Rinkimų juodosios technologijos: kaip perka balsus „karuselės” principu | Kas vyksta Kaune

Rinkimų juodosios technologijos: kaip perka balsus „karuselės” principu

R. Tenio nuotr.

Sekmadienį pirmą kartą Lietuvos istorijoje per savivaldos rinkimus, gyventojai tiesiogiai balsuos už miesto bei rajono merus. Šalyje netylant garsams apie galimus rinkėjų papirkinėjimus, „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su vienu asmeniu, kuris papasakojo, kaip perkami rinkėjų balsai.

Pašnekovo teigimu, Lietuvoje, ypač kaimiškose vietovėse, balsai perkami vadinamuoju „karuselės“ principu. Tai toks būdas, kai rinkimų dieną iš apylinkės yra išnešamas vienas nepažymėtas biuletenis, jame pažymimas norimas kandidatas ir toks biuletenis duodamas savo balsą norinčiam parduoti rinkėjui. Norėdamas gauti pažadėtą atlygį, balsą parduodantis rinkėjas turi nueiti į balsavimo apylinkę su gautu biuleteniu, užsiregistruoti ir gauti švarų rinkimų blanką. Tuomet jis nueina į balsavimo kabiną, į kišenę įsideda „švarų“ biuletenį, o į urną įmeta jau iš anksto pažymėtą.

Prie rinkimų apylinkės laukiantys balsų pirkimo organizatoriai, paima iš rinkėjo tuščią biuletenį ir duoda jam atlygį. Ir viskas sukasi ratu.

Šaltinio teigimu, apie balsų pirkimo atvejus Lietuvoje sklando daug legendų, tačiau nedaug tokių atvejų būna išaiškinama ir nubaudžiami balsus perkantys asmenys ar partijos. Per praėjusius savivaldybių rinkimus, balsai buvo perkami maždaug po 10 litų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA