„Ortopedijos technika“ per 70 metų – nuo medinių protezų iki šiuolaikiško medicinos paslaugų komplekso | Kas vyksta Kaune

„Ortopedijos technika“ per 70 metų – nuo medinių protezų iki šiuolaikiško medicinos paslaugų komplekso

Organizatorių nuotr.

Didžiausia įmonė Baltijos šalyse, gaminanti ortopedijos technines priemones ir šįmet švenčianti veiklos septyniasdešimtmetį, artimiausiu metu ketina dar labiau sutvirtinti savo pozicijas rinkoje. Ilgametę gamybos bei paslaugų teikimo patirtį turinti kompanija plės dienos chirurgijos, ambulatorinės ir stacionarinės reabilitacijos paslaugas, didins eksportą bei kurs analogų Lietuvoje neturintį „Sveikatinių“ tinklą.

„Prieš septyniasdešimt metų įmonė vertėsi tik gamyba. Dabar bendrovėje teikiamos ir medicinos paslaugos. Ir visa tai vyksta derinant profesionalių specialistų patirtį su moderniomis technologijomis“, – sakė AB „Ortopedijos technika“ generalinė direktorė Rūta Vilemienė.

Seniausia sritis – protezavimas

Protezavimas atliekamas nuo įmonės įkūrimo – 1945 – ųjų metų. Nuo 1975 m. pradėta protezuoti stacionaro sąlygomis, o 1990 – aisiais įsteigta 40 lovų sudėtingo protezavimo ligoninė.

Jeigu anksčiau protezai AB „Ortopedijos technika“ buvo gaminami iš medžio ir odos, tai dabar – iš šiuolaikiškų lengvų medžiagų – laminuota derva, titanas, plienas, termoplastinės medžiagos ir kt. Jau 11 metų pacientai turi galimybę įsigyti ir programine įranga valdomus protezus.

Kaune įsikūrusi bendrovė – vienintelė Lietuvoje sertifikuota gaminti ir taikyti C-leg. Tai – šlaunies protezai su mikroprocesoriumi valdomu kelio sąnariu, akimirksniu prisitaikančiu prie kiekvieno žmogaus judesio. Technologijų dėka aplinkiniams negalia lieka beveik nepastebima, o pacientai sėkmingai integruojasi į visavertį profesinį gyvenimą, aktyviai leidžia laisvalaikį: jodinėja, užsiima kovos menais, sunkiąja atletika, kopia į kalnus.

Motociklų sporto puoselėtojas Laurynas, turintis ypač lengvą ir patogų Harmony vakuuminį blauzdos protezą, per sezoną nuvažiuoja daugiau kaip 20 tūkst. kilometrų, norėdamas aplankyti draugus ir bendraminčius Kroatijoje, Bosnijoje, Slovakijoje, Suomijoje, Airijoje.

Kaunietė Raminta, dėvinti C-leg, turi gražią šeimą, sėkmingai dirba, sportuoja, keliauja ir aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje.

Eksporto „žvaigždė“ – individuali ortopedinė avalynė

Kiekvienais metais augdamas ne mažiau 20-ties procentų, AB „Ortopedijos technika” eksportas šiuo metu sudaro penktadalį įmonės pajamų. Individuali avalynė užima didžiąją eksportuojamos produkcijos dalį (60 proc.).

Eksportuojama į 16 šalių. Didžiausi užsakovai yra Nyderlandai, Švedija, Estija, Norvegija.

„Tačiau eksporto geografija gana plati – gaminame ir Šveicarijos, ir Jungtinių Arabų Emyratų partneriams“, – teigė įmonės eksporto skyriaus vadovė Dovilė Kubilienė.

2014 metais sėkmingą bendradarbiavimą su užsienio partneriais vainikavo naujos avalynės kolekcijos pristatymas Olandijos, Vokietijos ir Belgijos rinkoms. Funkcionalumą sujungti su naujausiomis mados tendencijomis – toks buvo užmegztų ryšių, kuriant naują kolekciją, tikslas.

Nemažą eksporto dalį sudaro pėdų (20 proc.) bei susirgimų prevencijai skirti įtvarai. Baltarusijoje sėkmingai parduodama 3 D technologija megztų įtvarų kolekcija.

Tuo tarpu Lietuvos klientams Kaune ir penkiuose šalies miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Ukmergėje – įsikūrusiuose AB „Ortopedijos technika” filialuose siūloma daugiau nei 1000 pavadinimų prekių – įtvarai sportui ir reabilitacijai, gaminiai būsimoms mamytėms, ramentai, vaikštynės, šiaurietiško vaikščiojimo lazdos, kompresinės kojinės, aktyvinančios kojų kraujotaką, sumažinančios kojų nuovargį ir tinimą, įdėklai į avalynę, profilaktiniai batukai vaikams, ortopedinės šlepetės suaugusiems ir kt.

„Kadangi esame sudarę sutartis su ligonių kasomis, didžioji dalis medicinos paslaugų ir ortopedijos techninių priemonių pacientams iš dalies arba visiškai kompensuojama. Tačiau dideliu įmonės pasiekimu per pastaruosius metus laikome tai, kad pajamų struktūroje vis didesnę dalį užima komerciniai pardavimai”, – pasakojo įmonės generalinė direktorė R. Vilemienė.

Šiuo metu 64 proc. AB „Ortopedijos technika“ pajamų sudaro ligonių kasų kompensuojamos paslaugos ir gaminiai, 36 proc. pajamų gaunama iš komercinių pardavimų, eksporto ir kitų veiklų.

Medicinos paslaugoms – naujos erdvės

Jauniausios, bet aktyviausiai besiplečiančios AB „Ortopedijos technika” veiklos sritys yra dienos chirurgija ir reabilitacija. 2001 m. įrengta moderni operacinė, įsigyta šiuolaikiška chirurgijos įranga artroskopinėms sąnarių ir koreguojančioms pėdų operacijoms. Vėliau įsigytas modernus lazeris išsiplėtusių venų operacijoms, naujos rentgeno, ultragarso tyrimų įrangos, padobarografas dinaminei pėdų apkrovų analizei atlikti ir kt.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos bei chirurgijos skyriai Kaune neužilgo turėtų gerokai padidėti – virš turimų patalpų planuojama statyti dar vieną aukštą, užimsiantį apie 1500 kvadratinių metrų plotą.

Šį maždaug 1,3 mln. eurų kainuosiantį projektą norima pradėti įgyvendinti dar šiemet.

„Paslaugų galime suteikti daugiau, todėl ir erdvės tam reikia papildomos”, – su šypsena sakė R. Vilemienė.

Vertybės – patirtis, modernumas ir darbuotojai

AB „Ortopedijos technika“ užima beveik pusę savo srities šalies rinkos. Kasmet aptarnaujama daugiau kaip 60 tūkst. pacientų, pagaminama apie 65 tūkst. ortopedijos techninių priemonių bei apie 10 tūkst. porų ortopedinės avalynės. Stacionare per metus gydosi daugiau nei 1000 ligonių.

Po įmonės privatizavimo, įvykusio 2000 – ais metais, valdymo procesams optimizuoti, gamybai modernizuoti ir medicinos paslaugoms tobulinti buvo investuota daugiau nei 50 mln. litų (beveik 15 mln. eurų).

Investicijos į gamybos modernizavimą, naujas technologijas – programine įranga valdomi protezai, 3 D mezgimo technologija, avalynės gamybos kompiuterizavimas, įdėklų gamybos automatizavimas – nuo privatizacijos leido įmonės pajamas išauginti daugiau nei dvigubai.

2014 m. AB „Ortopedijos technika“ pajamos siekė 31,205 mln. litų. Lyginant su praėjusiais metais, jos padidėjo 5 proc. Pajamos iš medicinos paslaugų per metus išaugo 8,4 proc.

Šiuo metu įmonėje diegiami tarptautiniu lygiu pripažįstama LEAN ir TOC metodika grindžiami gamybos vadybos metodai.
Bendrovėje dirba 384 darbuotojai. Daugelis jų – ilgamečiai įmonės darbuotojai, kai kurių darbo stažas jau perkopė net tris dešimtmečius.

„Siekdama nuolat kelti darbuotojų kvalifikaciją, tobulinti gaminių konstrukciją, į gamybą diegti šiuolaikiškas medžiagas mūsų įmonė nuo seno bendradarbiauja su įvairiomis mokslo ir medicinos institucijomis. Stengiamės nepamiršti to, kas įgyta kartu su ilgamete veiklos patirtimi, bei įsisavinti tai, kas mūsų srityje yra naujausia“, – įmonės ilgaamžiškumo paslaptį atskleidė AB „Ortopedijos technika“ generalinė direktorė R. Vilemienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA