Mūšis dėl Kauno: kas jį laimės? | Kas vyksta Kaune

Mūšis dėl Kauno: kas jį laimės?

delfi.lt 2015/03/05 15:25

Kovo 15 dieną Lietuvoje įvyks antrasis kandidatų į merus rinkimų raundas. Didžiausia intriga – didmiesčiuose, kuriuose matoma nauja tendencija – miestų valdžioje užsisėdėjusių merų kėdės kliba. Ne mažiau intriguojantis nei Artūro Zuoko ir Remigijaus Šimašiaus kova dėl sostinės – Visvaldo Matijošaičio ir Andriaus Kupčinsko mūšis dėl Kauno.

Neįtikėtina tai, kad visais laikais labiausiai konservatyviu miestu laikytas Kaunas šį kartą daug daugiau balsų atidavė visuomeniniam rinkimų komitetui „Vieningas Kaunas“ (29,64 proc., tad jam atiteko 16 mandatų) ir jo kandidatui į merus – verslo įmonių grupės „Vičiūnai“ valdybos pirmininkui Visvaldui Matijošaičiui (36,8 proc. balsų). Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) gavo 23,19 proc. kauniečių palaikymą ir 13 mandatų Savivaldybėje. Už dabartinį Kauno merą Andrių Kupčinską balsavo 24,5 proc. rinkėjų.

Trečioje vietoje liko liberalas Rimantas Mikaitis, gavęs 8,21 proc. rinkėjų palaikymą, o štai ketvirtą vietą iškovojo su visuomeniniu rinkimų komitetu kandidatavęs „Kaunas – kitokia Lietuva“ verslininkas Kęstutis Pūkas, kuriam atiteko 5,58 proc. balsų. Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius užėmė penktą vietą (3,81 proc.), o Seimo narė Orinta Leiputė liko šešta ( 3,76 proc.). Buvęs Kauno meras Erikas Tamašauskas kovoje dėl mero kėdės liko dešimtas, nes tegavo 1,85 proc. rinkėjų palaikymą, o štai skandalingasis Vytautas Šustauskas, kadaise taip pat vadovavęs Kaunui, surinko 1,26 proc. balsų.

Prezidentė išsakė nuomonę

Taigi, arši V. Matijošaičio ir A. Kupčinsko kova jau prasidėjo – viešoje erdvėje prasidėjo aktyvi diskusija dėl to, kuris yra vertas miesto vadovo titulo. Apie tai, ką turėtų rinktis kauniečiai, prakalbo net Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Trečiadienį lankydamasi Kaune prezidentė leido suprasti, ką reikėtų palaikyti per antrąjį mero rinkimų turą.

„Esu vilnietė, todėl spręsti turėtų kauniečiai. Bet norėčiau palinkėti Kaunui, kad išsirinktų merą, kuris atstovauja visų kauniečių interesams, o ne siauros interesų grupelės. Vilnius jau mėgina nuo šios situacijos išsivaduoti. Linkiu Kaunui nepatekti į tokią pačią situaciją, kokioje buvo Vilnius“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.
Kalbėdama apie visos Lietuvos savivaldos rinkimus D. Grybauskaitė teigė, kad šie rinkimai buvo signalas prieš kitąmet vyksiančius Seimo rinkimus.

„Iki Seimo rinkimų liko pusantrų metų ir tai rodo tam tikras tendencijas. Taigi rinkimus galiu vertinti tik kaip žmonių nuomonę“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

V. Matijošaičio visuomeninis judėjimas jau bet kokiu atveju laimėjo rinkimus ir formuos valančiąją daugumą Kaune, tačiau, kaip sakoma, apetitas auga bevalgant – „Vieningo Kauno“ atstovai nesikuklina sakydami, kad mandatų galėjo būti ir daugiau, ir V. Matijošaičio sėkmės antrame ture atveju komiteto atstovų gretos iš tiesų galėtų pasipildyti.

Bloga žinia konservatoriams

Pasak KTU profesoriaus Algio Krupavičiaus, bloga žinia konservatoriams yra ta, kad dvi kadencijas miestui vadovavęs A. Kupčinskas į antrą rinkimų turą išeina ne kaip lyderis, bet kaip gerokai atsiliekantis pagal balsų skaičių kandidatas.

„Ir pati blogiausia žinia konservatoriams – tikrai nedaug galimybių, kad kitų kandidatų balsai pereis A. Kupčinskui. Labai mažai tikėtina, kad Darbo partijos, socialdemokratų kandidatų, netgi [Lietuvos laisvės sąjungos atstovo] Eriko Tamašausko balsai galėtų atsidurti A. Kupčinsko taupyklėje. Papildyti balsų skaičių antrajame rinkimų rate jam bus milžiniškas iššūkis, gerokai lengviau tai galės padaryti V. Matijošaitis. Panašu, kad Kauno miesto mero postas TS-LKD gali būti prarastas“, – prognozuoja A. Krupavičius.

Kritikuoja ne tik oponentą, bet ir partijos vadovybę

Įtampa tarp V. Matijošaičio ir A. Kupčinsko jau tampa normaliu reiškiniu, tačiau trečiadienį žinomas verslininkas pažėrė aštrios kritikos ir konservatorių lyderiams.

„Noriu pasakyti gerbiamiems Kubiliui, Juknevičienei ir Kupčinskui – mane galite vadinti kaip norite. Man davėte jau daugybę pravardžių: oligarchas, krabas, policininkas. Tačiau labai negražu, kai tokią intelektualią komandą įžeidinėjate ir bandote pažeminti savo politiniais pareiškimais vadindami „oligarchiniu judėjimu“ ir panašiai (…). Mokėkite pralaimėti. Gerbiamas Kubiliau, gerbiamas Kupčinskai – jūsų kaukės plyšta, veidai ryškėja“, – teigė V. Matijošaitis.

Verslininko teigimu, taryboje dirbsiantys „Vieningo Kauno“ nariai turi aukštąjį išsilavinimą. Tarp jų – 6 mokslo daktarai, vienas profesorius. V. Matijošaitis taip pat stebėjosi, kad konservatoriai išskiria „Vieningą Kauną“.
„Pasirodo, kad ši etiketė klijuojama tik tiems, kurie duoda į klyną konservatoriams“, – įsitikinęs V. Matijošaitis.
V. Matijošaitis teigė, kad miesto ūkį savivaldybė turi perimti į savo rankas. Verslininkas pabrėžė, kad privatūs šilumininkai kraunasi didžiulius pelnus. Tokio verslo pelningumą jis palygino su narkotikų verslu. „Miestas pats turi investuoti į šilumos ūkį. Čia komunalinė paslauga ir tai reikia padaryti pačiam ir kuo pigiau“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Dairosi į auksinį mandatą

Galima teigti, kad mero postas, kartu ir paskutinis tarybos nario mandatas, bus auksinis.

„Tas mandatas labai daug nulems. Mes nelinkę likti opozicijoje. Pažiūrėkite, kas Kaune atlikta nuo 2007 metų.

Viskas daugiausiai padaryta mūsų pastangomis (…). Kaip sakoma, po antro kėlinio bus kabinami medaliai. Stengsimės suvienyti jėgas. Mūsų patikimos komandos patirtis yra bene didžiausia. Kad ir kaip susiklostytų antras turas, be mūsų patirties būtų sudėtinga. Negaliu pasakyti, kad su tuo draugausime, o su tuo nedraugausime. Rinkėjai mums pareiškė didžiausią pasitikėjimą per 8 metus. Stengsimės rasti bendrą vardiklį su visais“, – teigia meras A. Kupčinskas.

„Vieningas Kaunas“ kalba apie galimybę suvienyti visas penkias į tarybą patekusias partijas bendram darbui. Panašu, kad tai bus sunkiai įgyvendinama.

„Šiauliai dirbo be opozicijos. Tai buvo marga koalicija ir dabar matome rezultatus. Nemanau, kad Kaunui išeitų į naudą būti be opozicijos“, – kalbėjo A. Kupčinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA