Pristatytas naujasis 20 eurų banknotas | Kas vyksta Kaune

Pristatytas naujasis 20 eurų banknotas

Archyvo nuotr.

Lietuvos banke pristatytas naujasis 20 eurų banknotas ir jo inovatyvios apsaugos priemonės. Naujieji 20 eurų, serijos „Europa“ banknotai, bus išleisti į apyvartą visoje euro zonoje 2015 m. lapkričio 25 d. ir cirkuliuos kartu su dabartiniais, pirmosios serijos banknotais.

„Įmonėms, dirbančioms su grynaisiais, namų darbus rengiantis naujųjų banknotų išleidimui į apyvartą reikia atlikti jau dabar, o gyventojai artėjant banknotų išleidimo dienai bus supažindinti su atnaujintu banknoto dizainu ir naujomis apsaugos priemonėmis. Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad išleidus naująjį banknotą galios ir senieji, tad žmonėms tikrai nereikės niekur eiti keistis pinigų“, – sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas seminare, skirtame padėti banknotų įrangos tiekėjams, bankams, prekybos ir paslaugų įmonėms bei kitoms susijusioms šalims pasirengti naujojo banknoto išleidimui į apyvartą.

Anot M. Jurgilo, jei įmonės naudoja banknotų priėmimo, tikrinimo įrangą, jos turi pasirūpinti įrangos atnaujinimu ir parengimu naujajam 20 eurų banknotui. Įmonėms taip pat svarbu informuoti ir apmokyti darbuotojus.

20 eurų banknotas bus jau trečiasis naujosios serijos „Europa“ banknotas. Naujieji 5 eurų banknotai į apyvartą buvo išleisti 2013 m. gegužės mėn., o naujieji 10 eurų banknotai – 2014 m. rugsėjo mėn. Serija „Europa“ pradėta leisti, siekiant atnaujinti ir tobulinti apsaugos priemones, kad būtų dar sunkiau padirbti banknotus.

Lietuvos bankas, kaip ir kiti euro zonos nacionaliniai centriniai bankai, suteikia galimybę juridiniams asmenims, kurie platina ar naudoja banknotų tikrinimo, tvarkymo įrangą, testavimui pasiskolinti neišleistų į apyvartą 20 eurų banknotų. Galima pasiskolinti iki 1 400 vnt. banknotų, jų grąžinimas užtikrinamas 20 eurų užstatu už kiekvieną banknotą. Įmonė turi pasirašyti sutartį su Lietuvos banku ir užtikrinti tinkamą banknotų saugojimą.

Lietuvos bankas pagal poreikį rengs grynųjų pinigų tvarkytojų mokymus, supažindinančius su naujuoju 20 eurų banknotu ir jo apsaugos priemonėmis. Europos Centrinio Banko partnerystės programos informacinė medžiaga taip pat padės įmonėms supažindinti savo darbuotojus ir klientus su naujosios serijos banknotu.

20 eurų banknotas yra antras pagal populiarumą banknotas (populiariausias – 50 eurų banknotas) Lietuvoje, vertinant pagal Lietuvos banko grynąją nacionalinę emisiją. Šio nominalo banknotus išduoda bankomatai, jų autentiškumą specialiais aparatais tikrina prekybininkai ir paslaugų teikėjai.

Naujoji banknotų serija pavadinta „Europa“ todėl, kad šios serijos banknotų apsaugos priemonėse (vandens ženkle, hologramoje) naudojamas graikų mitologijos personažo Europos, nuo kurios kilo ir mūsų žemyno pavadinimas, portretas. Naujajame 20 eurų banknote panaudota itin inovatyvi apsaugos priemonė – langelis su portretu hologramoje. Banknotą laikant prieš šviesą langelis tampa skaidrus ir jame išryškėja Europos portretas, matomas iš abiejų banknoto pusių.

Iki lapkričio 25 d. visoje euro zonoje bus atspausdinta daugiau kaip 4,3 milijardo vienetų naujųjų 20 eurų banknotų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA