Sigitas Šliažas: Man svarbu, kad kauniečiai kurtų savajame mieste! | Kas vyksta Kaune

Sigitas Šliažas: Man svarbu, kad kauniečiai kurtų savajame mieste!

Archyvo nuotr.

Kultūra ir kultūrinis gyvenimas yra mūsų miesto savastis – Kaunas nuo tarpukario laikų išlaikė ypatingą santykį su miesto menininkais, mokslininkais, pedagogais. Entuziastai, pasišventėliai, miesto patriotai darė viską, kad Kaunas ir sunkiausiais savo istorijos periodais gyvuotų ir išlaikytų savąją aukštai iškeltą kokybinę kartelę.

Kauniečiams visada buvo svarbi estetinė aplinka, kurioje jie dirba ir gyvena, susiklostė teatrų, parodų, koncertų lankymo tradicijos, Kaune vainikuojami geriausi šalies poetai, Ąžuolynas devynias dešimtis metų alsuoja dainų švenčių ritmu. Šiandienos Kaune vyksta daugybė renginių, įvairiomis kryptimis vystosi kultūrinė veikla, o į ją įsitraukia ir mažyliai vaikų darželiuose, ir moksleiviai, ir gausi studentija, ir aktyvi meno kūrėjų bendruomenė, ir kultūringai laisvalaikį leidžiantys senjorai.

Smagu kai kūrybingi žmonės išvykę iš miesto pasisemti gerosios patirties, parsiveža daug naujų idėjų, kurias sėkmingai įgyvendina savo gimtajame mieste. Tačiau liūdina tai, kad tų sugrįžtančių vis dar per mažai. Gal dėl to, kad trūksta valdžios pastangų – neišgirsti, neišklausyti poreikiai, nieko nepasiūlyta mainais už didžiulį kultūros bendruomenės indėlį, kuris ne tik kuria miesto įvaizdį, garsina vardą, bet ir pritraukia investicijų.

Tikiu, kad kauniečiai nori gyventi saugioje, kultūringoje, aktyvioje visuomenėje. Todėl sau ir mūsų komandos nariams keliu tikslą – padaryti viską, kad būtų sukurta palanki aplinka kiekvieno kauniečio kultūros poreikiams tenkinti. Kad tai pasiektume, turime bendradarbiauti. Drauge galime sukurti ilgalaikį kultūros politikos planą ir strategines kryptis, kurios atitiktų realią situaciją ir poreikius. Galime sukurti kultūringo žmogaus ugdymo programą bendradarbiaujant su miesto kultūros įstaigomis ir privačių iniciatyvų autoriais. Jau šiandien turiu keletą priemonių, kurios drąsiai gali būti įrašytos į šią programą. Visoms švietimo įstaigoms padidinkime biudžeto dalį, kuri skirta kūrybiniam ugdymui, popamokinei veiklai. Į darželinukų ir moksleivių ugdymą įtraukime menininkus, organizuokime tam skirtas programas, pedagogų apmokymus. Labiau prisidėkime prie profesionalaus meno kūrėjų skatinimo, sąlygų kūrybai sudarymo. Tam pasitarnaus tarpininkavimas bendradarbiaujant su verslo atstovais – mecenavimo, rėmimo skatinimas, atleidžiant verslininkus nuo kai kurių mokesčių. Tarpininkaukime padedant menininkams rasti kūrybines erdves, prisidedant prie nuomos išlaidų padengimo. Vykdykime Menų inkubatorių ir meno rezidencijų programą. Tarpininkaukime įgyvendinant įvairius projektus, kuriems reikalingos ES fondų lėšos.

Skatinkime kurti viešąsias ir privačias meno erdves, prisidėkime prie jų veiklos įgyvendinimo. Pritraukus privatųjį verslą, inicijuokime meno kūrinių užsakymus iš mieste kuriančių menininkų.

Neatsiejama bendrosios kultūros dalis yra ir švietimas. Tad visokeriopa parama tiek privačių darželių steigimui, tiek tėvams – vienas tų prioritetų, kurie paskatintų kauniečius laisvai rinktis ugdymo įstaigas, atitinkančias jų vaikų poreikius. Mokyklos taip pat gali pajusti daugiau laisvės, jei pinigai judėtų „paskui vaiką”, o mokytojai turėtų tiesioginį ryšį su kultūros įstaigomis.

Man labai svarbu, kad kauniečiai grįžtų į savąjį miestą, esu pasiryžęs keisti situaciją ir išlaisvinti visas iniciatyvas, kurios užtikrintų kokybišką, patogų, kultūringą, tradicijas puoselėjantį ir jas šiuolaikinantį gyvenimą Kaune!

Esu mūsų, kauniečių, bendruomenės narys ir man iš tiesų rūpi Kauno ateitis, kurią tapatinu su kiekvieno bendruomenės nario gerove. O toji gerovė – tai mūsų visų drauge sutelktos pastangos, išlaisvinsiančios miestą nuo nepelnytų priekaištų.

Kaunas yra mūsų pasididžiavimas ir mūsų pareiga. Jis gali būti saugus, kultūringas ir visą laiką besimokantis. Aktyvus, laisvas ir kūrybingas. Besididžiuojantis savosiomis tradicijomis.

Taip, Kaunas gali tapti Europos kultūros sostine 2022 metais, mes to sieksime, tačiau pirmiausia reikia kiekvienam širdyje ir kasdienėje veikloje būti kultūros sostinės gyventojais. Imkimės to visi drauge!

Politinė reklama apmokėta iš LR liberalų sąjūdžio Kauno m. rinkimų apygardos Nr. 15 kandidatų rinkimų agitacinės sąskaitos. Užs. REKL Nr. 0039

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA