Prasidės priverstinė Kauno studentų emigracija į Vilnių | Kas vyksta Kaune

Prasidės priverstinė Kauno studentų emigracija į Vilnių

delfi.lt 2014/12/02 19:51

Antradienio vakarą DELFI pasiekė žinia – uždaromas ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Kauno padalinys. Visi jame besimokantys studentai bus perkelti į Vilnių.

Kaune besimokantys studentai – sutrikę, jie apie šią žinią jie sužinojo tik antradienio popietę, jų nuomonės dėl šių veiksmų iš anksto atsiklausta nebuvo.

Melavo, kad pokyčių nebus

„Ką daryti pirmakursiams, kurie universitete mokosi vos 3 mėnesius? Netikiu, kad universiteto vadovybė apie tai nežinojo iš anksto. Pirmo kurso studentams buvo specialiai meluojama, kad jie rinktųsi studijas ISM Kauno padalinyje. Maža to, vos prieš savaitę vyko naujo rektoriaus susitikimas su studentais. Tuomet jo atvirai buvo paklausta apie tvyrančius gandus, kad ISM Kauno padalinį planuojama uždaryti. Rektorius atsakė, kad nieko apie tai nežino ir negirdėjo“, – nuoskaudos dėl slapta nuo studentų vykstančių pokyčių neslėpė studentas Jonas.

Anot jo, universitetas ginasi, kad tam tikra studijų kainos dalis bus kompensuota, siekiant padengti būsimus geografinius sunkumus. Tačiau nėra pranešta, kokio dydžio kompensacijos bus, kas galės į jas pretenduoti, ir kada jos bus išmokėtos. Studentai taip pat abejoja, ar jų atgautų pinigų užteks sumokėti už būsto nuomą Vilniuje.

„Universitetas šią žinią pateikia gražiai, esą čia tiesiog paprastas apjungimas, tačiau studentai turės arba mesti mokslus, arba mokytis Vilniuje. Negalima neatsižvelgti į studentų nuomonę. Tikrai imsimės kažkokių veiksmų, išsiaiškinsime visas sąlygas ir bandysime toliau problemas spręsti teisiniu būdu“, – perspėjo vaikinas.

Sprendimą priėmė dar ketvirtadienį

Antradienį studentų grupėje socialiniame tinkle buvo išplatina Kauno ISM studentų atstovybės atstovų žinutė. Pasirodo, perkelti Kauno ISM padalinį į Vilnių nuspręsta ketvirtadienį vykusio valdybos posėdžio metu.

„Nuo 2015m. rugsėjo 1d. Kaune studijos vykdomos nebus. T.y. nebus priimami pirmakursiai, o esami studentai bus integruoti į Vilniaus padalinį. Nepaisant studijų programos ir kurso, Jūsų visų studijos bus vykdomos Vilniuje. Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į studijų vertinimą, siekiant užtikrinti studijų kokybę bei dėstytojų kvalifikaciją, bei studijų aplinką. Sprendimas yra priimtas ir nebediskutuotinas“, – sakoma jame.

Šiuo metu ISM Kauno padalinyje studijuoja beveik 200 studentų, tačiau, ISM universiteto teigimu, pokyčiai tiesiogiai palies tik pusę jų – apie 100 studentų. Kita dalis studijuojančiųjų vasarą esą studijas baigs arba skirs laiką baigiamųjų darbų rengimui.

Nori užtikrinti geresnę studijų kokybę

ISM vadovų išplatintame pranešime teigiama, kad Kauno padalinio perkėlimas į Vilnių ir akademinio potencialo sutelkimas viename mieste užtikrins geresnę studijų kokybę bei padės pagrindus įsitvirtinimui tarptautinėje arenoje.

Universiteto atstovai paneigė prielaidas, kad Kauno padalinio uždarymą lėmė universiteto akcininkai – koncernas ARVI.

„Jokio spaudimo iš koncerno ARVI ar bet kurios kitos struktūros sujungti padalinius ISM nejautė. Universitetas yra visiškai autonomiškas ir visus jo ateitį lemiančius sprendimus priima ISM valdyba”, – sakoma jų atsakyme studentams.

„ISM atėjo laikas tvirtai žengti į priekį. Padalinių sujungimas yra pirmasis naujos valdybos patvirtintos universiteto augimo strategijos dalis. Turime ambicingą tikslą tapti regiono patirties nešėjais tarptautinei bendruomenei, todėl ir toliau geriname studijų bei veiklos kokybę, nebijodami ryžtingų sprendimų“, – sako ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto valdybos pirmininkas prof. Chris Greensted.

Pasak jo, universiteto kokybiniam šuoliui yra būtina akademinio ir administracinio potencialo konsolidacija. ISM valdyba užsibrėžė strateginį tikslą gauti prestižinę verslo universitetų akreditaciją EQUIS. Tokį įvertinimą Rytų ir Vidurio Europos regione turi vos kelios aukštosios mokyklos. Prof. Ch. Greensted, daugiau nei dešimtmetį dirbęs EQUIS akreditaciją suteikiančio Europos vadybos plėtros fondo (EFMD) verslo studijų kokybės bei akreditavimo vadovu, pabrėžia, kad ISM gauti EQUIS turi visas galimybes, tačiau tam reikalingi ryžtingi sprendimai.

ISM pernai antrą kartą buvo suteikta vadybos plėtros asociacijos CEEMAN tarptautinė kokybės akreditacija (ang. International quality accreditation – IQA). Universitete lankęsi užsienio ekspertai pažymėjo, kad padalinių konsolidacija užtikrintų spartesnį ISM augimą bei leistų efektyviau valdyti procesus.

„Pagrindinis ISM prioritetas yra išskirtinė studijų kokybė. Sujungus padalinius, studentams atsiveria daugiau galimybių naudotis ISM turimais resursais: Vilniuje yra didesnis studijų dalykų pasirinkimas, daugiau dėstytojų bei studentų iš užsienio. Taip pat šis žingsnis plės studentų galimybes dalyvauti akademinėje ar studentų veikloje, megzti platesnius socialinius ryšius“, – teigia ISM rektorius doc. dr. Alfredas Chmieliauskas.

Rektoriaus teigimu, universiteto administracija jau pradėjo konsultacijas su darbuotojais bei studentais, siekdama užtikrinti kuo sklandesnį padalinių sujungimo procesą, kuris bus baigtas kitų metų rugsėjį. Anot A. Chmieliausko, universiteto vadovybė derins pozicijas su bendruomene ir įsiklausys į darbuotojų bei studentų interesus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA