Moksleiviai išsirinko savo politinį favoritą | Kas vyksta Kaune

Moksleiviai išsirinko savo politinį favoritą

R. Tenio nuotr.

Kauno technologijos universitetas suorganizavo kandidatų į merus debatus, kuriuose pagrindinis akcentas skirtas moksleiviams ir studentams. Tiesa, iš penkiolikos tik devyni kandidatai į Kauno miesto merus, panoro įsiteikti jauniausiems rinkėjams, tik klausimas, ar tinkamus akcentus sudėliojo tokioje auditorijoje.

Moksleiviai pirmą kartą Kauno istorijoje galėjo rinkti merą. Artėjant tiesioginiams merų rinkimams, Kauno moksleiviai galėjo įsitikinti, kuriems miesto politikams jie rūpi labiausiai. Tokia praktika, kuomet kandidatai į merus dalyvauja debatuose su jaunimu, paimta iš Norvegijos ir tikimasi, kad prieš kitus rinkimus taip pat jaunoji karta galės susipažinti su politikais. Tai kartu ir galimybė skatinti domėtis politika bei padėti suprasti, kaip veikia politinis aparatas.

Į politinius debatus atėjo R. Mikaitis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), V. Matijošaitis (Visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“), Orinta Leiputė (Lietuvos socialdemokratų partija), G. Labanauskas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Gintauto Labanausko komanda „Dirbam Kaunui“), A. Kupčinskas (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai), K. Juknis (Politinė partija „Profesinių sąjungų centras“), V. Gedvilas (Darbo partija), E. Duonys (Visuomeninis rinkimų komitetas „Kaunas plius Puteikis“) bei A. Tepelys (Respublikonų partija).

Originalumu nepasižymėjo

Visai neseniai Kauno savivaldybėje buvo suorganizuoti politiniai debatai. Tuomet kandidatai stengėsi įvairiomis kalbomis suvilioti rinkėjus. Kiekvienas bandė įtikinti, jog būtent jis geriausiai atstovaus Kauną. Šį kartą buvo užduotas tas pats klausimas, tad politikai, atrodo, išmokė atmintinai, mat visi pasakė panašiai, kaip ir praėjusį kartą. Skirtumas tik tas, jog dabar auditorija buvo gerokai jaunesnė ir savo kalbas reikėjo pritaikyti būtent jaunimui.

Politikai rėžė kalbas, kaip jie sutvarkys įvažiavimus į kiemus, sumažins vandens ir šildymo kainas, tačiau ar jaunimui rūpi būtent tokie dalykai? Tik konkrečiai paklausus, ką politikai padarys dėl moksleivių ir studentų, debatų dalyviai tarsi atsipeikėjo, kokiai auditorijai kalba ir pradėjo lieti pažadus, skirtus būtent jiems.

Dauguma debatų dalyvių pritarė, jog reikia skatinti verslą Kaune, kad baigę mokslus jaunuoliai, neišvažiuotų į kitas šalis ar miestus. R. Mikaitis įrodinėjo apie darželius ir kaip kurs naujas vietas, tačiau geriausią pažadą jaunimui skėlė K. Juknis.

„Padarysime studentams nemokamą, visą parą važiuojantį traukinį Kaunas – Vilnius, kad galėtų kultūrinio gyvenimo pasisemti tiek Kaune, tiek Vilniuje“, – sakė kandidatas į Kauno mero postą.

Reklaminių šūkių įvertinimas

Debatų dalyviai turėjo paaiškinti, ką savo reklaminiais šūkiais norėjo pasakyti. E. Duonys tikino, jog jei jį išrinks, jis padarys, kad seniūnus rinktų patys kauniečiai, todėl reikia keisti esamą tvarką. O. Leiputė su šūkiu „Pirmiausia žmogus“, skatins atkreipti visuomenę į įvairias socialines grupes.

Moksleiviai geriausiu rinkiminiu šūkiu pripažino V. Matijošaičio posakį „ Budinkim Kauną“. Taip pat šmaikščiai atrodantis šūkio priedas „Subrendęs krabas geriau“ jaunuoliams taip apt patiko. Pats politikas tikino, jog šiuo šūkiu norėjosi prikelti miestą ir pasiūlyti jam geriausias idėjas.

Tuo tarpu Respublikonų partiją atstovaujantis A. Tepelys iš vis plakatuose nesireklamuoja, nes bando lygiuotis į Ameriką.

„Gerų prekių niekas nereklamuoja, todėl nepamatysite nei vieno plakato su respublikonų atstovais. Balsuokit už mus ir gyvensite kaip Amerikoje“, – skambiomis frazėmis mėtėsi politikas.

Susirinkę pasiklausyti politinių debatų, moksleiviai internetu galėjo balsuoti už labiausiai patikusį politiką. Šių debatų nugalėtoju tapo A. Kupčinskas, antroje vietoje liko V. Matijošaitis, trečia – O. Leiputė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA