Prekybininkai rado būdą, kaip išvengti maišalynės su dviem valiutomis | Kas vyksta Kaune

Prekybininkai rado būdą, kaip išvengti maišalynės su dviem valiutomis

delfi.lt 2015/01/06 11:55
R.Tenio nuotr.

Dviejų valiutų cirkuliavimo laikotarpiu dalis smulkiųjų prekybininkų ir paslaugų teikėjų visai nedirba, kiti bando suvilioti pirkėjus atsiskaityti mokėjimo kortelėmis.

Gerokai išaugusį operacijų mokėjimo kortelėmis skaičių fiksuoja ir Lietuvoje veikiantys bankai.

Vilnietė Aldona pasakojo, kad pirmadienį prekybos taške „Gurman’s“, prekiaujančioje prieskoniais, arbata ir kava, pirko arbatos ir visiškai netikėtai sulaukė nuolaidos.

„Net nespėjus pasakyti, kaip mokėsiu – litais ar eurais, – pardavėja džiaugsmingai pasakė, kad pas juos akcija – mokant kortele taikoma 15 proc. nuolaida nuo pirkinių sumos. Turbūt taip stengiamasi išvengti maišalynės keičiant pinigus“, – teigė vilnietė.

Moteris teigė litų jau neturėjusi, tad kaip mokėti – kortele ar grynaisiais eurais, – nebuvo jokio skirtumo ir susiviliojo nuolaida.

Knygynų tinklas „Humanitas“ savo tinklalapyje skelbia, kad pereinamuoju laikotarpiu įvedant eurą 2015 m. sausio 1-15 d., knygynuose visiems pirkėjams, perkantiems bet kurią prekę ir atsiskaitantiems bankų kortelėmis, bus taikoma 5 proc. nuolaida.

Prekes augintiniams siūlantis parduotuvių tinklas „Kika” mokantiems kortele taip pat taiko 20 proc. nuolaidą.

„Tai pasiūlyti nusprendėme norėdami palengvinti atsiskaitymus parduotuvėje. Pirkėjai šia nuolaida noriai naudojasi”, – DELFI sakė „Kikos” rinkodaros vadovė Loreta Kačanauskienė.

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas DELFI taip pat patvirtino, kad šiuo metu gyventojai kur kas aktyviau naudojasi savo mokėjimo kortelėmis.

„Naudojimasis kortelėmis yra reikšmingai padidėjęs ir tikimės, kad tai bus postūmis nuolat naudotis šiomis privilegijomis, nes tokiu atveju išnyksta ir valiutos padirbinėjimo, ir apiplėšimo klausimai. Tikslaus skaičiaus neturiu, tačiau, mano nuomone, operacijų skaičius euro įvedimo laikoytarpiu yra padidėjęs iki ketvirtadalio“, – komentavo jis.

Vienas DELFI skaitytojas atsiuntė nuotrauką iš nenurodytos degalinės, kurioje ant durų pakabintame skelbime nurodoma, kad sausio 1-15 d. už kurą ir prekes bus galima atsiskaityti tik mokėjimo kortelėmis.

Tačiau degalines vienijančios asociacijos tvirtina nežinančios verslininkų, kurie yra nusprendę atsiskaitymus priimti tik mokėjimo kortelėmis.

Iki sausio 15 d. Lietuvoje galima atsiskaityti tiek litais, tiek eurais, tačiau grąžą turi atiduoti jau eurais.

Tiesa, smulkieji verslininkai gali atiduoti ir litais, jei pirkėjas pateikia perkamos prekės kainai neproporcingai didelį banknotą.

Ekonomistai ne sykį ragino gyventojus įvedus eurą atsiskaitinėti mokėjimo kortele.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA