Ateinančios vasaros orai: atostogaujančius nustebins vienas mėnuo | Kas vyksta Kaune

Ateinančios vasaros orai: atostogaujančius nustebins vienas mėnuo

Grynas.lt 2015/05/11 13:19
R.Tenio nuotr.

Artėjant atostogoms pradedama domėtis, kokie orai bus vasaros mėnesiais ir kada atostogauti geriausia.

GRYNAS.lt kalbinti specialistai turėjo ir gerų, ir blogų žinių – didelių karščių nesulauksime, orai bus permainingi, tačiau birželis šiemet žadamas ganėtinai sausas ir šiltas.

Pasakė, kokie bus vasaros mėnesiai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys teigė, kad Lietuvoje ilgalaikių prognozių nesudarinėjama ir dažniausiai žiūrima į kitų centrų duomenis. Pagal juos galima spręsti, kad didelių karščių šią vasarą nebus.

„Pagal amerikiečių prognozes visas vasaros sezonas turėtų būti artimas normai, todėl vasarą didelių karščių nereikėtų tikėtis. Žiūrint į atskirus vasaros mėnesius, panašu, kad birželis gali būti šiltas, šiltesnis nei įprastai. Liepa taip pat, tikėtina, bus šiek tiek šiltesnė, o rugpjūtis bus mums įprastas. Sudėjus tris vasaros mėnesius, vasara bus įprasta“, – sakė J. Kilpys.

Anot specialisto, Lietuvoje vidutinė vasaros temperatūra paprastai svyruoja nuo 16 iki 17 laipsnių, šiek tiek aukštesnė būna pajūryje, rytinėje Lietuvos dalyje, o šiek tiek žemesnė būna Žemaičių aukštumoje ir kai kuriose rytinėse dalyse. Šilčiausias mėnesis Lietuvoje paprastai būna liepa, kai kuriais atvejais ir rugpjūtis. Liepos mėnesį paprastai temperatūra būna 17-18 laipsnių.

„Dabar visiems metų laikams būdingi permainingi orai. Pastebime, kad dabar tiek vasarą, tiek žiemą dažnesnės staigios orų permainos.

Prisiminus praeitus metus galima pasakyti, kad birželio mėnesis buvo šaltesnis, temperatūra buvo žemesnė negu norma, tačiau liepos pabaiga ir rugpjūčio pradžia buvo itin karšta ir buvo mušami rekordai.

Lietuvoje rekordo nepasiekėme, tačiau latviai turi naują karščio rekordą. Tokios orų permainos darosi jau įprastos“, – kalbėjo J. Kilpys, pridėjęs, kad permainingų orų neišvengsime ir šią vasarą.

Pavasaris tikrai buvo šiltas, ypač kovas. Žmonės kartais šilumos nepastebi dėl nepastovumo. Kartais dvi šaltos dienos jiems taip įstringa atmintyje, kad likusios 28 šiltos dienos pasimiršta.

Taip pat klimatologas paaiškino, ko galime tikėtis likusiomis gegužės dienomis: „Kol kas pavasaris buvo šiltesnis nei įprastai. Jeigu žiūrėsime į kovo ir balandžio mėnesius, jie buvo šiltesni. Kovo mėnesį temperatūra buvo net 5 laipsniais aukštesnė nei klimato norma, balandis buvo šiltesnis ne tiek daug. Gegužės pradžia yra būdinga Lietuvai, kol kas viskas yra pagal klimato normą. Panašu, kad gegužės mėnuo ir bus toks -15-16 laipsnių. Mėnesio pabaigoje galbūt bus šiek tiek aukštesnė temperatūra, bet tikimasi, kad gegužės mėnuo bus būdingas Lietuvai.“

Kritulių birželį bus mažiau

J. Kilpys teigė, kad kritulių kiekį prognozuoti dar sunkiau, tačiau pagal skaičiavimus, ši vasara neturėtų būti nei ypatingai lietinga, nei sausa.

„Su krituliais yra pakankamai įdomi situaciją. Gegužės mėnesį prognozuojama, kad kritulių bus keletą procentų daugiau už normą. Birželį kritulių turėtų būti mažiau, o liepą ir rugpjūtį kritulių kiekis sieks normą. Kol kas iš vasaros mėnesių išsiskiria birželis“, – sakė specialistas.

Atrodo, kad birželio mėnesis prognozuojamas geras (ir šiltesnė temperatūra, ir mažiau kritulių): „Tačiau reikia nepamiršti, kad birželis Lietuvoje būna lietingas mėnuo. Visi juokauja, kad artėja Joninės ir prasideda lietūs, todėl tikrai kritulių bus ir šiais metais, tiesiog lyginant su daugiamečiais vidurkiais, jų bus mažiau nei anksčiau. O liepos mėnesį būna trumpos, bet intensyvios liūtys ir kritulių kiekis paprastai būna dar didesnis nei birželį, tačiau lietus nesitęsia ilgai.“

Tikimasi permainingos vasaros

Vilniaus universiteto klimatologas prof. Arūnas Bukantis teigė, kad žiūrint į pastarųjų metų tendencijas, reikėtų tikėtis kontrastingų orų.

„Sezoninės prognozės yra rizikingas reikalas ir mokslui tai nelabai įkandamas uždavinys. Galima kalbėti apie tendencijas, pastebimas ne pirmus metus. Pastarųjų metų vasaros pasižymi dideliais orų kontrastais: šaltų ir karštų laikotarpių, kurie trunka po kelias savaites, kaitaliojimusi. Todėl vidurkis, kurį apskaičiuojame, nedaro jokio įspūdžio.

Taip pat būdingi sausi ir ypatingai lietingi laikotarpiai, kartais jie pasidalina po tris ar keturias savaites per vasarą, tokiu būdu vasara įgauna netolygų orų režimą“, – sakė A. Bukantis.

Anot mokslininko, toks nepastovumas būdingas visiems metų laikams, prieš du dešimtmečius tokios tendencijos buvo pastebėtos žiemos sezono metu, dabar tai būdinga ir vasaroms. O pavasaris, specialisto teigimu, buvo ypatingai šiltas.

„Kovas buvo ypatingai šiltas, balandžio temperatūra buvo aukštesnė 1-1,5 laipsnio už vidutinę daugiametę temperatūrą. Pavasaris tikrai buvo šiltas, ypač kovas. Žmonės kartais šilumos nepastebi dėl nepastovumo. Kartais dvi šaltos dienos jiems taip įstringa atmintyje, kad likusios 28 šiltos dienos pasimiršta“, – juokėsi A. Bukantis.

Mėnesio orų prognozė Lietuvoje

Gegužės mėnesio vidutinė temperatūra numatoma artima vidutinei daugiametei (vidutinė daugiametė yra plius 11,9 °C), kritulių kiekis prognozuojamas taip pat artimas daugiamečiam vidurkiui (daugiametis vidurkis 52 mm).

Pavasario vidutinė temperatūra numatoma 1–2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė – plius 5,5 °C), kritulių kiekis – artimas vidutiniam daugiamečiam (daugiametis vidurkis 131 mm).

Senolių spėjimai

Etnologas Libertas Klimka dažnai orus spėja remdamasis senolių išmintimi. Kokią vasarą jis prognozuoja?

„Senoliai spėdavo labiau pavasario nei vasaros orus, žemdirbių kultūroje pavasaris buvo svarbesnis, juk vyksta visi ūkio darbai. Labai apibendrintai senoliai sakydavo, kad kokie pirmoji kovo diena, toks pavasaris, antroji diena – vasara, trečioji – ruduo.

Labai svarbus reiškinys yra pirmoji perkūnija, atrakinanti žemę, tada galima maudytis, vaikščioti basomis, atsisėsti ant žemės. Svarbu, iš kurios pusės perkūnija sugriaudžia, pagal tai spėdavo, koks bus artimiausias pavasaris, jeigu griaudžia iš vakarų – bus lietingas, iš rytų – vėjuotas, iš šiaurės – šaltas. Senoliai tikėdavo, kad perkūnas atrakina žemę, tada pradeda augti žolė“, – sakė L. Klimka.

Anot mokslininko, yra ir kitų spėjimų: „Per Petrines žmonės žiūrėdavo, kada gegutė nustoja kukuoti, jeigu ji kukuoja po Petrinių, reiškia bus vėlyvos šalnos. Vasaros metu labai svarbi diena yra liepos 10 d. – septyni miegantys broliai. Žmonės tikėjo, kad prasideda lietingoji vasaros pusė ir jeigu tą dieną lyja lietus, jis labai ilgai užtrunka, tęstis gali net septynias savaites.“

L. Klimka tiki, kad pagrindiniai senolių spėjimai pasitvirtina, nes žmogaus ūkinė veikla dar ne visai suardė senąją struktūrą.

Daugiau apie artimiausių dienų orus>>>

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA