Korumpuoti pareigūnai „šluojami“ iš policijos | Kas vyksta Kaune

Korumpuoti pareigūnai „šluojami“ iš policijos

Archyvo / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Kauno apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai įvykdžius nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau – LR BK) 225 str. 2 d. (kyšininkavimas) pareikšti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Kaišiadorių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus patrulių būrio patruliui P. D. (gimusiam 1981 m.) ir patrulei Ž. Z. (gimusiai 1984 m.). Ikiteisminį tyrimą atliko Kauno apskr. VPK Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, minėti policijos pareigūnai 2013 metų spalio mėnesį Kaišiadorių rajone už tai, kad nebūtų tinkamai užfiksuotas padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas (transporto priemonės vairavimas, esant neblaiviam arba apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų), iš piliečio R. B., įtariama, paėmė 600 Lt kyšį.

Pareigūnams paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jų atžvilgiu taip pat atliekamas ir tarnybinis patikrinimas.

Ikiteisminio tyrimo metu piliečiui R. B. buvo pranešta apie įtarimą dėl nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 227 str. 2 d. (papirkimas) padarymo. Šis asmuo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą (LR BK 40 str. pagrindais).

Šis ikiteisminis tyrimas 2014 metų spalio mėnesį buvo išskirtas iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, kurio metu buvo atskleistos Kauno apskr. VPK Viešosios policijos padaliniuose dirbančių pareigūnų, vykdančių eismo priežiūrą, korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos. Apie įtarimus dėl kyšininkavimo (LR BK 225 str.) pranešta aštuoniems Kauno apskr. VPK policijos pareigūnams, dar du policijos pareigūnai įtariami dokumentų klastojimu (LR BK 300 str. 1 d.). Dėl policijos pareigūnų papirkimo (LR BK 227 str.) įtarimai pareikšti aštuoniolikai asmenų. Iš viso pareigūnus bandė papirkti keturios moterys ir keturiolika vyrų. Nustatyta, kad pareigūnams kyšiai buvo duodami įvairia valiuta – tiek litais, tiek eurais, nuo 40 iki 600 Lt dydžio. Didžiausia kyšio suma litais – 600 Lt, didžiausia eurais – 150 eurų (apie 517 Lt).

Dažniausiai kyšiai buvo duodami už Kelių eismo taisyklių pažeidimus dėl greičio viršijimo, dėl automobilio, kurio langų stiklų šviesos laidumas yra mažesnis negu leistina, vairavimą, taip pat dėl vairavimo esant neblaiviam, dėl privalomo kasdieninio poilsio laikotarpio nepasinaudojimo per 24 valandas ir galimo krovinių vežimo kelių transporto priemonėmis vidaus ir (ar) tarptautiniais maršrutais su neįrengtu, neveikiančiu, nesuremontuotu per nustatytą laikotarpį ar neatitinkančiu nustatytų reikalavimų tachografu.

Planuojama, kad minėtas didelės apimties ikiteisminis tyrimas šių metų pabaigoje – ateinančių metų pradžioje bus baigtas ir perduotas teismui nagrinėti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA