Pirmieji eurai išleidžiami smulkmenoms | Kas vyksta Kaune

Pirmieji eurai išleidžiami smulkmenoms

R.Tenio nuotr.

Visoje šalyje pakeitus valiutą į eurus, kauniečiai už pirmuosius europinius pinigus įsigyja mažmožių. Dažnas dar kurį laiką atsiskaitinės litais, nes gaunant grąžą, palaipsniui turimus litus pasikeis į eurus. Tačiau ne visi smulkieji verslininkai pasiruošę tiek eurų grąžai.

Sutikę Naujuosius metus, Kauno gyventojai laiką ramiai leidžia prie pagrindinės miesto eglutės. Dažnas Rotušės aikštėje susigundo nusipirkti čia parduodamų skanėstų. Kas spėjo pasirūpinti europine valiuta, smulkmenas jau perka eurais, tačiau didžioji dauguma vis dar atsiskaito litais.

„Paprastai išleidome, spurgų nusipirkome. Bet labai kvailas jausmas atsiskaitinėti, nes litais davė grąžą, nes kioskuose žmonės dar neapsirūpinę eurais. Ir šiaip buvo nacionalinė valiuta, tai kaip ir patriotizmas, o dabar to nelikę. Tai yra nieko gero. Skaičiau, kad buvo parašyta, jog už paskutinius litus reikėjo naujus „triusikus“ nusipirkti, nes įvedus eurą tik su jais ir liksime. Po euro įvedimo viskas labai pabrango“, – naująja valiuta piktinosi Vygantas ir Tatjana.

Smulkieji verslininkai prašo supratingumo

Nuo šios dienos pirkėjai dvi savaites gali už prekes atsiskaityti abiem valiutomis, tačiau grąža privalo būti atiduota tik eurais. Dėl to kyla nesklandumų smulkiesiems verslininkams, mat ne visi suspėjo pasirūpinti didesniu eurų monetų kiekiu ir neturi kaip atiduoti grąžos.

„Kol kas tik vienas žmogus pasitaikė, kuris atsiskaitytų eurais. Man davė 5 eurus, bet grąžos neturėjau, tai jis supyko ir išėjo, nes litais gauti grąžos nenorėjo. Šiandien dirbsim taip, kaip yra ir žiūrėsim, ar nepritrūksim monetų“, – kalbėjo Rotušės aikštėje prekiaujanti Dalė.

Kiti prekeiviai, įsikūrę miesto pagrindinėje aikštėje tikino, jog monetų turi užtektinai, tačiau jei pritruks, iš pirkėjų prašo supratingumo.

„Vieni žmonės ateina, šypsosi, duoda litus ir ima prekių be grąžos. Atėjo rusakalbė, pirko už eurus, tai grąžą atidavėm eurais. Tai nėra pirmas valiutos keitimas, išgyvenom tada, išgyvensim ir dabar. Šiaip iš žmonių reikėtų geranoriškumo vienas kito atžvilgiu, juk litus dar ilgai bus galima išsikeisti į eurus, o jei man dabar reikės visiems atiduoti grąžą eurų monetomis, tai galiu jų pritrūkti. Kita vertus, prekiauju savo prekėmis, tad jei aš neturėsiu eurų, aš pirkėjui atiduosiu didesnės vertės daiktą ir neduosiu grąžos“, – juokavo Nijolė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA