Baudžia, bet naujų ženklų nestato, tvarkos keisti nežada | Kas vyksta Kaune

Baudžia, bet naujų ženklų nestato, tvarkos keisti nežada

Kas vyksta Kaune nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė skundai, jog kontrolieriai neteisėtai baudžia vairuotojus, automobilius palikusius netoli Kauno klinikų esančiose gatvėse. Kauniečiai tikina, jog stovi neteisėti ženklai. Tuo tarpu valdininkai atkerta, jog visa apmokestinimo tvarka yra tinkama.

Kauniečiai pasipiktinę, jog ties pagrindine ligonine nuolat baudžiami vairuotojai, palikę automobilius tolimesnėse gatvelėse. Vairuotojai tikina, jog pagal sustatytus ženklus neįmanoma suprasti, kur yra mokamas parkavimas, o kur galima automobilius palikti už dyką.

Teisininkai aiškina, jog ties LSMU ligoninės viešosios įstaigos Kauno klinikos yra sustatyti galimai neteisėti ženklai. Įvažiuojant į teritoriją kabo ženklas „Visose Klinikų prieigose stovėjimas yra mokamas“ (toliau Ženklas). Tačiau tokio punkto nėra Kelių eismo taisyklėse.

„Paminėtina, kad Ženklas neatitinka KET priedo Nr. 1 8 p. numatyto kelio ženklo Nr. 528 (stovėjimo vieta) apibrėžimo, tačiau yra klaidinančiai panašus į šį kelio ženklą. Beje, Ženklas yra suformuluotas ypatingai neaiškiai dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, tokios įstaigos kaip „klinikos“ nėra. Netoli šios lentelės yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė viešoji įstaiga Kauno klinikos, bei atskirų sričių klinikos, pavyzdžiui, Akių ligų klinika. Taigi Ženklas yra neaiškus dėl taikymo teritorijos.

Antra, sąvokos „prieiga“ reikšmės, nei KET, nei LR saugaus eismo automobilių keliais įstatymas nepaaiškina. Remiantis Lietuvių kalbos žodynu, prieiga tai „priėjimo vieta, priėjimas“. Taigi, Ženklas apibrėžia gatves, kuriomis galima prieiti prie kažkokių klinikų“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo „Viliušis ir Astromskis“ Advokatų profesinės bendrijos teisininkai.

Remiantis tokiu išdėstymu galima būtų sakyti, jog pakabintas ženklas nurodo, jog už automobilių stovėjimą reikia mokėti tik Eivenių, V. Lašo gatvėse, Sukilėlių prospekte ir dar kitose, kur tiesiogiai galima patekti į ligoninę. Visgi, baudžiami vairuotojai, kurie automobilius palieka gatvėse, neturinčiose tiesioginės prieigos prie gydymo įstaigos, tokiose kaip Iniciatorių, V. Genio, Lankos gatvėse ir kt.

Moka tas, kuris garsiai nekalba

Šalia Kauno klinikų yra mėlynoji zona, vadinasi šioje teritorijoje vairuotojams reikia mokėti 60 euro centų už valandą stovėjimo. Nesumokėjus vietinės rinkliavos, gresia bauda nuo maždaug 20 eurų iki kelių šimtų, priklausomai kelintą kartą vairuotojas nusižengia taisyklėms. Visgi, baudų už parkavimą galima išvengti, jei apibersite savivaldybės administraciją gausiais argumentais, įrodančiais, jog esate teisus.

Vienas „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas pasakoja, jog remiantis teisininkų argumentais dėl neteisėto ženklo ir neapibrėžtos teritorijos, parašė prašymą savivaldybei, kad anuliuotų administracinį teisės pažeidimą už nesumokėtą parkavimą Iniciatorių gatvėje.

„Prisiparkavau Iniciatorių gatvėje, kuri yra akligatvis. Mane nubaudė, tad juristai pradėjo nagrinėti. Tokio Ženklo nėra KET, tad iškėlėme argumentą, jog ir kitose gatvelėse turėtų būti parkingas nemokamas. Savivaldybė neatsakė nei į vieną mūsų pateiktą argumentą. Patys surado argumentą, jog neva nuotraukoje nesimato laiko, todėl negalima bausti. Susidaro toks vaizdas, jog bijo, nes čia generuojamos didelės pajamos. Savivaldybė nesprendžia problemos, o baudžia visus vairuotojus“, – sakė advokatas dr. P. Astomskis.

Kaunietis įsitikinęs, jog valdininkai patys prisigalvojo ženklų, nors įstatyminio pagrindo nėra. Anot pašnekovo, bijoma prieiti prie teisminio precedento, todėl užvertus argumentais, nuobauda panaikinta. Tačiau yra daug žmonių, iš kurių buvo neteisėtai surinkti pinigai.

Kita pusė: viskas yra teisėta

Tiek Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras, tiek VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“, atsakingos už parkavimo mokesčių surinkimą mieste, darbuotojai įsitikinę, jog parkavimo rinkliava ties Kauno klinikomis yra teisėta ir visi ženklai galioja.

„Prie visų įvažiavimų į Kauno klinikas yra oficialūs ženklai, nurodantys, jog vairuotojas įvažiavo į mokamą automobilių statymo zoną. Yra iškabinti ženklai „Mokamas stovėjimas“, kuris ir nurodo, jog renkama rinkliava. Minimas ženklas (aut. „Visose Klinikų prieigose stovėjimas yra mokamas) yra tik papildoma lentelė“, – komentavo P. Keras.

Jam antrino ir VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ darbuotojas Saulius Staškūnas. Jis tikino, jog minimas ženklas yra tik papildomas stendas, o šalia yra sudėti oficialūs ženklai.

„Papildomų ženklų šalutinėse Kauno klinikų prieigų gatvelėse tikrai nereikia, nes jos ir taip yra mokamoje zonoje“, – tikino S. Staškūnas.

Automobilių statymo Kaune vietas galima rasti VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ internetiniame puslapyje. Ten įvardinama mokamas parkavimas ties Kauno klinikomis taip: „Teritorija aplink Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas, kuri ribojasi su Sukilėlių pr., Žeimenos g., Nuokalnės g. ir Neries kairiosios pakrantės viršutine briauna, išskyrus aikštelę Tvirtovės al. (tarp pastatų Nr. 1, 23, 12A, 36)“. Čia taip pat nėra išvardintos šalutinės gatvelės, tačiau valdininkai tikina, jog tokia mokamos teritorijos formuluotė paimta iš tarybos posėdžio, tačiau vis tiek reikia suprasti, jog šalutinės gatvelės patenka į mokamą zoną.

Realiu laiku mokėti dar negalima

Vienu momentu ties Kauno klinikomis buvo galima vairuotojams susimokėti už parkavimą realiu laiku. T.y., vairuotojai susimokėdavo tiek, kiek būdavo palikę automobilį. Tačiau dabar ši sistema nebeveikia ir kauniečiams reikia mokėti už nurodytą laiką.

„Buvo veikianti sistema, tačiau buvo sugadinti patys mokėjimo automatai. Tai pat dėl eurų keitėsi programinė įranga. Kadangi automatas priimdavo ir monetas ir mokėjimo korteles, reikia suderinti, kad skaičiuotų atbuline tvarka. Šiuo metu laukiame iš vokiečių atsakymo, todėl neaišku, kada sistema vėl pradės veikti“, – kalbėjo VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ atstovas S. Staškūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA