Jei Seimas pritars, alkoholinių gėrimų bus galima įsigyti nuo 20-ies metų | Kas vyksta Kaune

Jei Seimas pritars, alkoholinių gėrimų bus galima įsigyti nuo 20-ies metų

DELFI nuotr.

Seimas po svarstymo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nuo šių metų lapkričio 1 dienos drausti vartoti ir turėti bet kokių alkoholinių gėrimų asmenims iki 20 metų, taip pat būtų uždrausta jiems parduoti alkoholinius gėrimus. Šiuo metu šie draudimai galioja asmenims, jaunesniems kaip 18 metų. Tam, kad pataisos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

„Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ dalyvavęs Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas tvirtino, kad esą problemų ieškoma ne ten, kur jų iš tiesų yra.

„Mes pritariame, kad būtų mažinamas alkoholinių gėrimų prieinamumas. Tik šios problemos sprendimo būdas pasirinktas ne toks. Neseniai atliktas eksperimentas, kuomet degalinėse nepilnamečiams buvo parduoti alkoholiniai gėrimai, parodė, kad didžioji problema – ne amžiaus cenzas. Problema ta, kad nepaisoma įstatymo, draudžiančio parduoti alkoholinius gėrimus nepilnamečiams. Taigi, kad ir koks bus nustatytas amžiaus cenzas, jei penkiolikametis galės nusipirkti alkoholinių gėrimų, tai nieko nepakeis. Juk kalbama apie specializuotas alkoholinių gėrimų parduotuves, alkoholio pardavimo laiko trumpinimą, ir tai realiai galėtų sumažinti alkoholio prieinamumą. O priėmus šias pataisas, iš esmės padėtis nesikeis, tik dar labiau bus pažeidinėjami įstatymai“, – svarstė P. Baltokas.

Tuo metu Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga palankiai vertina Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, tvirtindamas, kad šiuo atveju amžiaus kilstelėjimas yra logiškas.

„Natūralu, kad studentai prieštarauja tiesiogiai juos liečiančioms pataisoms. Amžiaus cenzo nustatymas susijęs net tik su alkoholio pardavimu. Štai JAV atliktas tyrimas parodė, kad, pradėjus alkoholį vartoti 12-15 metų, tikimybė, jog žmogus taps priklausomas nuo alkoholio yra 40 procentų. Jei žmogus pradeda gerti, būdamas 21 metų ar vyresnis, tokia tikimybė sumažėja iki 10 procentų. Beje, pasak psichologų, amžius, kuomet žmogus, vadovaudamasis logika, priima atsakingus sprendimus – 25 metai. Tuomet jau ateina psichologinė branda. Taigi, šiuo atveju amžiaus kilstelėjimas yra logiškas. Taip, šita priemonė visko neišspręs, bet ji nuo priklausomybės apsaugos nors nedidelę dalį žmonių. Beje, 2013 metais atlikta apklausa parodė, kad 72 procentai respondentų pasisakė už amžiaus cenzo didinimą. Tiesa, tuomet buvo klausiama apie amžių nuo 21 metų. Matyt, natūralu, kad toks sprendimas dėl amžiaus cenzo juda ir parlamente“, – sakė A. Veryga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA