Jei pritars, ant cigarečių pakelių bauginančių užrašų ir nuotraukų bus daugiau | Kas vyksta Kaune

Jei pritars, ant cigarečių pakelių bauginančių užrašų ir nuotraukų bus daugiau

Kas vyksta Kaune nuotr.

Seimas pradėjo svarstyti Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės pristatytas Tabako kontrolės ir Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymų pataisas, kuriomis siekiama perkelti dalį Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2014/40/ES nuostatų, susijusių su tabako gaminių ir žolinių rūkomųjų gaminių ženklinimu, ir nustatyti atsakomybę už reikalavimų nesilaikymą.

„Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu priimta Tabako produktų direktyva numato papildomus apribojimus ir daug aukštesnius reikalavimus tabako gaminių ženklinimui. Šia direktyva siekiama sumažinti tabako produktų vartojimą, ypatingas dėmesys skiriamas formavimui apie galimą žalą sveikatai ir pradedančių rūkyti skaičiaus mažinimui. Nuo direktyvos priėmimo praėjo metai, jos perkėlimui į Lietuvos teisę darbai stringa, yra reali galimybė, kad Lietuva tikrai nepasirengs tinkamai jos įgyvendinti. Dėl to rinkoje ilgą laiką gali būti pateikiami produktai, neatitinkantys pagal aukštus ES visuomenės sveikatos reikalavimus parengtų direktyvos nuostatų“, – teigė viena iš projektų iniciatorių D. Mikutienė.

Tabako gaminių įspėjimai apie galimą žalą sveikatai iš esmės turėtų būti sudaryti iš trijų elementų – bendro pobūdžio įspėjimo, informacinio pranešimo ir kombinuoto įspėjimo apie rūkomojo tabako gaminių galimą žalą sveikatai.

Pagal teikiamus pakeitimus, ant tabako gaminių atsirastų grafiniai įspėjimai (spalvotos nuotraukos) apie galimą tabako gaminių žalą sveikatai ir jų vartojimo pasekmes. Vietoje dabar taikomų 40 procentų tekstinių įspėjimų, nuotraukos ant cigarečių pakelių užimtų 65 procentus jų ploto ir būtų talpinamos pakelių viršuje (po banderole), taip padidinant jų matomumą. Šiuo metu 30 procentų cigarečių pakelio ploto užimantis bendro pobūdžio informacinis pranešimas padidėtų iki 50 procentų.

Įstatymų projektais nuo 2016 m. gegužės 20 d. taip pat siūloma uždrausti visas aromatizuotas cigaretes, o mentolio skonio cigaretes – nuo 2020 m. gegužės 20 d.

Jei Seimas priimtų šiuos projektus, pataisos įsigaliotų kitų metų gegužės mėnesį.

Po pristatymo už naujas nuostatas balsavo 69 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 6 parlamentarai.

Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Sveikatos reikalų komitete. Taip pat dėl šių projektų nuspręsta paprašyti Vyriausybės išvados. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti birželio 23 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA