Rytoj Kaune bus minima tarptautinė džiazo diena | Kas vyksta Kaune

Rytoj Kaune bus minima tarptautinė džiazo diena

Organizatorių nuotr.

Po savaitgalį įvykusio festivalio „Kaunas Jazz“, laikinoji sostinė vis dar alsuoja džiazu – balandžio 30-ąją minint tarptautinę džiazo dieną, visi improvizacinės muzikos gerbėjai rinksis pasiklausyti džiazo studentų ir dėstytojų pasirodymų.

Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos Džiazo katedros studentai ir dėstytojai koncertuos džiazo gerbėjams gerai pažįstamoje erdvėje – „Punto Jazz palėpėje“ (Kęstučio g. 6). Renginio pradžia – 19 val., įėjimas nemokamas.

VDU Muzikos akademijos Džiazo katedros vedėja Justė Sakalytė džiaugiasi, kad Kaune jau susiformavo gana tvirta džiazo muzikos mylėtojų bendruomenė.

„Kaune matome klasikinį meno gerbėjų bendruomenės formavimosi variantą: kai atsiranda branduolys, aukštoji mokykla, aplink ją pradeda rutuliotis ir veiksmas. Vis stiprėjant VDU Džiazo katedrai, ji tampa savotišku traukos objektu – čia žmonės ateina studijuoti, jie groja, o savo muzika pritraukia klausytojų, ištikimų džiazo gerbėjų. Deja, Kaune gana ilgai to trūko. Atrodė, tarsi žmonės džiazą prisimintų tik kartą per metus – per „Kaunas Jazz“ festivalį. Mūsų katedra – tai palyginti naujas traukos taškas, kuris aktyviai populiarina džiazą Kaune. Kad galėtum koncertuoti, reikia klausytojo, o kad klausytojas atsirastų – reikia traukti jį prie savęs. Tą mes ir darome“, – paaiškino J. Sakalytė.

2011 metų lapkričio mėnesį organizacija UNESCO oficialiai paskelbė globojanti Tarptautinę džiazo dieną, kuri minima balandžio 30 dieną. Ši diena skirta prisiminti džiazą ne tik kaip laisvalaikio muziką, bet ir įvertinti jo diplomatinį vaidmenį, leidžiantį apjungti žmones iš įvairiausių pasaulio kampelių. Tą dieną visi džiazo entuziastai raginami prisiminti šios muzikos ištakas, pabendrauti, aptarti ateities perspektyvas. Tai dialogas tarp kultūrų, išaugantis į daug platesnį diskursą, nei meilė muzikai. Tai – ir kilnumas, ir žmogaus teisės, ir vis naujos užkardos diskriminacijai, tai muzika, kuri propaguoja išraiškos laisvę, lyčių lygybę, įprasmina jaunatvišką veržlumą ir teigiamus socialinius pokyčius.

Kiekvienais metais Džiazo dienos sostine paskelbiamas vis kitas pasaulio kampelis. Šiemet tai – Paryžius, miestas, kupinas šviesos, alsuojantis istorija ir atveriantis plačias erdves muzikinėms ir kultūrinėms improvizacijoms. Kaip tik čia vyks pagrindiniai Džiazo dienos renginiai, edukacinės programos, meistriškumo kursai, diskusijos ir kitokia veikla.

Lietuvoje Džiazo diena taip pat minima kasmet vis garsiau, drąsiau ir stilingiau. Lietuvos džiazo federacija aktyviai imasi koordinuoti renginius, vyksiančius visoje Lietuvoje – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Trakuose ir Šiauliuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA