Prasidėjo iškilminga sovietinių lentų ardymo ceremonija | Kas vyksta Kaune

Prasidėjo iškilminga sovietinių lentų ardymo ceremonija

R. Tenio nuotr.

Užverčiamas vienas istorijos lapas, mat šiandien oficialiai pradėti sovietinių simbolių ardymo darbai. Ilgą laiką Vytauto Didžiojo tiltą puošusios lentos per kelias dienas bus nuimtos ir atguls į muziejų lentynas.

Paaiškėjo, jog sovietiniai herbai yra suskilę ir jau seniai kėlė pavojų kauniečiams. Tam, kad skeveldros nenukristų ir nesužalotų praeivių, aplink tilto pilonus įrengti stelažai. Rangovai pasakojo, jog kai kurios plokštės taip suskilę, kad reikėjo jas prisukti, jog nuiminėjant kitas, jos nenukristų.

„Plokštės yra surūdijusios, todėl laikosi ant garbės žodžio. Manėme, jog jos laikosi geriau, tad teko pritvirtinti kitas, kad galėtumėme nuleisti pirmąją. Pats darbas nėra sudėtingas, sudėtingiau buvo priimti sprendimą šias plokštes nuimti“, – kalbėjo darbus vykdančios bendrovės „Švykai“ direktorius Vytautas Švykas.

Kauniečiai taip pat atėjo palydėti šią istoriją į užmarštį. Nešini vėliavėlėmis, kauniečiai tikino, jog nenori matyti prievartą menančių laikų, todėl vos tik išgirdę apie pradedamus ardymo darbus, susirado senų laikų vėliavas ir atėjo į šią šventę.

Iš viso ant tilto yra 32 sovietiniai simboliai. Demontavus plokštes, kolonų paviršius bus padengtas apdailos plokštėmis, kurios atitiks pilonų spalvą. Visi ardymo ir remonto darbai turi būti atlikti iki kovo 10 dienos. Valdininkų teigimu, miestui tai kainuos iki 10 tūkst. eurų. Kol kas plokštės bus saugomos „Kauno švaros“ teritorijoje.

„Noriu aiškiai pasakyti, jog čia nėra ką saugoti, tad nėra esminis klausimas, kur tai bus saugoma. Sovietinės valstybės simboliai mums yra visiškai nepriimtini ir primena mūsų tautos vergovę, kančias bei netektis, todėl manau, kad laikinai galima kažkur sandėliuoti, bet šiaip nematau, ką čia saugoti, todėl galima būtų lentas sunaikinti“, – pabrėžė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA