Gyva istorijos ir kultūros legenda, „Romuva“, švenčia 75-metį | Kas vyksta Kaune

Gyva istorijos ir kultūros legenda, „Romuva“, švenčia 75-metį

Archyvo nuotr.

Broliai, Antanas ir Petras Steikūnai Kaune, Laisvės al. Nr. 54, 1939m. pradėjo statyti kino teatrą. Moderniausias tarpukario laikų kino teatras, pavadintas „Romuva“ duris atvėrė 1940m. Tačiau teatras miestiečiams tarnavo tik vienerius metus, jo veiklą nutraukė Antrasis pasaulinis karas, kurio metu „Romuva“ buvo nacionalizuota, programos turinį ėmė griežtai kontroliuoti Valstybinė kinofikacijos valdyba, skelbia kino teatro atstovai.

Tarpkuriu tapusi naujos kokybės kino teatrų pioniere, „Romuva” išgyveno ne vieną skirtingą laikotarpį. Dabar tai kultūrinė erdvė, jau keletą metų vėl atgaivinusi savo veiklą. Čia nuolat vyksta kino festivaliai, tokie kaip „Tarptautinis Kauno kino festivalis“, Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, Vokiško kino dienos, ir kt. Vykdomos edukacinės programos mokykloms, animacijos dirbtuvės. Du kartus per mėnesį kino gerbėjus suburia „Kino klasikos klubas“. Taip pat aktyviai jaunimą pritraukė bendras projektas su VDU – „Subtitrai“, skatinantis patirti lietuvišką kiną. Kartais čia svečiuojasi ir koncertai ar spektakliai.

Ilgametė „Romuva“ – tai kultūrinė erdvė, daugeliui lankytojų kelianti nostalgiją ir prisiminimus. „Laisvalaikiu pasimatymai būdavo ištisai, susitikdavom prie Romuvos…“ – ilgesingai nutęsia kinomanė Virginija. Tuo tarpu jaunesni lankytojai, planuojantys vestuves priduria, kad jų pirmasis pasimatymas buvo būtent čia. Senjoras Algirdas, paklaustas apie „Romuvą“ prisimena savo vaikystę: „dar buvau pradžios mokykloje, kai su broliu pirmą kartą nuvykome į „Romuvą“, rodė filmą „Kapitono Granto vaikai“. Seanso metu dingo elektra ir visi pradėjo triukšmauti, švilpti, bet niekas nesiskirstė. Buvo daug vaikų…“. Tądien lankytojas ne tik pirmą kartą matė kiną, bet ir pirmą kartą iš Panemunės apsilankė Kaune. Pasak lankytojos Virginijos, dabar šis kino teatras skiriasi tuo, kad dažnai rodomi klasikiniai filmai, lygiai taip pat daug lietuviškų filmų, su garsiausiais lietuvių grandais.

Nuo balandžio pirmosios, Kino teatras „Romuva“ pakeitė pavadinimą į Kauno kino centrą „Romuva“ ir tapo Kauno miesto savivaldybės biudžetine įstaiga. Taip pat šių metų pavasarį, Kauno miestui suteiktas Europos paveldo ženklas už tarpukario modernistinę architektūrą, o „Romuvos“ pastatas įtrauktas į svarbiausius objektus. Architektūros istorikas, Vaidas Petrulis „Romuvos“ pastato architektūrą Kauno kontekste laiko unikalia. Pasak istoriko, statytojai orientavosi į tarptautines artdeko tendencijas ir tarptautines kino teatrų tendencijas. „Jeigu atkreipsime dėmesį, „Romuvoje“ yra išties daug lenktų linijų pačiame pastato plane, na tai tos linijos, toks “streamline” dekoras, kuris irgi asocijavosi su šiuolaikiškumu, su greičiu ir su judėjimu. Tokia estetika yra būdinga visų pirma JAV kino teatrams, bet ir apskritai kino teatrų architektūrai. Šiuo požiūriu, lyginant su kitais Lietuvos kino teatrais, ROMUVA absoliučiai unikali ir išskirtinė, tokia labai šiuolaikiška“ – teigia V.Petrulis.

Nuo pirmojo kino seanso, įvykusio 1940m. balandžio 18 dieną, prabėgo 75-eri metai. Ta proga, rengiamas jubiliejinis renginys. Renginys įvyks balandžio 18 dieną 18 valandą. Programoje bus rodomas senasis juostinis filmas „Kol nevėlu“ – V. Žalakevičiaus režisuota kino komedija. Taip pat bus pristatomi faktai ir dokumentika apie Kauno kino centrą „Romuva“, aidės tarpukario muzika. Vakaro elementas – divertismentai – gyvos muzikos pasirodymai prieš kino seansus buvę itin populiarūs kino teatruose senaisiais laikais.

„Tai vienintelis toks kino teatras Lietuvoje, tai tikras seno pavyzdžio kino teatras, kai ateini būtent į kino teatrą, o ne į prekybos centrą“ – teigia istorikas A.Surblys. „Romuvos“ kolektyvas iš visų jėgų stengsis, kad ši kultūrinė erdvė, tęsdama garbų gyvavimo amžių, augtų ir stiprėtų bei kauniečiams ir miesto svečiams būtų autentiško kino oaze.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA