Dalis Kauno sovietinio turto iškeliaus į Druskininkus, jei savivaldybė gaus pinigų | Kas vyksta Kaune

Dalis Kauno sovietinio turto iškeliaus į Druskininkus, jei savivaldybė gaus pinigų

Archyvo/ R. Tenio nuotr.

Kolegijos posėdyje apsvarstyta, kur saugoti nuo Vytauto Didžiojo tilto nuimtas sovietines relikvijas. Vienas iš pasiūlymų – perleisti saugoti Grūto parkui, o dalį palikti Kaune. Planuojama sovietines lentas nuimti iki pavasario.

Dar 2008-aisias metais svarstyta apie sovietinių lentų nuėmimą nuo Aleksoto tilto, tačiau reljefinės plokštės buvo pripažintos, kaip kultūros paveldas. Tik prieš Naujuosius metus Kultūros paveldo departamento nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba pritarė siūlymui išbraukti ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto esančią sovietinę simboliką iš vertingųjų tilto savybių sąrašo.

Kolegijos posėdžio metu tarp politikų kilo diskusija apie tai, kur po išmontavimo turėtų atsidurti sovietinius laikus menančios lentos. Prieš 7 metus pateiktame sprendime buvo nurodyta, jog lentos bus saugomos Kauno miesto muziejuje, tačiau šiuo metu muziejus neturi vietos, kur galėtų būti tai eksponuojama.

„Kultūros ministerija siūlo sovietinius simbolius saugoti Kaune ir įrengti informacines lentas, tačiau dabar Kauno muziejus atsisako priimti lentas eksploatavimui“, – tikino Kultūros paveldo skyriaus vedėja Adrijana Filinaitė.

Sovietinės lentos gali iškeliauti į Druskininkus

Politikai pritarė, jog reikia papildyti senąjį sprendimą nauju punktu. Kadangi Druskininkuose įsikūręs Grūto parkas pareiškė norą turėti sovietines lentas, tai valdininkai neprieštarauja, kad dalis tokio turto būtų perleista būtent jiems. Tačiau tokiam siūlymui dar turi pritarti visa taryba.

„Tai yra garbės reikalas nuimti sovietines lentas. Laikinai galėtų pasaugoti ir „Kauno švara“. Jei taryba nuspręs, jog perleidžiame Grūto parkui, tai prašysime, kad kompensuotų dalį išmontavimo išlaidų, nes jie vykdo komercinę veiklą“, – kalbėjo miesto vadovas Andrius Kupčinskas.

Politikus paskatino perleisti Grūto parkui sovietines lentas ne tik parko rašymas, bet ir tai, jog jau dalis Aleksoto tilto konstrukcijų saugomos būtent ten. Kai tiltui buvo suteiktas Vytauto Didžiojo vardas, dalis pakeistų turėklų nukeliavo į Grūto parką. Tik tada turėklų išmontavimas papildomai nekainavo, nes tuo metu buvo vykdoma tilto rekonstrukcija.

Nuimti reljefines lentas nuo keturių tilto kolonų gali kainuoti iki 30 tūkst. eurų. Planuojama, jog išmontavimo darbai bus atlikti iki kovo 11-os dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA