Kaune duris atvers pirmasis vaikų lauko darželis | Kas vyksta Kaune

Kaune duris atvers pirmasis vaikų lauko darželis

Nuo 2015 m. birželio mėnesio Kauno Ąžuolyno parke duris atvers pirmasis Lauko darželis šiame mieste. Lauko darželiai pasaulyje – įprasta ikimokyklinio ugdymo sistemos dalis, gyvuojanti jau daugiau nei trisdešimt metų.

Pirmieji Lauko darželiai pradėjo kurtis Skandinavijos šalyse, o dabar jų tinklas paplitęs po visą pasaulį – net ir atšiauriomis klimato sąlygomis pasižyminčiuose kampeliuose. Ikimokyklinio amžiaus vaikai dienas lauke leidžia Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Estijoje, Latvijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, Kanadoje ir netgi Aliaskoje. Itin šaltomis žiemomis, visuose pasaulio Lauko darželiuose, taip pat ir Lietuvoje, galioja -10 taisyklė, reiškianti, kad esant speigui ir spaudžiant daugiau nei -10 šaltukui, ikimokyklinukai laiką leidžia šildomose patalpose, laukdami palankesnių orų lauko pramogoms.

Pirmasis Lauko darželis Lietuvoje buvo įsteigtas 2014 metų balandį Vilniuje, Pavilnių regioniniame parke, ir šiemet švenčia vienerių metų gimtadienį. Metų patirtis ir nuolatinės pastangos siekiant užtikrinti smagų ir prasmingą vaikų laiką darželyje nepraėjo veltui. Nepabūgę lietuviškos žiemos ir lietingo rudens, tiek Lauko darželio vaikai tiek tėveliai džiaugiasi galėdami daugiau laiko praleisti gamtoje kiekvieną dieną. Į Lauko darželį savo vaikus leidžianti mama Agnė neabejoja, kad buvimas lauke yra neįkainojamas pasirinkimas mažiesiems: „Mes šeimoje be galo džiaugiamės šiuo darželiu ir be jokių abejonių – tai atradimų atradimas. Mūsų vaikai jau kiek vyresni, darželinis amžius artėja į pabaigą. Aš ne kartą pagavau save galvojant – kaip gaila, kad toks darželis neatsirado anksčiau.“

Lauko darželyje auklėtojai vadovaujasi lauko pedagogikos ugdymo principais. Čia visi gamtos turtai – žolė, lapai, gėlės, akmenukai, pagaliukai, smėlis, molis, sniegas, balos, medžiai, krūmai tampa vaikų žaislais ir mokymosi priemonėmis. Gamtinės priemonės pasitelkiamos įvairių vaikų gebėjimų – skaičiavimo, rašymo, kalbos, logikos, muzikos, dailės – ir įgūdžių ugdymui, taip pat skatinamas laisvas žaidimas ir kūrybiškumas.

Į Lauko darželį savo sūnų nuo 1,5 metų leidžianti mama Lina pastebi, kad gyvenant mieste vaikams labai trūksta gryno oro ir gamtos, todėl ji aiškiai gali įvardinti, kodėl leidžia savo vaiką būtent į Lauko darželį: „Dėl galimybės turėti turiningą, sveiką ir gražią vaikystę. Kas gali būti geriau už varlių gaudymą pievose; kasdienius žygius, reikalaujančius ištvermės ir ugdančius kantrybę; akmenukų mėtymą nuo tiltelio, besivaržant, kuris numes toliau; pagalbos rankos ištiesimą draugui lipant per didžiulį viduryje kelio pasitaikiusį rąstą; vabaliukų tyrinėjimą kasdieniuose pasivaikščiojimuose; taškymąsi didžiulėje purvo baloje pajuodus iki ausų; paukščių skleidžiamų garsų pažinimą; sušalus pasišildymą visiems drauge prie laužo; rudeninių obuolių surinkimą ir padovanojimą atvykusiems tėvams į darželį ir t.t. Galėčiau vardinti ir vardinti, nesinori ir sustoti. Ar tai ne pati gražiausia vaikystė?“

Suderinę kasdienes linksmybes ir tobulėjimą gamtos apsuptyje vaikai augina ir dar vieną labai svarbų savo gyvenimo palydovą – imunitetą. Metai Lauko darželyje leido paneigti mitą, jog būdami lauke net ir ne pačiomis palankiausiomis oro sąlygomis, vaikai dažniau peršąla ir serga. Kaip pabrėžia lauko pedagogikos specialistė, lektorė iš Didžiosios Britanijos Džiulijeta Robertson, lauke vaiko imunitetui suteikiama galimybė stiprėti, prisitaikyti prie įvairių oro sąlygų, aplinkos.

Sveikas šaltukas, vasaros kaitra, rudens lietus ir šviežumu dvelkiantis pavasario oras – yra visiškai netinkama aplinka virusams ir bakterijoms plisti, tuo tarpu uždaros darželių patalpos tam palankios ištisus metus. Visą žiemą Lauko darželį lankiusio vaiko mama Jurgita remdamasi asmenine patirtimi skatina nebijoti daugiau laiko praleisti lauke su mažaisiais šeimos nariais: „Slogų neišvengėme, bet kad labai sirgtų – tai tikrai ne. Iš tikrųjų labai bijojome sūnų leisti į bet kokį darželį, kad neparneštų ligų mažąjam broliukui, tačiau tikrai puikiai atsilaikėm! Palyginus su kitais vaikais, kurie lanko ne Lauko darželius, mes sirgome tikrai labai nedaug.“

Kauno Ąžuolyno parke įsikursiantis Lauko darželis jau spėjo susipažinti su lauko pedagogika susidomėjusiais miestiečiais. Atidarymo šventėje lauko pedagogikos specialistė Dovilė iš Vilniaus supažindino mamas su lauko pedagogikos metodais, principais ir vertybėmis, tuo tarpu vyriškoji šeimos dalis padėjo paruošti būsimą darželio teritoriją prieš susirenkant pirmajai darželio grupei. Kauno Ąžuolyno Lauko darželis duris vaikams ir tėvams atvers nuo birželio mėnesio. Vasaros metu taip pat bus organizuojama stovykla lanksčiu grafiku, kur bus galima išbandyti ir patirti Lauko darželio privalumus be didelių įsipareigojimų ir lengviau priimti sprendimą, ar sugrįžti čia rudenį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA