Viešojo saugumo tarnyba laukia didelių permainų | Kas vyksta Kaune

Viešojo saugumo tarnyba laukia didelių permainų

R. Tenio nuotr.

Kaune pristatyta Viešojo saugumo tarnybos (VST) metinė ataskaita. Praėjusieji metai buvo derlingi darbais, saugant ne tik svarbius Lietuvai objektus, bet taip pat ir malšinant sukilėlius bei užtikrinant viešą saugumą. Tačiau pastebima, jog kai kurie dalykai toliau negali būti vykdomi, todėl šios institucijos laukia didelės permainos.

Į Kauną atvyko aukšti valstybės institucijų vadovai. Viešojo saugumo tarnyboje apsilankė Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, policijos ir kariuomenės vadai bei kiti pareigūnai. Kaune pristatyta VST metinė ataskaita, kurioje netrūksta skaičių, kuriais nupasakojami tinkamai nuveikti darbai. Visgi, pasimatė tam tikros klaidos, kurių norėtųsi ateityje išvengti.

Netinkamai panaudojami finansai

Išklausęs VST metinės ataskaitos pristatymą, Vidaus reikalų ministras Kaune susirinkusiems vadovams pažėrė nemažai kritikos. Pagrindinis dalykas, kuris užkliuvo ministrui, tai finansų panaudojimas. Anot S. Skvernelio, visų pirma turi būti tinkamai pasirenkami valstybinės svarbos objektai, nes šiuo metu VST pareigūnai saugoja septynis objektus, tačiau yra tokių, kurie taip pat turėtų būti saugomi, bet prie jų nė vienas žmogus nestovi.

Taip pat Vidaus reikalų ministras tikina, jog šiuo metu trūksta logikos su konvojais. S. Svernelis tikina, jog nebūtina kas kartą iš įkalinimo įstaigos vežti žmogaus, nes taip švaistomos lėšos.

„Kam iš Kauno važiuoti į kokį Panevėžį, po to vėl per Kauną gabenti nuteistąjį į Alytų ar kitur. Nebūtina kas kartą pasitelkiant Viešojo saugumo tarnybos pajėgas vežti žmogų į teismą. Be to, juk būna, kad teismas dėl tam tikrų priežasčių neįvyksta, todėl konvojaus tokiose situacijose neapsimoka naudoti“, – kalbėjo Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

Būtina susitvarkyti vidinę struktūrą

Vidaus reikalų ministras pabrėžė, jog reikia susitvarkyti vidaus politiką. Šiuo metu politikai yra suvaržę pareigūnų rankas ir šie negali paprašyti pagalbos vieni iš kitų. Tačiau tiek VST, tiek policija ar pasieniečiai turi bendradarbiauti.

„Jei VST neturi savo kinologų ar narų, kodėl negalima bendradarbiauti ir apjungti kitas institucijas. Tikrai keisis nuostatos, kurios leis be ministro sutikimo vykdyti kasdienius darbus, juk jei VST pajėgos yra arti įvykio vietos, jos ir turi ten atsirasti pirmos, o ne laukti, kol gaus reikiamus dokumentus ir kas nors jų oficialiai paprašys“, – kalbėjo V. Svernelis.

Be to, politikas pastebi, jog šiuo metu yra labai išskaidyti VST pareigūnų laipsniai, todėl ateityje laipsnių liks gerokai mažiau. Pagal naujuosius laipsnius, pareigūnai gaus atitinkamus atlyginimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA