Po slaptu kodu „Facebooke” bando gauti narkotinių medžiagų, policija situaciją jau stebi | Kas vyksta Kaune

Po slaptu kodu „Facebooke” bando gauti narkotinių medžiagų, policija situaciją jau stebi

delfi.lt 2015/03/03 10:09
Policijos nuotr.

Galvoję, kad socialiniuose tinkluose gali elgtis taip, kaip nori, turėtų suklusti. Jūsų veikla – ne tik Jūsų reikalas.

DELFI skaitytojas pasidalino socialiniame tinkle „Facebook“ įsikūrusios grupės „Noriu 420, kur pramušt? (uždara grupė)“ turiniu. Pasislėpę po 420 kodu, kuris dėl įvairių priežasčių visame pasaulyje traktuojamas kaip narkotinės medžiagos – „žolės“ sinonimas, lietuviai diskutuoja apie tai, kur galima nusipirkti šios medžiagos, dalinasi potyriais jos parūkius. Šiuo metu grupei priklauso daugiau nei 5000 žmonių.

Primename, kad „žolės“ rūkymas Lietuvoje yra nelegalus. Policijos atstovai informuoja, kad už šios narkotinės medžiagos rūkymą numatyta administracinė, tuo tarpu už pirkimą ir pardavinėjimą – baudžiamoji atsakomybė.

Atsakomybės kratosi

Tiesa, minėtos grupės administratoriai kratosi atsakomybės. Grupės prisistatyme jie teigia neatsakanti už patirtą materialinę arba fizinę žalą, bet kokias problemas su teisėsauga. Nepaisant to, jų sukurtoje erdvėje skatinama laisvai reikšti savo mintis apie draudžiamą Lietuvoje dalyką.

„Šioje pilnamečiams sukurtoje 420 mėgėjų grupėje už talpinamą turinį (žinutes, vaizdo medžiagą ir nuotraukas) yra atsakingi patys grupės vartotojai. Už spam’ą, agresyvų ir nepagarbų bendravimą grupėje vartotojai yra blokuojami, apgavystės atveju – blokuojami ir patalpinami į „Gėdos Stulpą“ (prevencinė akcija, skirta viešinti apgavikus ir dalintis informacija kitose panašaus turinio grupėse).

Mes tikime, jog natūralus augalas, kanapė, turintis daugybę panaudojimo būdų (įskaitant ir rekreacinį) turi būti legalizuotas ir tapti viena iš alternatyvų Lietuvoje, kuri lyderiauja pasaulio statistikoje pagal savižudybių, alkoholizmo (ir su alkoholiu susijusių nusikaltimų) ir psichologinių sutrikimų (tokių kaip depresija) skaičiumi. Sėkmės ieškant pagalbos!“, – informuoja grupės kūrėjai.

Be to, jie perspėja, kad grupėje galima kreiptis dėl pagalbos susijusios tik su 420 ir „suvokimo ribas praplečiančioms medžiagoms“.

„Acid, mushrooms, salvia, 2cb. Skelbimai susiję su „party drugs“ klasių medžiagomis („ratai“, „gaidys“) yra nepageidaujami ir bus nedelsiant šalinami“, – rašoma jų prisistatyme.

Policija socialinius tinklus stebi

Tokia grupė – ne vienintelė socialiniame tinkle. Į paieškos laukelį įvedus skaičius 420, prieš akis išnyra bent 10 skirtingų lietuviškų ir kelios dešimtys užsienyje įkurtų grupių. Vienoje iš jų – daugiau kaip milijonas narių.
Tiesa, saugiai jaustis jie neturėtų. Kaip DELFI informavo policijos atstovas Ramūnas Matonis, policija pagal galimybes stebi virtualią erdvę, taip pat ir socialinius tinklus ir jose esančias grupes.

„Gavę konkrečios informacijos, atitinkamai reaguojame, tačiau sukontroliuoti viso interneto neįmanoma fiziškai“, – paklaustas, kodėl tokios grupės dar gyvuoja, sakė jis.

Gresia laisvės atėmimas iki 2 metų

DELFI primena, kad pagal Baudžiamojo kodekso 259 straipsnį (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti) už tai baudžiama:

1. Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

2. Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu.

3. Asmuo, kuris savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas, atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už vartotų ar atiduotų narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, įgijimą ir laikymą.

Pagal 260 straipsnį – Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu:

1. Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas turėdamas tikslą jas parduoti ar kitaip platinti arba pardavė ar kitaip platino narkotines ar psichotropines medžiagas, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki aštuonerių metų.

2. Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų turėdamas tikslą jas parduoti ar kitaip platinti arba pardavė ar kitaip platino didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo aštuonerių iki dešimties metų.

3. Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno, siuntė, pardavė ar kitaip platino labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA