Kad vaikai nežaistų kompiuteriu, kauniečių šeima atkūrė lietuvišką žaidimą | Kas vyksta Kaune

Kad vaikai nežaistų kompiuteriu, kauniečių šeima atkūrė lietuvišką žaidimą

R. Tenio nuotr.

Jauna kauniečių šeima nenorėjo, kad mažieji laiką praleistų prie kompiuterių, atkūrė savo vaikystės žaidimą. Pasirodo, jog paprastas grindų žaidimas suteikia vaikams daug džiaugsmo, nes gali pažaisti kartu su tėveliais, o kartu ir lavinti skaičiavimo sugebėjimus.

Senovinį žaidimą atkūrusi kaunietė Aurelija tikina, jog vaikystėje žaisdavo panašų žaidimą, tačiau dabar tokio žaidimo niekas negamina. Moteris išmaišė visas žaislų pardavimo vietas, tačiau nieko panašaus nerado, tada kilo idėja tokį žaidimą pasidaryti patiems.

„Gimus pirmajam vaikui, norėjosi su juo pažaisti savo vaikystės žaidimą. Ilgai ieškojai, bet nieko panašaus neradau. Tada šiek tiek pasimiršo, iki kol nesusilaukiau dukrytės. Vėl pradėjau ieškoti, bet vėl veltui. Ieškojau vaikystės žaidimo tris metus. nieko neradus, su vyru nusprendėme pasidaryti žaidimą patiems. O ir draugai palaikė idėja, nes daug kas atsimena iš savo vaikystės“, – pasakojo Aurelija.

Rinkosi patvarias medžiagas

Šeima pasakoja, jog iš pradžių buvo žaidimą tiesiog ant popieriaus nusipiešę, tačiau užteko apipilti arbata ir popierius tiesiog subliuško ir buvo nebetinkamas naudoti toliau. Tada kilo idėja, jog reikia pasidaryti profesionalų žaidimą.

Iš pradžių kauniečiai nupiešė gyvūnėlius, vėliau dizaineriai juos patobulino ir pateikė vizualiai gražiai. Tada reikėjo išsirinkti medžiagą, kurios vaikai nesugadintų t.y., kad žaidimo neišeitų suplėšyti, apipylus jį kuom nors, jis lengvai nusivalytų ir pan. Tam jaunoji šeima pasirinko klijuotę ir ant jos išspausdino sudarytą maketą.

Norėjosi, kad žaidimas būtų kuo draugiškesnis aplinkai, tad žaidimo šaškės yra medinės, darytos rankomis ir nudažytos. O ir pati pakuotė pasirinkta tokia, kad vaikai nesugadintų, bet taip pat būtų ekologiška.

„Pasirinkome kartotinę tūtą. Tai ir ekologiška priemonė, ir kartu vaikams nesugadinama. Tai per kieta medžiaga, tad vaikai negali suspausti ar sulankstyti. Be to, tokia pakuotė ir pasirinkta pati žaidimo medžiaga leidžia patogiai keliauti ir pasiimti, tarkim, į paplūdimį. Juk popierinių žaislų į paplūdimį nepasiimsime, nes žaidimas greit būtų sugadintas, o šiam nieko neatsitiks, o pakuotę vaikai gali panaudoti, kaip atramą jų statomai palapinei“, – juokavo lietuviško žaidimo atkūrėjai.

Lengvai suprantamas žaidimas

Kauniečiai neatsimena, kaip vadinosi jų vaikystės žaidimas, tačiau atkurtąjį pavadino „Dino Tino“, nes tai įsimintinas pavadinimas vaikams.

„Atsimenu, kad senajame žaidime buvo dinozaurai, tad liko „dino“, o „tino“, tiesiog šovė į galvą. Be to, mūsų mažajam lengvai išsitaria toks pavadinimas, todėl tokį ir palikome“, – prisiminė Aurelija.

„Dino Tino“ – tai smagus vaikiškas grindų žaidimas, kurį labai lengva perprasti. Ant grindų ištiesiama žaidimo lenta, kuri yra maždaug kvadratinio metro dydžio, tada ridenamas kauliukas ir kiek akių iškrenta, tiek su šaške reikia paeiti. Jei žaidėjas atsistoja ant langelio, kuriame yra paukščio kojos, jis pakyla iki langelio, kuriame nupieštas paukščio snapas. Jei žaidėjas užlipa ant drakono galvos, tai leidžiasi žemyn iki uodegos. Laimi tas žaidėjas, kuris pirmas pasiekia finišo liniją.

Jaunoji šeima tikina, jog tai tikrai nėra naujas žaidimas. Tai pat nėra nieko sudėtingo, tad vaikai, žaisdami „Dino Tino“ gali mokintis skaičiuoti, mat ant lentos yra šimtas langelių. Be to, žaidimas yra didelis, tad nereikėtų baimintis dėl smulkių detalių, ar dėl to, kad kas nors nesimatys.

Kol kas žaidimas parduodamas vienetais, bet žaidimo atkūrėjai neatmeta galimybės žaidimą pradėti gaminti masiškai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA