A.Kubilius nevadovaus konservatorių partijai | Kas vyksta Kaune

A.Kubilius nevadovaus konservatorių partijai

Kas vyksta Kaune nuotr.

„Tėvynės sąjungos” – Lietuvos krikščionys demokratai lyderis Andrius Kubilius pirmadienį pareiškė, kad nekandidatuos į partijos pirmininko postą, o į jį siūlo Vytauto Landsbergio anūko kandidatūrą.

„Giliai ir atsakingai apgalvojęs visas aplinkybes, susiklosčiusias tiek partijos vidaus gyvenime, tiek Lietuvos politinės raidos perspektyvose, tiek matant aštrėjančius geopolitinius iššūkius, aš dar iki savivaldos rinkimų galutinių rezultatų buvau apsisprendęs nebekandidatuoti partijos Pirmininko rinkimuose. Dabar tai visiems ir pranešu. Ta pačia proga visus bendraminčius bei bendražygius raginu paremti jaunesniojo mūsų kolegos Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į mūsų partijos Pirmininko postą.

Savo apsisprendimą pagrindžiu keletu pagrindinių argumentų:

Jau po I savivaldos rinkimų turo paaiškėjo, kad rinkimų rezultatai mums nėra blogi – likome antri, tačiau jie taip pat parodė, kad turime žymiai sparčiau atsinaujinti. Pamatėme sėkmę tuose skyriuose, kur tai buvo padaryta ir matome stagnaciją ten, kur to nesugebėjome realizuoti. Tokio atsinaujinimo reikia siekti ne tik skyriuose, bet ir partijos vadovybėje. Per paskutinius keletą metų tai laikiau savo pagrindiniu uždaviniu, matau ką pavyko ir ko nepavyko pasiekti, manau, kad atėjo tinkamas metas parodyti asmeninį pavyzdį, įgyvendinant partijos atsinaujinimo strategiją.

Antra priežastis yra susijusi su pačiais Pirmininko rinkimais. Man tenka vadovauti partijai jau 12 metų. Per šį laiką iš „vieno lifto” partijos, kokia buvome 2003 metais, užaugome iki partijos, kuri apjungusi visą centro dešinę laimėjo 2008 metų Seimo rinkimus ir 2009 bei 2014 metų Europos parlamento rinkimus, taip pat padarėme viską, kad 2009 ir 2014 metais Prezidento rinkimus laimėtų Dalia Grybauskaitė. Kai 2011 ir 2013 metų partijos Pirmininko rinkimuose, konkuruojant mums, partijos veteranams, išsiaiškinome kuria kryptimi toliau partija turi vystytis, planavau, kad savo veiklą Pirmininko poste užbaigsiu 2016 metais po Seimo rinkimų.
Tačiau dabar matau, kad partija ir šiuose Pirmininko rinkimuose vėl gali aiškintis tuos pačius klausimus, kuriuos aiškinomės 2011 ar 2013 metų rinkimuose. Man atrodo, kad tai nėra tinkama ir tai nestiprina partijos. Partija nieko nelaimės, jeigu toks pat aiškinimasis tarp tų pačių veteranų ir toliau tęsis, ir kiekvienuose rinkimuose vėl iš naujo kartosis.

Esu įsitikinęs, kad Gabrielius gali apjungti visus: ir jaunesnius, ir vyresnius, ir tuos, kurie save laiko konservatoriais, ir tuos kuriems rūpi krikščioniškoji demokratija, ir tremtinius, ir tautininkus. Man ne visada tai pavykdavo pasiekti, esu tikras, kad Gabrieliui pavyks.

Trečia mano apsisprendimo priežastis yra tai, kad tik ką atšventėme nepriklausomos Lietuvos 25-metį. Esu dėkingas likimui ir bendražygiams, kad per šiuos 25-ius metus man teko būti liudininku ir dalyviu istorinio atgimusios Lietuvos stebuklo. Mums pavyko pasiekti tikrai labai daug, džiaugiuosi, kad prie to teko asmeniškai prisidėti.

Sekantys 25 metai Lietuvos istorijoje bus nemažiau svarbūs. Duok Dieve, kad jie būtų taikūs.

Konservatyvi Lietuvos modernizacija – mano senai įsivardinta strateginė kryptis sekantiems 25 metams – reikalauja naujos, jaunos energijos, naujų iniciatyvų ir naujų lyderių. Jau ne pirmus metus stengiuosi aplink burti jaunesnius ir suteikti jiems vis daugiau atsakomybės, ir nors pats nesijaučiu senas, ir tikrai nesiruošiu trauktis iš aktyvios valstybinės veiklos, tačiau matau, kad atėjo metas parodyti asmeninį konservatyvios modernizacijos pavyzdį.

Konservatyvios Lietuvos modernizacijos tikslas – šiuolaikinė, XXI amžiaus iššūkiams pasiruošusi, sėkminga gerovės Lietuva, vertybinėmis šaknimis įsitvirtinusi į mūsų žemę ir turinti tvirtą geopolitinį stuburą. Tokios Lietuvos kūrybai reikia jaunos lyderystės, jaunos energijos ir šiuolaikinės vakarietiškos patirties.

Mano įsitikinimu – Gabrielius kaip tik tuo ir pasižymi. Kas be ko ir mūsų, politikos veteranų, sukaupta valstybinė patirtis niekur nepražus.

Ketvirta priežastis, kodėl apsisprendžiau tokiam žingsniui yra tai, kad senai ieškojau tokio jaunosios kartos lyderio, kuris galėtų praktiškai realizuoti mūsų jau anksčiau įvardintą partijos atsinaujinimo siekį. Džiaugiuosi ta pakankamai gausia jaunų lyderių karta, kuri ne taip senai įsijungė į mūsų partiją ir sėkmingai imasi vis didesnių atsakomybių.

Gabrielius per metus laiko išskirtinai įrodė, kad yra subrendęs dideliems darbams. Jau Europos Parlamento rinkimai parodė, kad jis gali pelnyti didžiausią rinkėjų palankumą, aplenkdamas kitus mūsų partijos lyderius. Per metus darbo Briuselyje parodė visiškai nejaunatvišką brandą, pelnydamas Europos politikos veteranų pripažinimą, kai Gabrieliui buvo suteikta didžiulė atsakomybė rengti Europos Parlamento specialų raportą apie santykių su Rusija strateginę perspektyvą. Per šiuos metus Gabrielius daug bendravo su mūsų skyriais ir akivaizdu, kad tapo gerbiamas ir mylimas mūsų partijos bendražygių.

Kaip žinote, Estijai šiuo metu vadovauja 35-ių metų Ministras pirmininkas Taavi Roivas. Juokaudamas galiu pasakyti, kad ir čia mes galime pasivyti ir pralenkti Estiją:)

Štai tokie motyvai lėmė mano paprastą apsisprendimą. Esu įsitikinęs, kad tai teisingas žingsnis. Kviečiu ir kitus kandidatus paremti Gabrieliaus kandidatūrą.

Esu dėkingas visiems skyriams ir bendražygiams, kurie ragino mane dar kartą rungtis dėl Pirmininko posto ir siūlė mano kandidatūrą. Atsiprašau, jeigu ką nors nuvyliau savo apsisprendimu. Tačiau kviečiu drąsiai žiūrėti į ateitį, telktis naujiems dideliems darbams ir neužmiršti, kad esame ypatingos bendruomenės nariai. Esame Sąjūdžio žmonės ir Sąjūdžio darbų tęsėjai, kuriems Kremlius dar ilgai neatleis Lietuvos Nepriklausomybės ir Sovietų imperijos, tame tarpe ir energetinės imperijos subyrėjimo. Imperija byra toliau, o mes ir toliau turime būti ir ypatingai principingi bei kieti, ir išmintingi bei nesavanaudžiai. Taip aš pats stengiausi elgtis per visus 25 metus, taip kviečiu elgtis ir per ateinančius 25 metus.

Mūsų laukia daug ir didelių darbų. Sunkaus darbo vardan Lietuvos užteks visiems: ir jaunesniems, ir vyresniems. Bet jauni turi imti lyderių vėliavą į savo rankas. Mes padėsime.

Andrius Kubilius

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA