Bendrasis sutuoktinių testamentas. Teisininko komentaras | Kas vyksta Kaune

Bendrasis sutuoktinių testamentas. Teisininko komentaras

Užsienio spaudos nuotr.

Šį kartą teisinėje konsultacijoje komentaras apie bendrąjį sutuoktinių testamentą. Remiantis vienos moters papasakota istorija, situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Tėvai buvo sudarę bendrąjį sutuoktinių testamentą, kuriuo po mirties visą turtą paliko vienas kitam. Testamentu tėvai taip pat nustatė, kad jiems priklausantį visą turtą, kuris pasiliks po pergyvenusio sutuoktinio mirties, paliks man ir mano broliui. Tėvas mirė prieš keletą metų, o mama prieš mėnesį. Tik po mamos mirties sužinojau, kad ji visą savo turtą, tėvams priklausantį namą, prieš mirtį padovanojo mano broliui, dėl ko aš likau be nieko. Ar tikrai mama galėjo padovanoti namą broliui, jei buvo sudarytas bendrasis sutuoktinių testamentas, kuriuo po pergyvenusio sutuoktinio mirties visas likęs turtas turėjo būti paliktas abiem vaikams?
Situaciją kometuoja

Bendruoju sutuoktinių testamentu sutuoktiniai susitaria ir išreiškia abiejų valią, kad kiekvienas po savo mirties palieka pergyvenusiam sutuoktiniui visą savo turtą (CK 5.43 straipsnis, 5.45 straipsnio 1 dalis). Taigi pagrindinis šio testamento požymis – kad sutuoktiniai tampa vienas kito įpėdiniais. CK 5.44 straipsnio 2 dalyje įtvirtinta tik galimybė sutuoktiniams bendrai aptarus paskirti įpėdinį, kuris paveldės turtą mirus pergyvenusiam sutuoktiniui, tai nėra privalomas bendrojo sutuoktinių testamento elementas.

Kaip matyti iš Jūsų pateiktos situacijos, vaikai po abiejų sutuoktinių mirties turėjo paveldėti tą turtą, kuris pasiliks po pergyvenusio sutuoktinio mirties. Tai reiškia, kad sutuoktiniai testamentu numatė galimybę, kad tokios sudėties turtas kaip testamento sudarymo dieną gali ir neišlikti. Pažymėtina, kad sutuoktinių pagrindinis tikslas sudarant bendrąjį sutuoktinių testamentą – turto palikimas vienas kitam siekiant pasirūpinti vienas kitu, t. y. kad po sutuoktinio mirties pergyvenęs sutuoktinis įgytų nuosavybės teisę į paveldėtą turtą ir galėtų juo disponuoti. Akivaizdu, kad disponavimo paveldėtu turtu draudimas prieštarautų paveldėjimo instituto prasmei.

Priėmęs palikimą ir gavęs notaro išduotą paveldėjimo teisės liudijimą pergyvenęs sutuoktinis įgyja nuosavybės teisę į paveldėtą turtą, kuri gali būti apribota tik paties savininko valia arba įstatymo, arba teismo sprendimo, priimto įstatymų pagrindu (CK 1.2straipsnio 1 dalis, 4.39 straipsnio 1 dalis).

Šiuo atveju, sudarius bendrąjį sutuoktinių testamentą ir pergyvenusiam sutuoktiniui priėmus palikimą, pagal įstatymą jam yra nustatytas ribojimas tik sudaryti naują testamentą ir palikti nuosavybės teise priklausantį turtą kitam nei bendrajame sutuoktinių testamente paskirtam asmeniui, jeigu toks apskritai buvo paskirtas, tačiau pergyvenusiam sutuoktiniui nėra apribojama teisė laisvai disponuoti paveldėtu turtu. Tai reiškia, kad Jūsų mama turėjo teisę sudaryti dovanojimo sutartį.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA