Gražiausio lietuviško įmonės pavadinimo titulas – kauniečiams | Kas vyksta Kaune

Gražiausio lietuviško įmonės pavadinimo titulas – kauniečiams

delfi.lt 2015/02/22 12:43
DELFI nuotr.

Tarptautinės gimtosios kalbos dienos proga Valstybinė kalbos inspekcija septintą kartą surengė Gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkursą. DELFI skaitytojų sprendimu, šiemet gražiausio lietuviško pavadinimo savininke tapo mažoji bendrija „Dūzgynė“, gavusi 5567 skaitytojų balsus.

Antroje vietoje liko UAB „Rūko karoliai“, surinkusi 4892 skaitytojų balsus. Iš viso konkurse sulaukta 18,801 tūkst. balsų.

Konkurso nugalėtoja ir dar dešimt įmonių penktadienį pagerbtos Kultūros ministerijoje. „Dūzgynei“ įteiktas specialus DELFI prizas.

„Dūzgynės“ vadovas Andrius Smilga sakė, kad pavadinimas gimė įvertinus būsimą veiklą ir jaunimo mėgstamą žodį, kuriuo pakeistas angliškasis „afterparty“.

„Per sekundę į mūsų galvas ateina tūkstančiai minčių ir tūkstančiai idėjų, vienas jų spėjame pagauti, o kitas paleidžiame. Pavadinimas gimė važiuojant registruoti įmonės autobusu iš Rygos į Kauną. Pagalvojau, gal rinksimės „Dūzgynę“, nes dabar jaunimas mielai naudoja žodį „dūzgės“. Mūsų pavadinimas labai tinka prie vykdomos veiklos – organizuojame renginius“, – DELFI pasakojo daugiausiai skaitytojų palaikymo sulaukusios mažosios bendrijos vadovas.

Lietuvos kultūros viceministrė Patricija Poderytė renginyje pabrėžė, kad lietuviškus įmonių pavadinimus pasirinkę verslininkai supranta žodžio prasmę ir įtaką šalies kultūrai.

Valstybinės kalbos inspekcijos pirmininkas Donatas Smalinskas susirinkusiems sakė, kad gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkurso tikslas – skatinti verslininkus steigiamoms įmonėms suteikti gražius, taisyklingus, įdomius vardus.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininko pavaduotoja Jūratė Palionytė mano, kad šmaikštus ir netikėtas įmonės pavadinimas yra vienas pirmųjų žingsnių į sėkmingą verslą.

„Gražus, įsimenantis pavadinimas yra kūrybos reikalaujantis darbas. Manau, kad Jus visus galima drąsiai vadinti kalbos kūrėjais. Tikiuosi, kad esate sugalvoję ne tik gražų pavadinimą, bet ir Jūsų prekių etiketėse, reklamoje, sutartyse vartojama taisyklinga kalba“, – sveikindama įmones sakė ji.

Iš daugiau kaip 13 tūkstančių juridinių asmenų pavadinimų, įregistruotų 2014 metais, buvo išrinkti šie: „Basa pieva“, „Dailu“, „Margi dygsniai“, „Pipirai meduje“, „Rūko karoliai“ ir „Šalčio meistras“ iš Vilniaus, „Dūzgynė“ ir „Pupa supa“ iš Kauno, „Grybų lietus“ iš Panevėžio, „Saulės sauja“ iš Kauno rajono, „Išjunk tamsą“ iš Kaišiadorių rajono.

Įmonių veiklos pobūdis labai įvairus: renginių organizavimas, elektros, oro kondicionavimo sistemų įrengimo darbai, siuvinėjimo paslaugos, prekyba apsaugos nuo lietaus priemonėmis, dailės reikmenimis, lauko baldais, kosmetikos gamyba, konditerija.

Renkant atsisakyta klubų, fondų, asociacijų, viešųjų įstaigų pavadinimų ir netaisyklingų, dirbtinių, sudarytų su skaičiais, vietovardžiais ar vardais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA