Ar pasikeitus situacijai galima tikėtis didesnės vaiko išlaikymo sumos nei buvo priteista per skyrybas? Atsako advokatė R.Kazlauskienė | Kas vyksta Kaune

Ar pasikeitus situacijai galima tikėtis didesnės vaiko išlaikymo sumos nei buvo priteista per skyrybas? Atsako advokatė R.Kazlauskienė

Asociatyvi SXC nuotr.

Šio pirmadienio teisinėje konsultacijoje – vaiko išlaikymo klausimas. Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatyta, kad „tėvų pareiga materialiai išlaikyti savo vaikus”.Tai atrodo savaime suprantama, kai atžalos auga šeimoje- niekas tuomet neskaičiuoja, kiek tiksliai išleidžiama vienam ar kitam vaikui. Tačiau tėvams skiriantis, vaiko išlaikymo suma dažnai tampa vienu svarbiausių klausimų.Tuomet išmokos dydį nustato teismas.Bet ką daryti, jei vaikas suserga, jam reikalingi vaistai, kitos medicininės priemonės, priežiūra. Ar galima tuomet tikėtis didesnės vaiko išlaikymo išmokos nei ji buvo priteista sutuoktiniams skiriantis?

Auginu 12 metukų sūnų. Su vyru išsiskyrėme prieš aštuonerius metus. Teismas vaiko išlaikymui priteisė man po 200 Lt kasmėnesinių išmokų. Šiuo metu esu bedarbė. Mano mėnesinės pajamos sudaro apie 1000 Lt. Jau porą metų mano sūnus labai sunkiai serga. Šiuo metu jam yra nustatytas neįgalumas. Sūnui yra reikalinga nuolatinė daktarų ir mano priežiūra. Turiu pripažinti, kad nebeišgaliu išlaikyti savo sūnelio. Ne kartą kreipiausi į savo buvusį vyrą, kad jis duotų daugiau pinigų vaiko išlaikymui, bet jis griežtai atsisakė. Ar yra kokiu teisinių būdų priversti buvusį sutuoktinį mokėti man daugiau pinigų vaiko išlaikymui?

Vaiko išlaikymo prievolė yra tęstinio pobūdžio ir ribota laiku, todėl šios prievolės turinys kinta, keičiantis vaiko poreikiams ir jo tėvų galimybėms patenkinti šiuos poreikius bei užtikrinti vaikui vystytis būtinas sąlygas. Dėl šios priežasties vaiko išlaikymo teisinio santykio dalyviai turi teisę kreiptis į teismą su prašymu pakeisti priteisto vaiko išlaikymo dydį.

CK 3.201 straipsnyje nustatyta, kad teismas gali pagal vaiko, jo tėvo (motinos) arba valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos ar prokuroro ieškinį sumažinti arba padidinti priteisto išlaikymo dydį, jeigu po teismo sprendimo, kuriuo buvo priteistas išlaikymas, priėmimo iš esmės pasikeitė šalių turtinė padėtis (straipsnio 1 dalis). Priteisto išlaikymo dydis gali būti padidintas atsiradus papildomoms vaiko priežiūros išlaidoms (vaiko liga, sužalojimas, slaugymas ar nuolatinė priežiūra). Prireikus teismas gali priteisti atlyginti ir būsimas vaiko gydymo išlaidas (straipsnio 2 dalis).

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA