Žinomi Lietuvos žmonės išbandė žaidimus tamsoje | Kas vyksta Kaune

Žinomi Lietuvos žmonės išbandė žaidimus tamsoje

R.Tenio nuotr.

Žymūs sporto ir meno atstovai susirungė neįprastame žaidime – aklųjų riedulyje. Parolimpiniame žaidime dalyviams teko išbandyti aklųjų žmonių pozicijas ir įveikti priešininkus aklinoje tamsoje.\

Lietuvos aklųjų federacija suorganizavo neeilines varžybas žinomiems sportininkams bei meno atstovams. Šiems teko visiškoje tamsoje žaisti golbolą. Tai parolimpinis žaidimas, dar kitaip vadinamas aklųjų rieduliu.

Meno atstovai stojo į kovą prieš sportininkus. Tiesa, šį kartą jėgos lygios, mat žaidėjai varžėsi visai neišbandytoje srityje. Užsidėjus šviesą nepraleidžiančius akinius, žaidėjai pradėjo žaisti golbolą. Po žaidimo tikino, jog nenorėtų atsidurti aklų žmonių vietoje.

„Jausmas labai dviprasmiškas, nes nieko nematai. Mūsų darbo specifika yra įsiklausyti į personažą, bet kai nematai, tas įsiklausymas pasidaro tolygus pasaulio suvokimui ir kitų ženklų skaitymui. Tai vertinga patirtis, nes supranti, kokią turi dovaną – regėjimą. Be to, mes mažai išnaudojame klausą, nes per klausą taip pat gali apčiuopti ir suvokti pasaulį“, – kalbėjo Nacionalinio Dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

„Atrodo, jog žaistumei visiškoje naktyje. Čia reikia pajusti kamuolį, kolegas, stovinčius už 18 metrų, kur jie bandys tą kamuolį perduoti. Smagu, kad aklieji susikuria sau aplinką ir žaidimus. Man asmeniškai nenorėtųsi ilgiau nei penkias minutes nieko nematyti“, – prisipažino dainininkas Liudas Mikalauskas.

Visai kitokia sporto šaka

Meno atstovus su sportininkų komanda įveikęs disko metikas Virgilijus Alekna taip pat neslėpė emocijų, mat tokios sporto šakos dar neteko išbandyti.

„Keista, kai nieko nematai, neįprasta, kai vadovaujiesi vien klausa, tad šioje vietoje galima tik didžiuotis mūsų neregiais sportininkais, kurie sugeba dar ir kaip atstovauti mūsų šalį. Man tikrai nebuvo lengva žaisti, nes bandai su rankomis surasti savo poziciją, bet erdvės pojūtis yra visai kitoks“, – po golbolo varžybų sakė V. Alekna.

Golbolas arba aklųjų riedulys, žaidžiamas neįgaliųjų olimpiadoje. Žaidėjai varžosi 18 m x 9 m salėje gulsčiomis, mėtydami 76 cm skersmens kamuolį. Komandas sudaro trys žaidėjai, visi sportininkai privalo ryšėti akių raiščius. Lietuvos aklųjų federacija suorganizavo golbolo varžybas žymiems žmonėms, kad jie turėtų galimybę bent trumpam pajusti tai, ką jaučia neregiai, o kartu ir populiarinti parolimpines žaidynes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA