Kartais ir paprastas raštelis gali tapti teisėtu testamentu | Kas vyksta Kaune

Kartais ir paprastas raštelis gali tapti teisėtu testamentu

Asociatyvi SXC nuotr.

Šį kartą apie testamentą. Teisininkai jį pataria sudaryti visiems, kad vėliau paveldėtojams nekiltų bereikalingų ginčų. Deja, ne visi taip daro arba tiesiog nespėja parašyti oficialaus testamento. Dažnai jis ir lieka ant paprasto popieriaus lapo kurs nors stalčiuje, be teisininko parašo ir antspaudo. Ar į taip išreikštą žmogaus valią gali būti atsižvelgta oficialiai? Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Prieš pusmetį mirė mano tėvelis. Kartu su sese priėmėme palikimą pagal įstatymą, kadangi tėtis nebuvo įregistravęs testamento. Prieš porą dienų tvarkydamas tėčio stalčius radau jo rašytą raštelį, kuriame nurodyta, kad jam staiga mirus, jis norįs savo visą turtą palikti savo sūnui. Norėjau pasiteirauti, ar toks raštelis gali būti laikomas tėčio testamentu?

Įstatymu yra pripažįstami oficialieji ir asmeniniai testamentai (CK 5.27 str.).

Asmeninis testamentas – tai testatoriaus ranka surašytas testamentas, kuriame nurodyta testatoriaus vardas, pavardė, testamento sudarymo data, vieta ir kuris išreiškia testatoriaus valią ir yra jo pasirašytas (CK 5.30 straipsnio 1 dalis). Tai reiškia, kad Jūsų rastas raštelis gali būti pripažintas tėčio asmeniniu testamentu tik tokiu atveju, jeigu raštelis atitinka toliau nurodytus reikalavimas:
• surašytas testatoriaus ranka;
• nurodytas testatoriaus vardas, pavardė bei testamento sudarymo data (metai, mėnuo, diena) ir vieta;
• išdėstyta testatoriaus valios išraiška;
• dokumentas yra pasirašytas testatoriaus.

Pažymėtina, kad Asmeninis testamentas atitinka oficialųjį tik tuo atveju, jeigu nustatyta tvarka buvo perduotas saugoti notarui ar konsuliniam pareigūnui užsienyje (CK 5.31 straipsnio 1, 2 dalys). Jeigu asmeniniai testamentai nebuvo perduoti saugoti nurodytiems asmenims, jie turi būti per vienerius metus po testatoriaus mirties pateikti teismui ir jo patvirtinti (CK 5.31straipsnio 4 dalis). Tik teismo patvirtintas asmeninis testamentas įgyja oficialiojo testamento statusą. Tai reiškia, kad asmeninis testamentas, kuris nebuvo perduotas saugoti notarui ar konsuliniam pareigūnui, gali sukurti paveldėjimo teisinius santykius tik tuo atveju, jeigu per nustatytą terminą buvo pateiktas teismui ir teismas jį patvirtino.

Šiuo aprašytuoju atveju, jeigu rastas raštelis atitinka CK 5.30 straipsnyje nustatytus reikalavimus asmeninio testamento formai, turiniui, ir jei jame yra išreikšta testatoriaus valia dėl jam priklausančio turto paveldėjimo, kuo skubiau siūlome kreiptis į teismą dėl asmeninio testamento patvirtinimo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA