Prezidentė apie šauktinius: savo šalį turime ginti patys | Kas vyksta Kaune

Prezidentė apie šauktinius: savo šalį turime ginti patys

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Netyla kalbos apie šauktinius, kurie atliks privalomąją karo tarnybą. Kaune viešinti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė patikino, jog svarbiausias dėmesys skiriamas savanoriams, o po to šauktiniams. Be to, prezidentė patikino, jog ginti šalį yra kiekvieno piliečio konstitucinė pareiga.

Kaune vizituojanti Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė išsakė savo nuomonę apie šių dienų aktualiją – jaunų žmonių šaukimą atlikti privalomąją karo prievolę. Vadovė teigia, jog artimiausiu metu vyriausybė apspręs visas įstatymo detales ir tada paaiškės galutinis sprendimas. Visgi, didesnis dėmesys yra skiriamas savanoriams, į kuriuos gali eiti ir moterys.

„Iš tiesų visos detalės bus apspręstos vyriausybės lygmenyje. Šiandien vyriausybė turi patvirtinti tiesiog šauktinių skaičių, koks bus kviečiamas, bet norėčiau pakartoti, kad pirmiausia bus savanorystės pagrindas. Čia akcentuočiau tai, jog bus ir vyrai, ir moterys savanorystės pagrindu kviečiami ir tik vėliau bus šaukiama. Įstatymas galioja dėl esamų išimčių, o jei bus poreikis, dėl papildomų išimčių, vyriausybė tyrėtų apsispręsti artimiausiu metu ir viešai paskelbti, kad žmonės nespekuliuotų ir nebūtų bereikalingai gąsdinami“, – aiškino prezidentė.

Šalies vadovė tikina, jog ginti Lietuvą yra kiekvieno gyventojo garbės reikalas ir žmonės neturėtų tikėtis pagalbos iš kitų šalių, jei patys nenori nei piršto pajudinti.

„Iš ties tai yra labai nedideli skaičiai, labai simboliški Lietuvai, bet dabartinėje situacijoje yra būtina. Jei mes patys nesiimsime papildomų priemonių, niekas neprivalo mūsų ginti. Kaip mes galime kreiptis į daną ar vokietį pilietį, jei mes patys to nenorime daryti. Pirmiausia turime apsiginti patys, o po to kreiptis į NATO partnerius. Tai mūsų konstitucinė pareiga“, – pareiškė D. Grybauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA