ilgam.

Tikina, jog leidimus turi

Dabartiniai sklypo valdytojai tikina, jog visus reikiamus dokumentus turi ir gali vykdyti griovimo, o vėliau ir statybų darbus. Tačiau panašu, jog verslininkai ne iki galo išsiaiškino, kas jiems leidžiama griauti. Pagal dokumentus, jie galėjo sunaikinti baltų plytų sandėlius, o prie raudonųjų plytų rūsių negalėjo nė piršto priliesti.

Tuo tarpu aplinkosaugininkai tikina, jog už tokius neteisėtus veiksmus, teks atsakyti. Kol kas dar nėra nuspręsta, kokia žala yra padaryta, tačiau išanalizavus visas detales, paaiškės, kokių sankcijų imtis.

„Kol kas negaliu pasakyti, kiek tai yra vertinga, bet tai yra carinio laikotarpio statiniai. Bus surašytas protokolas, kviesime atstovus, kad pasakytų nugriovimo motyvus ir spręsime, kokią baudą skirti. Gali tekti ne tik sumokėti, bet ir atstatyti nugriautą paveldosauginį turtą“, – komentavo Vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas.

Konfliktas dėl pravažiavimo

Juozapavičiaus prospekte planuojama statyti 1000 kv. metrų ploto prekybos centrą, kuriam būtų įrengiamas naujas privažiavimas. Tai sužinoję rajono gyventojai sujudo, mat įvažiavimas į prekybos centro sandėlius driektųsi palei jų šimtametį namą. Pastatas ir taip vos stovi, o jei dar pro jį važiuos sunkiasvoriai automobiliai, jis gali iš vis neatlaikyti.

13-ojo namo gyventojai pradėjo derybas su verslininkais. Iš pradžių statybas rengiantys atstovai reikalavo naujo pravažiavimo iki būsimos parduotuvės. Šiuo metu yra vienas įvažiavimas, tačiau jį norėta per tris metrus patraukti arčiau šimtamečio namo. Tačiau gyventojams tai nepatiko ir jie užvertė įvairias institucijas skundais dėl neteisėtų statybų.

„Jeigu nenorima išsaugoti paveldo, tai kam tada reikia jį saugoti?“, – retoriškai klausė Šančių gyventoja Genė.

Tuomet verslininkai šalimais gyvenantiems žmonės pasiūlė prisidėti prie namo remonto išlaidų, mat paveldo saugomus objektus renovuoti gali tik tam tikros įmonės. Tačiau, pasiūlius sutartį patvirtintu notaro parašu, visi pažadai dingo.

Juozapavičiaus prospekto aktyvistai nusiteikę tokių dalykų ramiai nepalikti ir kreiptis į visas institucijas su prašymais išsaugoti istorinį turtą, nes nei vienas namo gyventojas neketina dėl parduotuvės ir važiuojančių sunkiasvorių automobilių, laukti, kol ilgaamžis namas sugrius ir jie liks be stogo. Be to, jie nori, jog būtų teisybė, kad jei yra teritorija, įtraukta į paveldo sąrašus, visi turi laikytis tos pačios tvarkos, o nebūtų ji daroma pagal tuos, kurie turi daugiau pinigų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA