Degalinė Rotušės aikštės nepuošė | Kas vyksta Kaune

Degalinė Rotušės aikštės nepuošė

Ar galite įsivaizduoti, jog pagrindinėje miesto aikštėje buvo degalinė? Ir ne tik kolonėlė, o ir didelės talpos benzino rezervuarai. Rotušės aikštės vaizdas iš esmės pasikeitė tik po generalinių pertvarkų. Neliko nei degalinės, nei galimybės aikštėje važinėti bet kokia tvarka.

Vyriausioji karta dar mena, jog į Rotušės aikštę galėdavo atvažiuoti ir įsipilti kuro. Tiesa, dvidešimtojo amžiaus pradžioje Kaune nebuvo daug automobilių, tad visame mieste nebuvo didelio poreikio steigti daug degalinių. Rotušės aikštėje įrengta kolonėlė buvo patogi miestiečiams, mat tai buvo pats miesto centras.

„Tais laikas mašinas galėjai ant rankos pirštų suskaičiuoti. Visame mieste gal buvo vos penkios degalinės. Į Rotušės aikštę tiesiog pro šalį pravažiuodavo kauniečiai ir įsipildavo tuomet populiariausio kuro – A72 ar A 80 benzino ir važiuodavo toliau“, – kalbėjo istorikas Mantas Dukšas.

Tarpukario laikotarpiu senamiestis buvo gan tankiai apgyvendintas, tad žmonės palaipsniui pradėjo skųstis kolonėle, mat tai visai nederėjo prie jaukaus miesto centro vaizdo.

„1926 metais architektai pateikė skundą dėl Rotušės aikštėje pastatytos degalinės. Skunde buvo rašoma: „Atgavus nepriklausomybę, Rotušėje ir toliau buvo miesto savivaldybė. Trečiajame dešimtmetyje Rotušės aikštėje dar vykdavo paradai, tačiau erdvė nebuvo deramai sutvarkyta, mat po lietaus telkšodavo balos, vaizdą gadino utilitarūs statiniai: transformatorinė, benzino rezervuaras ir kolonėlė“, – komentavo istorikas.

Panašu, jog degalinė iš Rotušės aikštės išnyko maždaug 1968-1973 metais. Tuomet buvo daromas kapitalinis aikštės pertvarkymas ir degalinei nebeliko čia vietos. Taip pat pasikeitė ir eismo organizavimas. Nuo to laiko automobiliais galima apvažiuoti Rotušę aplink, tačiau negalima važiuoti taip, kaip norisi.

Dabar degalinė dar labiau iškristų iš senamiesčio konteksto. Šiuo metu tarpukariu stovėjusios kolonėlės vietoje yra pastatytas Lietuvos poeto Maironio atminimo paminklas. Dabar čia benzinu nebesmirda, bet kartais pakvimpa žmonių atneštomis ir šalia paminklo padėtomis gėlėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA