Brolis vairavo išgėręs Jūsų automobilį ir jį prarado. Ar pavyks jį atgauti? | Kas vyksta Kaune

Brolis vairavo išgėręs Jūsų automobilį ir jį prarado. Ar pavyks jį atgauti?

Policijos departamento nuotr.

Šį kartą teisinėje konsultacijoje situacija, į kurią gyventoją įstūmė neatsakingas jo brolis: ne tik vairavo išgėręs, bet ir neturėdamas vairuotojo pažymėjimo. Už tai prarado automobilį. Kaip elgtis jo savininkui? Ar pavyks atgauti teisėtai jam priklausiusią transporto priemonę? Advokatės Raimondos Kazlauskienės komentaras

Brolis be mano žinios pasiėmė automobilį ir jį sustabdė policijos pareigūnai. Brolis automobilį vairavo neblaivus ir neturėdamas teisės vairuoti. Vairuotojo pažymėjimas jam buvo atimtas irgi dėl vairavimo neblaiviam. Šiuo metu jam paskirtas areštas, o mano automobilis yra konfiskuotas. Ar policijos pareigūnai turi teisę konfiskuoti man priklausantį automobilį, nors aš jokio pažeidimo nepadariau? Kokios galimybės yra atgauti man priklausantį automobilį?

Iš pateiktų aplinkybių matyti, kad Jūsų broliui buvo paskirta administracinė nuobauda pagal ATPK 1302 „ Pakartotinis transporto priemonių vairavimas neblaivių arba apsvaigusių nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojų“. Pažymėtina, kad šio straipsnio sankcijoje numatyta papildoma nuobauda, transporto priemonės konfiskavimas, yra numatyta kaip privaloma, o ne alternatyvi administracinė nuobauda.

ATPK 26 str. 1 d. nustatyta, kad daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis arba tiesioginis objektas, ir pajamų, kurios buvo gautos administracinio teisės pažeidimo padarymu, konfiskavimas yra priverstinis neatlygintinis šio daikto ir pajamų pavertimas valstybės nuosavybe.

Konfiskuoti gali būti tik daiktas ir pajamos, kurie yra pažeidėjo nuosavybė, kurie buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis arba tiesioginis objektas ir kurie buvo gauti padarant administracinį teisės pažeidimą, iš jų numatytą ir ATPK 1302 str.

Taigi nubaudus asmenį pagal ATPK 1302 str. daiktas, kuris buvo pažeidimo padarymo įrankis, konfiskuojamas nepriklausomai nuo to, kieno nuosavybė jis yra.

Tačiau teismų praktikoje, analizuojant ATPK įtvirtintas normas, buvo ne kartą konstatuota, jog transporto priemonės konfiskavimas už ATPK 1302 str. numatytą teisės pažeidimą gali būti netaikomas ir ATPK 301 str. nuostatų (mažesnės nei įstatymo numatyta administracinės nuobaudos skyrimas arba administracinės nuobaudos neskyrimas) taikymas yra galimas, kai nustatoma išskirtinė situacija, leidžianti daryti išvadą, jog automobilio savininkas nėra atsakingas už jo nuosavybės panaudojimą teisės pažeidimo padarymo metu. Tai reiškia, kad atgausite priklausantį automobilį tik tuo atveju, jeigu įrodysite, kad nebuvote atsakingas už automobilio panaudojimą teisės pažeidimo padarymo metu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA