Kauno rajone jau papirkinėjami rinkėjai | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone jau papirkinėjami rinkėjai

Archyvo nuotr.

Savivaldybės rinkimų komisija nustatė, kad kandidatas šiurkščiai pažeidė įstatymo reikalavimą, draudžiantį papirkti rinkėjus.

Atlikus tyrimą padaryta išvada, kad pernai gruodžio 21-ąją Samylų kaimo gyventojams dalydamas maisto produktus, Darbo partijos kandidatas į Kauno rajono savivaldybės tarybą Antanas Makarevičius šiurkščiai pažeidė draudimą papirkti rinkėjus ar rinkimų teisę turinčius asmenis.

Nustatyta, kad švenčių išvakarėse, 2014 m. gruodžio 21 d., A. Makarevičius, panaudodamas Darbo partijos ir savo paties vardu įsteigto labdaros ir paramos fondo „Pasidalinkime” logotipus, kartu su savanoriais Samylų kaimo gyventojams dalijo 1,45 eurų (5 litų) vertę viršijančias dovanas, nedeklaruotas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas draudžia prasidėjus rinkimų politinei kampanijai, tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš vieną ar kitą kandidatą, taip pat žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų. Rinkėjų papirkimu nelaikomas spausdintos medžiagos, taip pat mažareikšmių daiktų, kurių vertė yra iki 1,45 euro (5 litų), pažymėtų politinės partijos, rinkimų komiteto, kandidatų sąrašo, kandidato simbolika, deklaruotų VRK (paskelbus jos interneto svetainėje) ir skirtų partijai, komitetui, kandidatų sąrašui ar kandidatui propaguoti, neatlygintinas platinimas.

Imtis tyrimo Kauno rajono savivaldybės rinkimų komisiją paskatino gautas skundas.

Skunde išdėstytus faktus patvirtino dešimt socialiniame tinkle „Facebook” atspausdintų nuotraukų su atitinkamais tekstais. Jose matyti, kad ant kiekvieno dovanų paketo yra Darbo partijos bei kandidato į savivaldybės tarybą A. Makarevičiaus vardu įsteigto fondo logotipai. Pats kandidatas, kaip ir jam talkinantys savanoriai, dovanas dalija segėdami ženklelius su Darbo partijos logotipu.

Be to, politinį šios neva socialinės akcijos turinį patvirtina ir kita svarbi subjektyvinė pusė: dalijamus paketus gaunantys rinkėjai suvokė, kas jiems parūpino ir apdovanojo tomis gėrybėmis. Po viena nuotrauka, kurioje matyti žaislinis Kalėdų Senelis megzta kepure ir šaliku, išspausdintas autorizuotas atsiliepimas: „Ačiū Darbo partijai už dovanas, maloniai nustebino”.

Surinkti duomenys savivaldybės rinkimų komisijai leido daryti išvadą, kad rinkėjams dalijamų paketų vertė gerokai viršija didžiausią leidžiamą vertę (1,45 euro). Nuotraukos įrodo, kad kiekvieno iš įvairaus maisto (rūkytos žuvies, šokoladinių saldainių dėžutės) atskira vertė yra didesnė už maksimalią nustatytą ribą. Tai patvirtina ir pačių dovanas gavusių kaimo gyventojų atsiliepimai, publikuoti „Facebook”, kuriuose dėkojama už „kaip niekada dosnius šventinius maisto paketus”.

Įvykio aplinkybes aiškinusios rinkimų komisijos tyrimo grupės nuomone, Kauno rajono rinkėjų papirkimas laikytinas pažeidimu dar ir dėl to, kad dykai dalijant maisto bei kitokių prekių paketus buvo įtakota daugelis asmenų. Rinkėjai savo padėką už gautas gėrybes išreiškė įrašu socialiniame tinkle: „Visos aplankytos šeimos sako didelį AČIŪ”.

Savo kaltės A. Makarevičius nepripažino, nors paties dovanų dalijimo fakto neneigė. Tačiau vos pradėjus įvykio aplinkybių tyrimą, iš „Facebook” buvo pašalinta visa su tiriamuoju pažeidimu susijusi medžiaga.

A. Makarevičius – viešosios įstaigos „Ekoagros” direktorius, jis yra ir Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, mero pavaduotojas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA