Sąskaitos už šilumą – 30 proc. mažesnės nei pernai | Kas vyksta Kaune

Sąskaitos už šilumą – 30 proc. mažesnės nei pernai

"Kas vyksta Kaune" archyvo nuotr.

Prognozuojama, kad dėl sumažėjusios šilumos kainos ir aukštesnės vidutinės mėnesio oro temperatūros vidutinės sąskaitos už 2015 m. sausį šildymui suvartotą šilumą bus net apie 30,1 proc. mažesnės, nei už 2014 m. sausį.

Dėl AB „Kauno energija“ 2014 m. vykdytų investicijų į šilumos gamybos šaltinių ir tiekimo tinklų modernizavimą 2015 m. sausio mėnesį šilumos kaina tapo mažesnė, nei tą patį laikotarpį pernai. Šilumos kaina šiemet sausį sudarė 6,57 euro ct/kWh arba 22,68 ct/kWh be PVM. Pernai sausį ji buvo 7,48 euro ct/kWh arba 25,76 ct/kWh be PVM. Sumažėjimas – 12,1 proc.

Be to, Lietuvos hidrometeorologijos centro duomenimis, Kaune 2015 m. sausio vidutinė oro temperatūra buvo -0,4 oC šalčio. Lyginant su praėjusiųjų metų sausiu, ji buvo net 4,8 oC aukštesnė. Tuomet ji buvo -5,2 oC šalčio. Aukštesnė lauko oro temperatūra lėmė tai, kad patalpoms šildyti 2015 m. sausį buvo suvartota vidutiniškai 20,7 proc. mažiau šilumos, nei 2014 m. sausį.

Dėl šių priežasčių vidutiniai mokėjimai už šiemet sausį šildymui suvartotą šilumą, kaip prognozuojama, turėtų būti apie 30,1 proc. mažesni nei už 2014 m. sausį. Jie turėtų sudaryti apie 78,6 euro arba 271,4 lito su PVM už 60 m2 ploto buto šildymą. Tai matome ir diagramoje, kur pateikiamas dar ir analogiškas palyginimas su 2013 metų sausio mėnesiu:

Trečius metus iš eilės mažėjančią šilumos kainą lemia AB „Kauno energija“ investicijos į biokuro katilines, kurios leido ne tik padidinti šilumos, pagaminamos iš biokuro, dalį, bet ir padidino konkurenciją Kauno šilumos gamybos sektoriuje, kuriame jau veikia ir 6 nepriklausomi šilumos gamintojai.

Taip pat kainos sumažėjimui įtakos turėjo ir per metus sumažėjusi gamtinių dujų kaina bei sumažėjusios bendrovės veiklos sąnaudos bei padidėjęs visos šilumos tiekimo sistemos efektyvumas.

Per 2014 metus AB „Kauno energija“ investavo į 3 savo gamybos šaltinių modernizavimą. Bendrovės „Inkaro“, „Šilko“ ir Petrašiūnų elektrinės katilinėse įdiegti nauji biokuro katilai, kurie jau šį sausį pradėjo gaminti šilumą ir tiekti ją vartotojams. Ypač atkreiptinas dėmesys į bendrovės „Inkaro“ katilinę, kuri nuo 2000 metų buvo užkonservuota ir šilumos negamino. Bendrovė „prikėlė“ šią katilinę naujam gyvenimui, investuodama į jos atnaujinimą apie 20 mln. litų, ir pradėjo joje gaminti šilumą, kuri tiekiama ne tik Vilijampolės, bet ir Šilainių mikrorajonui. Į Šilainius šiluma tiekiama 2013 metais rekonstruota šilumos tiekimo magistrale, kuri iki šiol irgi ilgą laiką buvo nenaudojama.

Kol kas vykdomi naujų įrenginių paleidimo-derinimo darbai. Tačiau planuojama, kad jau šį vasarį atnaujintos katilinės pradės dirbti visu pajėgumu. Pradėjus jas eksploatuoti, šilumos, pagaminamos iš biokuro, dalis Kaune šildymo sezono metu padidės iki 70 – 80 proc. Tai reiškia, kad, jei ženkliai nepadidės kuro kainos, kauniečiai už šilumą mokės dar mažiau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA