Andrius Palionis: Kodėl merui reikia komandos taryboje? | Kas vyksta Kaune

Andrius Palionis: Kodėl merui reikia komandos taryboje?

Archyvo nuotr.

Šiemetiniai savivaldybių tarybų rinkimai pateks į Lietuvos istoriją – pirmą kartą gyventojai tiesiogiai renka savo miesto merą, iš kurio vėliau reikalaus visiškos atsakomybės už savivaldybės veiklą ir priimtus sprendimus.

Tačiau atrodo Seimo nariai pernelyg nesivargino merui suteikti užtektinai galių, jog šis asmeniškai galėtų užtikrinti sąžiningą ir skaidrią savivaldybės veiklą.

Mero atsakomybė išaugo, įgaliojimai ne

Nors naujųjų merų nebepaskirs politikai, tačiau jie liks beveik tiek pat priklausomi nuo tarybos susitarimų kiek ir dabartiniai miestų vadovai. Nors meras ir toliau sudarinės tarybos darbotvarkę, tačiau sprendimus priims taryba, tad merui siekiančiam jo idėjų įgyvendinimo reikės turėti daugumos užsitikrinimą. Kitaip tariant, merui, neturinčiam savo komandos, teks nuolaidžiauti ar pritarti kitų koalicijos partnerių troškimams ir užgaidoms.

Meras be komandos – tik juostelių kirpėjas

Atsižvelgiant į anksčiau išsakytą pastebėjimą, jog meras lieka priklausomas nuo tarybos priimtų sprendimų, o vykdomoji valdžia pagal savivaldos įstatymą merui neperduota, o ją ir toliau įgyvendina administracijos direktorius, tampa aišku, kad stiprios ir didelės bendražygių komandos neturinčiam merui, savivaldybės darbas vėl gali paskęsti politikų intrigose ir siekiuose priimti palankius sprendimus vienoms ar kitoms interesų grupėms.

Neturėdamas komandos, meras taps politinių jėgų ar interesų grupių įkaitas, o miestui svarbūs sprendimai nebus keliami spręsti miesto taryboje dėl nesutarimų tarp tarybos daugumos ir mero. Tada mero pagrindinė veikla taps tik švenčių metu karpyti juosteles ar sakyti sveikinimo kalbas.

Meras su didele komanda – stipri savivalda

Tačiau meras tikrai sąžiningai tiesiogiai galės atsiskaityti gyventojams (o šiems nepatikus galės jį nubausti ir neperrinkti) jeigu gyventojai savivaldos rinkimuose patikės ne tik meru, bet ir jo komanda. Tokiu atveju tiek meras tiek taryba dirbs petys petin, siekdami įgyvendinti savo įsipareigojimus miestiečiams. Tada jiems nereikės raudonuoti ir teisintis dėl savo neištesėtų pažadų. Todėl kviečiu rinkimų dieną ateiti balsuoti. Priimti atsakingą sprendimą ir leisti tiesiogiai išrinktam merui V. Matijošaičiui ir jo tvirtai ir profesionaliai „Vieningo Kauno“ komandai užtikrintai budinti Kauną.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ kandidatas į Kauno miesto tarybą Andrius Palionis

Politinė reklama bus apmokėta iš Visuomeninio rinkimų komiteto “Vieningas Kaunas” kandidatų rinkimų agitacinės sąskaitos. Užsakymo nr. KV-20150115.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA