Vairuotojams pasiūlys pigesnio benzino | Kas vyksta Kaune

Vairuotojams pasiūlys pigesnio benzino

delfi.lt 2014/11/25 17:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Degalinių tinklą Lietuvoje valdanti „Lukoil Baltija“ vairuotojams nuo kitų metų pristatys naujovę: 98 markės benziną, kurio 33 proc. sudaro etanolis. Įmonė skelbia, kad naujojo produkto kaina bus apie 0,35-0,6 Lt (0,1-0,17 euro) mažesnė nei 95 markės benzino.

Šiuo metu biodegalai – etanolis – yra naudojami kurui gaminti. Lietuvos įstatymai numato, kad į 95 markės benziną jų turi būti pilama iki 10 proc., o į dyzeliną – iki 7 proc. Kai biodegalai sudaro didesnę procentinę dalį, pardavėjai juos turi pažymėti papildomomis raidėmis: E benzinui ir B dyzelinui.

Etanolis yra vertinamas kaip aplinkai draugiškesnė naftos produktų alternatyva, nes yra gaminamas iš atsinaujinančių išteklių, pavyzdžiui, grūdų. Naudojantiems didesnius etanolio kiekius nei numatyta, taikomos nuolaidos kuro akcizams. Visgi, didesni etanolio kiekiai tinka ne visiems automobiliams.

„Nuo kitų metų Lietuvoje leidžiama prekiauti degalais, kuriuose etanolis užima iki 10 proc. arba jo yra daugiau nei 30 proc.”, – DELFI kalbėjo „Lukoil Baltija” Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Dėl to bendrovė jau dabar išparduoda turimus 98E15 (su 15 proc. etanolio) bei 98E25 (su 25 proc. etanolio) degalus ir ruošia juos pakeisiančią naujovę.

„Mūsų klientai pamėgo 98E15 ir 98E25 degalus, – kalbėjo R. Turlinskas. – Naujieji E33 degalai labiau yra pritaikyti automobiliams su „FlexiFuel” varikliais, mes taip ir informuojame. Tačiau mūsų klientas pats pasirenka degalus: gal jo automobilio variklis ir nėra pritaikytas, tačiau dėl kainos ar išbandyto produkto jie juos renkasi.“

Pasak jo, degalai su didesniu etanolio kiekiu „Lukoil“ tinkle parduodami jau keletą metų, įmonė siūlo įsigyti ir E85 kurą. Įmonė tęs prekybą ir 98 markės benzinu.

„Iki šiol E33 rinkoje nebuvo, tai yra nauji degalai”, – komentavo Lietuvos naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė.

Anot jos, etanolis į degalus maišomas aplinkosauginiais sumetimais, jis greičiau sudega ir šiek tiek didina važiavimo galią, kartu – ir degalų suvartojimą.

Atsisakė degalų su dideliu etanolio kiekiu

Kitą degalinių tinklą valdanti bendrovė „Statoil Fuel & Retail Lietuva“ anksčiau taip pat prekiavo degalais, su didesniu etanolio kiekiu.

„Šiuo metu degalais su padidintu bioetanolio kiekiu neprekiaujame. Preiš dvejus metus juo prekiavome trijose degalinėse, tai buvo E85 produktas su 85 proc. etanolio. Deja, jo paklausa buvo per maža, kad prekyba apsimokėtų, todėl jo atsisakėme“, – komentavo Lietuvos degalinių tinklo „Statoil“ degalų kategorijos departamento direktorius Sigitas Raila.

Jis patvirtino, kad produktas su etanoliu taip pat buvo pigesnis nei 95 markės benzinas.

„Bet jį naudoti galėjo ne kiekvienas automobilis, o specialiai pritaikytas, turbūt jų Lietuvoje buvo per mažai, kad produktas būtų išplitęs. Į automobilį su nepritaikytu varikliu tokios koncentracijos etanolio degalų pilti nerekomenduojama”, – komentavo S. Raila.

Jis pataria pasikonsultuoti su gamintoju, koks benzino su etanoliu kiekis yra geriausias konkrečios rūšies automobiliui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA