A. Kančas: „Karaliaus Mindaugo apartamentai – architektų svajonės išsipildymas“ | Kas vyksta Kaune

A. Kančas: „Karaliaus Mindaugo apartamentai – architektų svajonės išsipildymas“

R. Tenio nuotr.

„Džiaugėmės, kai vystytojai padėjo ruoštis šitam projektui, bet dar labiau džiaugėmės, kai prasidėjo darbai. Esame padarę nemažai projektų, kurie nugulė į stalčius. Šis gi ne tik neatgulė, bet stebėtinai greitai vystomas“, – sakė vienas žymiausių šalies architektų Algimantas Kančas, kurio studijai patikėtas industriniam paveldui priskiriamo kvartalo, Karaliaus Mindaugo apartamentų, konversijos projektas.

Šiandien, istorinio Kauno centre išsidėsčiusios industrinės teritorijos rekonstrukcijos pirmojo etapo pabaiga. Šiuo metu jau pilnai sutvarkyti ir įrengti trys žymiausių tarpukario architektų projektuoti pastatai, o metų pabaigoje planuojamas baigti ir architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio kurtas pastatas.

Pažymėdamas pirmojo iš trijų projekto etapų pabaigą bei sveikindamas naujakurius, A. Kančas pažymėjo, jog itin džiaugiasi, kad pagaliau pildosi sena architektų svajonė ir Kaunas gręžiasi į upes.

„Rodos nepraėjo nei metai, kai mūrijome simbolinę projekto pradžios plytą. Atsimenu buvo gana vėsu, pūtė stiprūs vėjai ir tikrai sunkiai sekėsi įsivaizduoti, kad čia užsisuks statybos darbai. Šiandien, teritorija, kuri buvo bevirstanti „vaiduoklynu“, jau atrodo visiškai gyvenama. Ir kol įrengsite daugiaaukštę parkavimo bei krepšinio aikšteles, tikiuosi mes, miesto politikai, padėsime su automobilių stovėjimo aikštelės projektu po šalia esančiu tiltu“, – žadėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Pasak Karaliaus Mindaugo apartamentų projekto vystytojų, visas uždaro tipo kvartalo projektas turėtų būti baigtas 2018 metais. Pirmojo etapo metu rekonstruotuose pastatuose jau kuriasi gyventojai ir verslininkai. Čia buvo suformuoti nedidelio ploto (nuo 25 kv.m.) butai ir komercinės patalpos. Išskirtinio pirkėjų dėmesio susilaukė kotedžo tipo komercinės patalpos bei pirmame aukšte įrengtos terasos.

Pasak projekto vystytojų, šiuo metu įpusėtas antrasis projekto etapas. Rekonstruojamas žymiausio tarpukario architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio pastatas turėtų būti pilnai baigtas šių metų rudenį. Jis iš kitų kvartalo pastatų išsiskiria netradiciniais aukščiais ir loftinio tipo patalpomis.

„Šis pastatas unikalus ir tuo, kad jame bus įrengtas atriumas: tarp trečio ir ketvirto aukšto numatytas stiklinis liftas, kurį nušvies dienos šviesa, sklindanti pro stoge įrengtus stoglangius“, – sakė projekto vadovas Karolis Matulevičius.

Šiuo metu pradėtas ir kito V. Landsbergio-Žemkalnio pastato tvarkymo darbai. Lenktame prie gatvės išsidėsčiusiame pastate projektuojamos komercinės patalpos, o vidiniame kieme numatytas priestatas butams, kuriuos planuojama papuošti balkonais ir terasomis. Projekto vystytojai žada, kad čia bus pasiūlyta ne tik įsigyti, bet ir išsinuomoti patalpas nuo 100 iki 1200 kv.m.

2017-2018 metais planuojamas paskutinysis projekto etapas, kurio metu bus įrengtas daugiaaukštis automobilių parkavimo pastatas su krepšinio žaidimo aikštele ant stogo bei sutvarkytas gražiausias šio uždaro kvartalo pastatas, kurio langai žvelgia į Nemuną.

„Dėkoju likimui, užsakovams ir Kančo studijai už progą dalyvauti tokiame ypatingame projekte. – prisiliesti prie paveldinės architektūros ir pamatyti atgimstantį miestą. Šis pastatų kompleksas unikalus tiek Kaune, tiek Lietuvoje“, – oficialios ceremonijos metu sakė architektas Kęstutis Kajokas.

Karaliaus Mindaugo apartamentų pirmųjų įkurtuvių renginyje dalyvavo ir būrys Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto studentų. Interjero dizainą studijuojantys jaunuoliai projekto brėžinius kūrė gyvenamųjų erdvių interjero projektus. Jų kurso vadovė Gražina Šutienė išreiškė viltį, kad Karaliaus Mindaugo apartamentų kvartalas duos pradžią visos industrinės zonos atgimimui istoriniame Kauno centre.

Karaliaus Mindaugo Apartamentų projektas vystomas tarpukariu statytoje industrinėje teritorijoje Kauno centre. Šalia Nemuno ir pagrindinių traukos vietų išsidėsčiusioje teritorijoje rekonstruojamas žymiausių to meto architektų statytas kvartalas. Laikantis architektūriniam paveldui priskiriamo pastatų ansamblio rekonstrukcijos reikalavimų, įrengiami šiuolaikiški ir ekonomiški būstai bei biurai: šiltinamos sienos, keičiami stogai, komunikacijos, numatomas autonominis dujinis šildymas, montuojami kokybiški mediniai langai.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA