KTU neliks nusirašinėjančių studentų | Kas vyksta Kaune

KTU neliks nusirašinėjančių studentų

KTU nuotr.

Nereikia bijoti sudrausminti nusirašinėjantį ir tokiu būdu balus iš tavęs netiesiogiai vagiantį bendramokslį. Taip mano Kauno technologijos universiteto (KTU) Studentų atstovybės (SA) prezidentas Mindaugas Valkavičius, praėjusią savaitę pristatęs istorinį dokumentą – akademinio sąžiningumo memorandumą, ant kurio pirmąjį parašą padėjo Universiteto rektorius Petras Baršauskas.

Studentų inicijuotas memorandumas išreiškia svarbiausią Universiteto nuostatą – skaidrumas yra visa ko pagrindas. Jau netrukus šis memorandumas keliaus po fakultetus ir pasirašyti jį galės kiekvienas KTU studentas, taip įsipareigodamas būti sąžiningas akademinės bendruomenės narys.

M. Valkavičius kovo 21 d. vykusioje KTU SA ataskaitinėje-rinkiminėje konferencijoje atstovybės prezidentu buvo perrinktas antrą kadenciją.

„Be abejo, praėjusią kadenciją su savo komanda nespėjau atlikti visų užsibrėžtų darbų – tam tiesiog pritrūko laiko. Tai išryškėjo įsivertinus savo darbą kadencijos pabaigoje. Praėjusiais metais, tik tapęs studentų atstovybės prezidentu, dar nesupratau, kokie dideli iššūkiai laukia manęs šiose pareigose. Trūko ir praktinių žinių“, – atviravo perrinktasis prezidentas.

Jo teigimu, šiais metais laukia visiškai kitoks startas – padarytas puikus įdirbis, visi procesai jau žinomi, o nepabaigti darbai tęsiami toliau. Kalbėdamas apie patį pirmąjį savo darbą naujoje kadencijoje – akademinio sąžiningumo memorandumą, M. Valkavičius pabrėžė, kad tai – perspėjimas nesąžiningiems studentams.

„Šis memorandumas – tiek rektoriaus P. Baršausko, tiek mūsų žinutė studentams, kuria sakome, kad Universitete nebus toleruojamas nusirašinėjimas ir plagijavimas. Nuo šiol studentai bus skatinami viešinti savo kolegas, kurie nusirašinėja egzaminų metu. Reikia nebijoti garsiai ir viešai pasakyti dėstytojui apie nusirašinėjantį bendramokslį, nes juk mokomės ne dėl diplomo, o dėl to, kad gautume žinių Universitete“, – sakė M. Valkavičius.

Pasak M. Valkavičiaus, studentai dažnai nesuvokia, kad leisdami nusirašinėti savo bendramoksliams, patys blogina asmeninę padėtį – atiduoda savo balus nesąžiningiems studentams.

KTU SA prezidento teigimu, nors akademinis sąžiningumo memorandumas – studento garbės reikalas, bausmę už nusirašinėjimą ir plagijavimą reglamentuoja Universitete galiojantys teisės aktai.

„Dabar įprastai nusižengusiam studentui yra parašomas papeikimas, jis gali gauti skolą arba turi perlaikyti egzaminą, jei per jį pagaunamas nusirašinėjant. Šioje srityje ir toliau dirbsime kartu su Universitetu, kuris turi numatęs didelius planus, kaip skatinti akademinį sąžiningumą“, – pabrėžė prezidentas.

M. Valkavičius užsiminė, kad nusirašinėjimo mastas tarp studentų visada buvo panašus – dažniausiai jis priklauso nuo fakulteto ir studijų krypties. Šis memorandumas – vienas iš pradinių įrankių, kuriuo bus siekiama mažinti nusirašinėjimą KTU.

„Manau, kad nusirašinėjimas – mažėjantis, o ne didėjantis reiškinys. Labai noriu tikėti, kad ateityje bus dar mažiau nesąžiningų studentų. Kodėl taip įvyks? Tai lems ir Universiteto politika, ir jau atėjęs supratimas studentų tarpe, kad mokydamasis dėl popierėlio t.y. diplomo, neturėsi tokių gerų šansų darbo rinkoje, kaip besimokydamas dėl žinių“, – neabejojo KTU SA prezidentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA