Mikalojus Stebukladarys vėl aplankys Kauną | Kas vyksta Kaune

Mikalojus Stebukladarys vėl aplankys Kauną

Jono Danielevičiaus nuotr.

Kauno Rotušės aikštės draugija puoselėja su miesto istorija ir svarbiais įvykiais susijusias Kauno tradicijas ir šį sekmadienį, gruodžio 7 d., kviečia kauniečius ir miesto svečius drauge švęsti Kauno Globėjo, Kalėdų Senelio pirmtako, šv. Mikalojaus šventę. Tradiciškai šventė prasidės šv. mišiomis Kauno šv. Mikalojaus (benediktinių) bažnyčioje.

11 val. iš bažnytėlės pajudės procesija į Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedrą Baziliką, kur nuo 12 val. bus meldžiamasi už Kauną ir kauniečius.

Pasibaigus religinėms iškilmėms 13 val. į Rotušės aikštę atkeliaus Šv. Mikalojaus procesija. Miesto valdžia kalėdiniu laikotarpiu patikės miesto raktus šv. Mikalojui. Prie rotušės bus įteikta labdara – trys maišeliai su monetomis, kurias per metus miestiečiai ir miesto svečiai meta į rotušės pastato prieigose esančią Vaško lydymo krosnį. Šių metų radinį sudaro 775 litai ir 65 eurai bei kitų įvairių šalių banknotai ir monetos.

Vėliau linkėdamas sėkmės ir globos Šv. Mikalojus su palyda vaikščios po Rotušės aikštėje išvakarėse atidarytą kalėdinę mugę, fotografuosis su miestiečiais prie Debesų kalėdų eglutės. O 16 val. šv. Apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje vyks advento muzikos koncertas „Šv. Mikalojaus“ dovanos, kuriame skambės sakralios giesmės ir melodijos.

Šv. Mikalojus – Kauno Globėjas

Oficialiai švento Mikalojaus diena minima gruodžio 6-ąją arba artimiausią sekmadienį po jos. Šventasis Mikalojus Kauną globoja jau penktą šimtmetį. Su šiuo šventuoju susiję simboliai aptinkami seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose apie Kauno miestą bei yra užfiksuoti naujųjų laikų miesto herbe.

270 – 346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu. Šv. Mikalojus globoja miestus ir bendruomenes, pirklius, jūrininkus, žvejus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Šio šventojo vaizdinys su metais kito ir yra visame pasaulyje populiaraus Kalėdų Senelio prototipas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA