Bus ribojami atsiskaitymai grynaisiais | Kas vyksta Kaune

Bus ribojami atsiskaitymai grynaisiais

delfi.lt 2015/03/17 12:23
Asociatyvi nuotr. / R.Tenio nuotr.

Parlamentarai žengė pirmą žingsnį spręsdami, ar riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais.

Antradienį, kovo 17 d., Seime buvo pateiktas Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo projektas. Balsavime už projektą pasisakė 56 Seimo nariai, nepritarė – 4, susilaikė – 44.

Pagal projektą siūloma riboti atsiskaitymus grynaisiais, kurie viršija 5 tūkst. eurų (17,14 tūkst. Lt) arba tokią pačią sumą užsienio valiuta, kai tarpusavyje atsiskaito fiziniai asmenys. 3 tūkst. eurų (10,36 tūkst. Lt) ribojimas galiotų, kai bent viena tarpusavyje atsiskaitančia šalimi yra fizinis asmuo, besiverčiantis ūkine komercine veikla, arba įmonė.

Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimas pagal projektą negaliotų atsiskaitant už darbo santykius.

Taip pat šis draudimas negaliotų, kai mokėjimas ne grynaisiais negali vykti dėl to, kad šių atsiskaitymų ar mokėjimų vietoje mokėjimo paslaugų teikėjai neteikia paslaugų, o dėl sandorio specifikos yra būtina atsiskaityti nedelsiant, tačiau vis vien apie sandorį turėtų būti informuota Valstybinė mokesčių inspekcija.

Jei Seimo nariai priims minėtą įstatymo projektą, jis įsigalios šių metų liepos 1 d.

Įstatymo projektą pristatęs finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, kad įstatymas būtų efektyvi priemonė vykdant šešėlinės ekonomikos prevenciją.

Ministras teigė, kad šis įstatymas ypač pasitarnautų tam tikruose sektoriuose, kur šešėlinės ekonomikos tikimybė didesnė. Tarp tokių sričių jis paminėjo maisto pramonės ir žemės produktų perdirbimo, medienos supirkimo, prekybos naudotais automobiliais sritis.

„Taip pat nekilnojamojo turto operacijos, kur turime dažnai neatitikimą tarp skaičiaus, kuris įrašomas į notarinę sumą, ir to, kas yra iš tiesų perduodama iš rankos į ranką“, – kalbėjo R. Šadžius.

Ministras pabrėžė, kad įvedus eurą problemų su grynaisiais pinigais šiek tiek sumažėjo, tačiau ir kaimyninių šalių pavyzdžiai rodo, kad grynųjų pinigų atsiskaitymų ribojimas nėra svetimas civilizuotoms valstybėms. R. Šadžius, kaip pavyzdį pateikė Italiją, kurioje taikomas 1 tūkst. eurų ribojimas atsiskaitant grynaisiais, Latvijoje – 7,5 tūkst. eurų, tačiau mokesčių administratorius turi būti informuotas apie visus 1,5 tūkst. eurų viršijančius sandorius.

Ministras teigė, kad buvo ilgai diskutuota dėl sumų, kurios turėtų būti įrašytos įstatyme, tačiau, pasak jo, teisėsaugos institucijos mano, kad sumos galėtų būti dar mažesnės.

Finansų ministras iš parlamentarų sulaukė klausimo, ar negalvojama riboti ir grynųjų pinigų išėmimą iš bankų, tačiau R. Šadžiaus manymu, tai būtų neveiksminga priemonė kovojant su šešėliu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA