Advokatė R.Kazlauskienė: būkite atsargūs laiduodami net ir už draugų paskolas | Kas vyksta Kaune

Advokatė R.Kazlauskienė: būkite atsargūs laiduodami net ir už draugų paskolas

Interneto archyvo nuotr.

Turbūt ne kartą teko girdėti sakant, jei nori patikrinti ar tvirta draugystė – paskolink draugui pinigų. Žinoma, būkite apdairūs, kad toks patikrinimas nebūtų itin skausmingas Jūsų santykiams ar biudžetui. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie laidavimą už draugų paskolas. Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė :

Norėjau padėti draugei, tačiau pakliuvau į nemalonią situaciją. Draugės paprašyta laidavau už jos kredito sutartį (5 000 eurų). Vėliau kredito sutartis buvo pakeista ir skolininkė pasiskolino dar 10 000 eurų be mano laidavimo. Tačiau jai neapmokėjus įsiskolinimo, kreditorius grasina kreiptis į teismą, kokio sprendimo galiu tikėtis?

Teismas sprendimą priima remdamasis savo vidiniu įsitikinimu, todėl sunku prognozuoti galimą teismo sprendimą.

Dėl laidavimo

Vadovaujantis CK 6.70 straipsniu, prievolių įvykdymas gali būti užtikrinamas pagal sutartį arba įstatymus netesybomis, laidavimu, garantija, ir kitais sutartyje numatytais būdais. Gali būti užtikrinamas tiek esamų, tiek būsimų prievolių įvykdymas.

CK 6.78 straipsnyje, detalizuojant pirmiau nurodytą straipsnį, nustatyta, kad laidavimu gali būti užtikrinamas tiek esamos, tiek būsimos, tačiau pakankamai apibūdintos prievolės įvykdymas. Prie pagrindinės prievolės užtikrinimo priskirtinas ir papildomų (šalutinių) prievolių užtikrinimas. Taip pat nustatyta, kad laiduotojas yra atsakingas už būsimus kredito gavėjo prisiimtus įsipareigojimus, tokius kaip kredito sutarties pakeitimai ar papildymai, naujų kredito sutarčių sudarymas ateityje tokia prievolės suma, kokia kredito gavėjas įsipareigoja kredito davėjui, taip pat baudų, delspinigių, palūkanų mokėjimą, skolos išieškojimo išlaidų ir nuostolių atlyginimą. Laiduotojas ir kredito gavėjas atsako solidariai.

Dėl kredito sutarties

Vartotojas, būdamas silpnesnioji sutarties šalis dėl informacijos, patirties, specialių žinių stokos ir panašių priežasčių turi ribotas galimybes, sudarydamas sutartį, tinkamai įgyvendinti savo interesų apsaugą ir daryti įtaką sutarties sąlygų turiniui, todėl verslininkas sutarties sąlygų pagrindu gali įgyti nepateisinamą pranašumą prieš vartotoją. Dėl šių priežasčių teisingai sutarties šalių teisių ir pareigų pusiausvyrai vartojimo sutartyse užtikrinti reikalingas specialusis, tik vartojimo sutartims taikomas įstatyme nustatytas reglamentavimas.

Vienas vartojimo sutarties sąlygų atitikties bendriesiems sąžiningumo kriterijams aspektų – vertinimas, ar tokios sutarties sąlygos yra skaidrios, t. y. ar sutarties sąlygos yra aiškios ir suprantamos vartotojui ir ar verslininkas pateikė vartotojui visą sutarčiai sudaryti reikšmingą informaciją. Neskaidrios sutarties sąlygos negali būti laikomos sąžiningomis, nes vartotojas, kuris nesupranta sutarties ar neturi visos apsispręsti reikalingos informacijos, negali priimti tinkamo sprendimo.

Papildoma vartotojams suteikiama apsauga skiriama siekiant išvengti stipresniosios šalies primestų sąlygų, taip siekiant išlaikyti šalių teisių ir pareigų pusiausvyrą. Kasacinis teismas yra konstatavęs, kad ši papildoma apsauga nesudaro išimčių iš vieno svarbiausių privatinės teisės principų – pacta sunt servanda (CK 6.38, 6.59 straipsniai), todėl nereiškia, kad vartotojai gali naudotis įstatymo jiems suteiktomis vartotojų teisių apsaugos priemonėmis, siekdami nesąžiningai išvengti laisva valia prisiimtų prievolių vykdymo. Jei iš turimų įrodymų matyti, kad skolininkas sistemingai laiku nevykdo prievolių, o skolininko, nors ir saugomo vartotojams taikomų papildomų teisinių apsaugos mechanizmų, ir kreditoriaus teisių bei pareigų įgyvendinimo požiūriu skolininkui netenka neproporcingai griežta prievolių vykdymo našta, teismas turi teisinį pagrindą tenkinti kreditoriaus pareiškimą nepaisydamas sutarties kvalifikavimo kaip vartojimo fakto.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA