Nori nuslėpti, kas vairuodamas tavo automobilį padarė KET pažeidimą? Sužinok kas tau gresia | Kas vyksta Kaune

Nori nuslėpti, kas vairuodamas tavo automobilį padarė KET pažeidimą? Sužinok kas tau gresia

Paskolinau artimam draugui automobilį ir jį nufotografavo viršijant greitį. Deja, jis jau turi ne vieną KET pažeidimą, dėl ko dar vienas pažeidimas jam užtrauktų daug bėdų. Norėjau pasiteirauti, kokia man atsakomybė grėstų, jeigu nenurodyčiau, kas pažeidimo metu vairavo automobilį?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 20 str. 2 dalyje numatyta, kad policijos pareigūnui<...> pareikalavus teisės pažeidimo išaiškinimo tikslu, transporto priemonės savininkas (valdytojas) turi nurodyti šiam pareigūnui duomenis apie asmenį (vardą, pavardę, asmens kodą arba gimimo datą, gyvenamąją vietą), kuris tam tikru metu valdė ar naudojosi transporto priemonės savininkui (valdytojui) priklausančia transporto priemone, o juridinio asmens vadovas ar jo filialo vadovas privalo nurodyti šiam pareigūnui duomenis apie asmenį (vardą, pavardę, asmens kodą arba gimimo datą, gyvenamąją vietą), kuris tam tikru metu naudojosi juridiniam asmeniui priklausančia transporto priemone. Transporto priemonės savininkas (valdytojas) arba juridinio asmens vadovas (ar jo filialo vadovas), nepateikę šioje dalyje nurodytų duomenų, atsako už transporto priemonės savininko (valdytojo) pareigų neatlikimą Administracinių teisės pažeidimų kodekso nustatyta tvarka. Analogiškos transporto priemonės vairuotojų, savininkų ir valdytojų pareigos ir reikalavimai, t.y. kokius duomenis turi pateikti automobilio savininkas (valdytojas) numatyti KET 32 punkte.

Iš šių teisės normų seka, kad transporto priemonės savininkas turi pareigą pateikti pareigūnams jų prašomą informaciją, kitu atveju pastarajam gali būti taikoma administracinė atsakomybė už Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą. Nagrinėjamu atveju Jums grėstų atsakomybė už administracinį teisės pažeidimą, numatytą ATPK 133(1) str. 1 d, kurio pažeidimas užtraukia baudą fiziniam asmeniui nuo aštuoniasdešimt šešių iki dviejų šimtų trisdešimt vieno euro.

Pažymėtina, kad vienintelė išimtis, kai transporto priemonės savininkui (valdytojui) negali kilti teisinė pareiga vykdyti policijos pareigūno teisėto reikalavimo, duodamo teisės pažeidimo išaiškinimo tikslu, ir nurodyti, kas konkrečiai nurodytu metu naudojosi transporto priemone, yra numatyta Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 20 str. 2 d., t. y. kai teisėtas transporto priemonės savininkas (valdytojas) prarado transporto priemonę prieš savo valią

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt
Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA