Nuspręsta: už apsilankymą saugomose teritorijose teks mokėti | Kas vyksta Kaune

Nuspręsta: už apsilankymą saugomose teritorijose teks mokėti

Grynas.lt 2015/05/06 12:35
R.Tenio nuotr.

Nuo gegužės 15 dienos bus įvedamas lankytojo bilietas visose saugomose teritorijose. Bilietas, kaip trečiadienį spaudos konferencijoje tikino aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, bus neprivalomas: žmonės galės patys įvertinti, ar verta finansiškai paremti saugomas teritorijas, ar ne.

Bilietas kainuos 1 eurą penkioms dienoms, o visos surinktos lėšos bus skirtos saugomų teritorijų infrastruktūros gerinimui.

Ministras nenori, kad gamtoje žmonės jaustųsi kaip svečiai

„Pamanėme, kad mūsų gamta ir saugomose teritorijose dirbantys žmonės nusipelno papildomų lėšų, iš kurių būtų galima sudaryti papildomas sąlygas lankytojams. Laikui bėgant pagalvosime, kaip labiau motyvuoti lankytojus paremti saugomas teritorijas. Jau turime precedentą – Aukštaitijos nacionalinis parkas jau buvo įsivedęs tokį bilietą ir pernai surinko 40 tūkst. litų“, – sakė K. Trečiokas.

Šiuo metu saugomose teritorijose per metus apsilanko per 3,5 mln. lankytojų, todėl jų savanoriškas sutikimas mokėti po eurą už lankytojo bilietus galėtų sudaryti ne tokią ir mažą sumą. Vis dėlto lūkesčiai yra realistiškesni – jeigu bent 10 proc. visų šių lankytojų sutiks paremti parkus, toks rezultatas jau bus laikomas sveikintinu.

„Šitas srautas ne visuomet aplinkai būna draugiškas, paliekama ir šiukšlių, apšnerktų vietų. Mūsų saugomos teritorijos nėra tokios turtingos, kad galėtų viską finansuoti iš savų resursų. Patys lankytojai parodys, kiek gyvybinga šita idėja“, – sakė K. Trečiokas.

Savo ruožtu Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovas Albertas Stanislovaitis teigė, kad žmonėms labai dažnai kyla klausimas, kur bus panaudotos už lankytojo bilietą surinktos lėšos. Jis tikino, kad šios lėšos tikrai nebus skiriamos darbuotojų atlyginimams kelti. Viskas bus skelbiama viešai – surinktos lėšos bus naudojamos informacinės sistemos gerinimui, infrastruktūros plėtojimui.

„Lėšos bus renkamos už tai, kad lankytojas naudojasi parko infrastruktūra – naudojasi takais, gauna informaciją, o ne už tai, kad praeina pro šalį“, – sakė A. Stanislovaitis. Klausiamas, ar lankytojo bilietą turės pirkti ir baidarininkai, plaukiantys pro šalį, jis tai neigė, tačiau pabrėžė, kad galbūt ateityje, jeigu iš baidarių nuomotojų bus tokia iniciatyva, ji galės būti įgyvendinta.

Aplinkos ministro K. Trečioko teigimu, lankytojo bilieto idėja norima geriau pažinti parkų lankytojus, kaip jie vertina Lietuvos saugomas teritorijas. Tačiau jis neslėpė, kad buvo svarstyta idėja šį bilietą padaryti privalomą.

Pasiūlymas buvo atmestas, ministras paaiškino kodėl: „Nenoriu, kad žmonės Lietuvoje jaustųsi kaip svečiai.

Neįvedėme privalomo bilieto, nes gamta yra mūsų visų turtas, visi juo gali naudotis“, – sakė K. Trečiokas.

A. Stanislovaitis pabrėžė, kad Aukštaitijos nacionalinio parko patirtis parodė, kad įvedus ten lankytojo bilietą (kainavusi 3,5 lito), jokių skundų nesulaukta, o tai leidžia daryti išvadą, kad lietuviai yra pakankamai sąmoningi žmonės, sutinkantys prisidėti prie parkų infrastruktūros gerinimo.

Bilietus galės pirkti ir grybautojai

Gamtos mylėtojams svarbus praktinis klausimas, tai kaip gi jie galės laisva valia lankytojo bilietą įsigyti, ar tai turės daryti ir grybautojai, uogautojai, baidarių nuomininkai?

„Kai lankytojai atvyksta į parko direkciją, lankytojų centrą, jiems bus pasiūloma įsigyti bilietą. Mes pasirengę kalbėti su valstybinių parkų teritorijose dirbančiais verslininkais, pavyzdžiui, baidarių nuomotojais. Jeigu jie žengs žingsnį ir sakys, kad nuomodami baidares tuo pačiu pasiūlys įsigyti lankytojų bilietų, gali atsirasti pasiūlymas jų įsigyti, jeigu, sakykime, trasa eina per valstybinio parko teritoriją. Jeigu poilsiautojai naudojasi atokvėpio zonomis, toks pasiūlymas gali atsirasti. Kalbėsime su verslo atstovais, kad per juos būtų bilietas platinamas. O jeigu grybautojas ar uogautojas niekur neužsuko – pravažiavo, pagrybavo, išvažiavo, – savaime suprantama, kad jeigu jis nenori, nepirks lankytojo bilieto, nebent sudarysime galimybę jam pirkti bilietą per „Tiketą” ar „Perlo” terminalus mėnesiui ar metams. Jeigu jis norės tokiu būdu prisidėti, jis galės tai padaryti“, – aiškino A. Stanislovaitis.

Aplinkos ministras K. Trečiokas savo ruožtu pridūrė, kad įvedant šią lankytojų bilietų sistemą, jokiais būdais nebus naudojamas įkyrus siūlymas juos pirkti. „Nenoriu, kad bilietą parko darbuotojai bruktų už kiekvieno kampo“, – teigė ministras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA