V.Snarskis: Kuo daugiau vaikų užimtumo galimybių dabar – tuo mažiau bedarbių pašalpų ateityje | Kas vyksta Kaune

V.Snarskis: Kuo daugiau vaikų užimtumo galimybių dabar – tuo mažiau bedarbių pašalpų ateityje

Archyvo nuotr.

Kaune viešėjęs buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius viešųjų įstaigų atstovams, verslininkams ir neformalaus ugdymo specialistams pristatė Liberalų sąjūdžio frakcijos siūlymą nuo kitų mokslo metų kiekvienam moksleiviui per mėnesį 15 eurų (51.79 Lt) skirti popamokinei veiklai.

G. Steponavičius priminė prieš kelerius metus vykdytą pilotinį projektą, kurio metu vienam vaikui per mėnesį popamokinei veiklai buvo skiriama po 100 litų per mėnesį. Atskiras neformalaus ugdymo krepšelis buvo išbandytas Anykščių, Klaipėdos, Panevėžio rajono bei Panevėžio miesto savivaldybėse.

„Pasiūlymas kilo remiantis patirtimi, kuri pritaikyta Skandinavijoje, kad socialinėje politikoje, taip pat ir švietimo, daugiau pasieksi ne mokėdamas socialines pašalpas, o investuodamas į švietimą ir įvairias vaikų užimtumo veiklas. Tuomet vaikai bus ugdomi kūrybiški, savarankiški, pasitikintys savimi ir tuomet po dešimties metų reikės mažiau pinigų kalėjimams ar įvairioms išmokoms. Suvokdami neformalaus ugdymo svarbą, paruošėme koncepciją, išbandėme ją, patirtis buvo pozityvi ir ji leidžia projektą įgyvendinti visoje Lietuvoje,“ – pasakojo G. Steponavičius.

Pasak Liberalų sąjūdžio atstovo, kandidato į Kauno miesto savivaldybės tarybą Vyto Snarskio, Liberalų sąjūdis nuveikė didelį darbą siekiant įvesti neformalaus ugdymo krepšelį moksleiviams. „Džiaugiuosi, kad jau greitai ši idėja bus įgyvendinta, labai tikiuosi, kad valstybė vis daugiau investuos į jaunąją kartą ir supras kaip svarbu yra nuimti finansinę naštą nuo tėvų pečių, kad vaikai galėtų laisvai rinktis popamokinę veiklą, mažiau laiko praleisti gatvėje, daugiau sportuoti ar veikti tai, kas jiems patinka ir sekasi. Tikimės, kad ilgainiui neformalaus ugdymo krepšelis tik augs“ – teigia V. Snarskis.

Buvęs švietimo ir mokslo ministras taip pat akcentuoja neformalaus švietimo vaidmenį vaikų socialiniame gyvenime. „Pilotiniame projekte per keturias savivaldybės buvo akredituota 330 unikalių būrelių, kurie konkuravo dėl tėvų pasirinkimo ir finansavimo. Kas buvo labiausiai neįtikėtina, kad būreliai paplito iki kaimo pakraščių, kur yra bent 20-30 vaikų. Dar svarbiau, kad šis projektas skirtas ne pasiturinčioms šeimas, kur yra vidinė šeimos motyvacija rūpintis savo vaikais, bet toms šeimoms, kur tėvai neskiria pakankamai dėmesio vaikų popamokinei veiklai. Šiose šeimose yra daugybė gabių vaikų, kurios reikia skatinti. Šis bandomasis modelis būtent tai ir parodė – buvo atrasta tikrų talentų,“– sakė G. Steponavičius.

Kauno mieste, priešingai nei mažesniuose miestuose ar kaimuose, yra apie 200 neformalaus ugdymo įstaigų, kurios rūpinasi vaikų ir jaunimo užimtumu, tačiau čia iškyla kita problema. Neformaliojo švietimo įstaigos neturi tam pritaikytų patalpų, o tos erdvės, kurias galima panaudoti bendrojo ugdymo mokyklose nėra tinkamai įrengtos ir pritaikytos įvairiai vaikų popamokinei veiklai.

Vytas Snarskis teigia, kad šią problemą būtina spręsti. „Reikėtų padaryti labai rimtą švietimui ir ugdymui skirtų patalpų inventorizaciją, jų išnaudojimo efektyvumą. Kaune yra mokyklų, kurios turi po kelis pastatus. Reikėtų įvertinti, galbūt, galima perkelti vaikus į vieną pastatą, o kitą pastatą palikus laisvą, priskirti kitoms reikmėms,“ teigia Vytas Snarskis.  Pasak jo,  labai svarbus piniginis aspektas, nes ne kiekviena, net ir vidutines pajamas gaunanti šeima, gali vaikui leisti lankyti įvairius užsiėmimus. Vien tik neformalaus ugdymo krepšelis visiškai šios problemos neišspręstų, nes norint lankyti vieną ar kitą neformalaus švietimo įstaigą, dažnai tenka naudotis viešuoju transportu, o tai, vėl gi, kainuoja. Tad išsprendus patalpų trūkumo problemas ir efektyviai išnaudojus bendrojo ugdymo mokyklų patalpas neformaliam ugdymui, vaikų ir jaunimo užimtumo situacija pasikeistų iš esmės. „Kuo daugiau vaikų turės galimybę laisvai rinktis būrelius ir lavintis, tuo daugiau išugdysime kūrybingų, mąstančių ir laisvų asmenybių,“ – teigia Vytas Snarskis.

Politinė reklama apmokėta iš LR liberalų sąjūdžio Kauno m. rinkimų apygardos Nr. 15 kandidatų rinkimų agitacinės sąskaitos. Užsakymo nr. KV-20141218.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA