Kauno globos namų vaikai buvo „auklėjami” guminėmis lazdomis, antrankiais ir ašarinėmis dujomis | Kas vyksta Kaune

Kauno globos namų vaikai buvo „auklėjami” guminėmis lazdomis, antrankiais ir ašarinėmis dujomis

Seimo kontrolierių įstaiga skelbia šokiruojančius duomenis apie tai, kaip kai kuriuose vaikų socializacijos centruose elgiamasi su nepilnamečiais.

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas siūlo atsisakyti vadinamųjų „nusiraminimo kambarių“, kuriuose užfiksuoti sveiku protu sunkiai suvokiamo elgesio su vaikais atvejai.

„Apsilankę vaikų socializacijos centruose, kur siekta įvertinti talpinimo į nusiraminimo kambarius tvarką, taip pat laikymo juose sąlygas, Seimo kontrolieriaus patarėjai nustatė, kad tik dviejuose –„Gruzdžių“ ir „Saulutės“ socializacijos centruose nėra nusiraminimo kambarių, o vaiką ištikus nevaldomam emocijų protrūkiui su juo bendrauja socialinis darbuotojas, psichologas. Kituose – į nusiraminimo kambarius vaikai talpinami pažeidžiant teisės aktus, o Kauno vaikų socializacijos centre neteisėtai naudojamos papildomos suvaržymo priemonės – antrankiai, guminė lazda, ašarinės dujos“, – skelbiama Seimo kontrolierių įstaigos pranešime.

Seimo kontrolierius A. Normantas atkreipia dėmesį, kad vadovaujantis teisės aktais vaikui turi būti sudaromos palankios pozityvios socializacijos, resocializacijos ir ugdymo sąlygos, o tai reiškia, kad pirmiausia būtina taikyti švelnesnes nusiraminimo poveikio priemones.

„Teisės aktai numato, kad vaikas į nusiraminimo kambarį patalpinamas, tik tuomet, kai dėl nevaldomo emocijų protrūkio kelia pavojų savo ir aplinkinių saugumui. Tačiau daugelyje socializacijos centrų vaiko patalpinimas į nusiraminimo kambarį taikomas kaip nuobauda“, – sako A. Normantas.

Seimo kontrolierius taip pat pabrėžia, kad „nusiraminimo kambariuose“ kaip karceryje vaikai laikomi nesuvokiamai ilgą laiką. Ir vėl – Kaunas dėmesio centre.

„Patalpinant į nusiraminimo kambarius ne visuomet nurodoma, ar vaiko elgesys kelia pavojų sau ir aplinkiniams. Be to, Vėliučionių, Vilniaus ir Kauno socializacijos centruose nusiraminimo patalpose vaikai laikomi itin ilgai – iki 24 valandų, kai izoliavimas turėtų būti taikomas tik kaip kraštutinė priemonė, o jos taikymas turėtų būti kaip įmanoma greičiau nutrauktas.“, – teigiama pranešime.

Negana to, „nusiraminimo kambariuose“ uždarytiems nepilnamečiams kartais neleidžiama net atlikti gamtinių reikalų.
„Seimo kontrolieriaus patarėjai Vėliučionių socializacijos centre nustatė, kad net dviejuose nusiraminimo kambariuose neužtikrinamos tinkamos laikymo sąlygos (nepakankamas apšvietimas, ventiliacija) – nesudaroma galimybė pasinaudoti tualetu“, – informuoja Seimo kontrolierių įstaiga.

„Teisės aktai numato, kad turi būti užtikrinta, kad vaikas nepatirtų kankinimų ar kitokio netinkamo elgesio ar bausmių, vaikui būtų garantuojama sveika ir saugi aplinka, taip pat nusiraminimo kambariai atitiktų jiems keliamus įrengimo reikalavimus“, – sako Seimo kontrolierius A. Normantas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA