Pavojingiausių Lietuvos oligarchų dešimtuke – du Kauno politikai | Kas vyksta Kaune

Pavojingiausių Lietuvos oligarchų dešimtuke – du Kauno politikai

Žurnalo „Valstybė“ vasario mėnesio numeryje publikuojamas šio leidinio redaktoriaus Eduardo Eigirdo sudarytas įtakingiausių ir pavojingiausių Lietuvos oligarchų, akivaizdžiai darančių įtaką politiniams procesams, dešimtukas. Aukštas vietas šiame dešimtuke užima ir tampriai su Kauno miesto savivaldybe susiję verslininkai.

Pasak straipsnio autoriaus, sudaryti tokį dešimtuką jį paskatino tai, kad nepaisant įtakos ar tiesioginio dalyvavimo Lietuvos politikoje, oligarchai didelės dalies visuomenės akyse niekada netapatinami su valstybės bėdomis. Šiuo straipsniu E. Eigirdas bando atskleisti, kas, kodėl ir kaip daro įtaką Lietuvos politikai ir priežastis, kodėl niekas iš esmės nekalba apie šių žmonių atsakomybę.

„[…] tam tikrose valstybėse įsitvirtina verslo elitas, kuris remiasi godumu, pataikūnais ir visuomenės tamsumu. Įdomu tik tai, kad ir toks elitas save pristato kaip gelbėtojus, darbo vietų kūrėjus, mecenatus ir švietėjus, nors iš tiesų skleidžia susiskaldymo ir prisitaikymo dvasią bei intelektinę tamsą.“, – rašoma E. Eigirdo straipsnyje.

Aukščiausiai iš Kauno oligarchų, turinčių įtaką žiniasklaidoje, versle ir teisėtvarkoje, dešimtuke įrašyta Garbaravičių pavardė. Nors vardai šiuo atveju neminimi, bet galima daryti prielaidą, kad po apibendrinimu kartu su kitais artimais giminėmis slypi ir buvusio Kauno miesto mero Arvydo asmuo.

Šešta vieta dešimtuke skirta vienam iš kandidatų į Kauno miesto merus Visvaldui Matijošaičiui.

Straipsnio autorius pabrėžia V. Matijošaičio įtaką dabartiniams politiniams procesams ne kaip užimančią dominuojantį vaidmenį, bet kaip stiprinančią oligarchinės įtakos mechanizmą.

„Redakcijos turima informacija iš daugybės miestų, kad vietos verslininkai skiria pinigų visuomeniniams judėjimams ir stengiasi į juos pritraukti garbių bei energingų žmonių. […] V. Matijošaitis šiame kontekste išsiskiria tik tuo, kad, manau, metė daugiausia pinigų iš visų Lietuvos verslininkų, o rinkimuose pasinaudos ir tuo, kad jo valdomas koncernas – vienas didesnių reklamdavių. Todėl beveik visoje žiniasklaidoje apie V. Matijošaitį prieš šiuos rinkimus sklinda tik geros žinios. Tai gali būti dar vienas ženklas, demonstruojantis, kokia šiandien reklamos pinigų įtaka žiniasklaidai. O tai turi įtakos ir politinei aplinkai.“ – rašo žurnalo „Valstybė“ redaktorius E. Eigirdas.

Straipsnyje teigiama, kad V. Matijošaičio užduotis – kaip nors perimti valdžią mieste ir taip tam tikrai interesų grupei užtikrinti geresnes pozicijas prieš artėjančius Seimo rinkimus.

„Kai kalbama apie verslo invaziją į politiką, reikia pabrėžti ne tik tai, kad tai gali būti būdas realizuoti asmeninius interesus, bet ir tai, kad dažnai tokiam procesui vadovauja ar bent jį kuruoja verslininkai, susiję su Rusijos rinka.“, – straipsnyje pastebi autorius.

Visą straipsnį galite skaityti vasario mėnesio žurnale „Valstybė“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA