Deklaruojantiems pajamas ir turtą – naujovės | Kas vyksta Kaune

Deklaruojantiems pajamas ir turtą – naujovės

delfi.lt 2015/03/17 11:47
DELFI nuotr.

Antradienį Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) gyventojus deklaruoti pajamas kviečia ir išmaniuoju telefonu. Specialiai tam sukurta elektroninė programėlė.

Panašias programėles išmaniesiems telefonams naudoja Indija, Australija, pasiekimais šiose srityse domisi ir Europos Sąjungos narė Portugalija.

Norėdami prisijungti gyventojai turi įvesti savo prisijungimo vardą ir slaptažodį. Neturintys jį gali užsisakyti per Mano VMI.

Siekiant duomenų saugumo, prisijungimo kodai yra teikiami elektroniniu būdu, VMI tinklalapyje renkantis skyrių „Mano VMI“.

VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė dėstė, kad programėlė jos naudotojui bus įrankiu pasitikrinti visą asmeninę mokesčių informaciją.

Taip pat galima jungtis naudojant mobilųjį parašą, tuomet reikia pasitikrinti operatorių ir suvesti reikiamus duomenis.

Pasinaudojant programėle išmaniajam telefonui, galima peržvelgti ir pateikti gyventojų pajamų deklaraciją, skirti paramą, peržiūrėti žemės mokesčio deklaracijų duomenis.

Taip pat – registruoti individualią veiklą ir pasitikrinti savo asmeninę informaciją Mokesčių mokėtojo kortelėje, naudotis mokesčių skaičiuoklėmis ir gauti viešą informaciją apie mokesčių mokėtojus.
Naujovių yra ir daugiau

Deklaracijos šiemet už praėjusius metus paskutinį kartą bus pildomos litais, permokos ir nepriemokos jau mokamos eurais.

Pirmą kartą šiemet VMI gaus informaciją ir iš kitų Europos Sąjungos mokesčių administratorių apie gyventojų turimą turtą užsienyje. Tie, kas vylėsi šį turtą nuslėpti ir jo nepateikė deklaracijose, rizikuoja gauti baudų.

Šiemet deklaracijų pateikimo terminas kaip niekada vėlyvas: iki gegužės 4 d. deklaruoti pajamas turi tie gyventojai, kurie nori susigrąžinti dalį mokesčio dėl įvairių lengvatų.

Yra labai svarbu deklaraciją pateikti laiku. Prašymas skirti paramą nebus tenkinamas, jei gyventojas, skirdamas paramą, nebus laiku pateikęs deklaracijos.

Organizacijoms galima skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, o politinėms partijoms – 1 proc.

Svarbu ir tai, kad įsigaliojo apmokestinimo naujovės: deklaracijose apmokestinamos pajamos, gautos iš vertybinių popierių ir akcijų.

VMI didžiajai daliai gyventojų jau yra paruošusi pajamų deklaracijas, kurias pateikti galima vienu mygtuko paspaudimu.

Deklaruoti pajamas, kaip ir anksčiau, gali gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčių lengvata ir susigrąžinti dalį išlaidų, pavyzdžiui, už anksčiau paimtas būsto paskolas, gyvybės draudimo įmokas, už įmokas į pensijų fondus, už pirmąsias studijas ir pirmą profesinį mokymą.

Tikimasi, kad šiemet deklaracijas pateiks apie 1 mln. gyventojų.

Pradedamas gyventojų pajamų ir turto deklaravimas

VMI pradeda priimti 2014 metų gyventojų pajamų ir turto deklaracijas. Jas būtina užpildyti iki gegužės 2-osios.
Pradėti deklaruoti pajamas galima nuo sausio 1 dienos, tačiau gyventojų patogumui paprastai pateikiamos preliminarios elektroninės deklaracijos. Jų šiemet planuojama pateikti apie 2,2 mln.

Pernai ir 2013 metais pajamų deklaravimas prasidėjo kovo 19-ąją, 2012 metais – kovo 14-ąją.

2014 m. gyventojai pateikė apie 1,15 mln. pajamų mokesčio bei daugiau nei 69 tūkst. turto deklaracijų.

Pernai gyventojai deklaravo sumokėti 214 Lt gyventojų pajamų mokesčio bei susigrąžinti 225 mln. Lt, taip pat mokesčių mokėtojai nurodė turį sumokėti beveik 18 mln. Lt bei paprašė susigrąžinti 2,6 mln. Lt per daug sumokėtų privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA