Po rekonstrukcijos Laisvės alėja iš esmės pakeis savo veidą | Kas vyksta Kaune

Po rekonstrukcijos Laisvės alėja iš esmės pakeis savo veidą

R. Tenio nuotr.

Valdininkai tikina, jog Laisvės alėjos rekonstrukcija prasidės jau kitais metais. Po rekonstrukcijos miestiečių laukia įvairios naujovės, kurios iš esmės pakeis Laisvės alėjos gyvenimą ir veidą, mat šioje gatvėje susilies pėsčiųjų bei dviračių takai su viešuoju transportu.

Pradeda judėti Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbai. Planuojama darbus pradėti jau kitais metais. Miesto vadovas džiaugiasi, jog jau dabar ieškoma kompetentinga įmonė, kuri pajėgtų atlikti darbus.

„Dabar jau lieka išrinkti rangovą, kuris, tikėkimės bus socialiai atsakingas ir turės praktikos. Be to, miesto taryba priėmusi sprendimą kitais metais skirti 24 mln. litų infrastruktūros darbams atlikti. Tai apimtų ir Panemunės tilto, Raudondvario plento bei Laisvės alėjos rekonstrukciją. Džiugu, jog per šiuos metus miestui pavyko sutaupyti 8 mln. litų iš socialinių pašalpų, tad galime dalį rekonstrukcijos darbų kompensuoti šiais pinigais“, – kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas.

Pirmajame Laisvės alėjos rekonstrukcijos etape numatyta rekonstruoti atkarpą nuo Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Mickevičiaus gatvės. Šio etapo darbams skiriama apie 17 mln. litų. Planuojama, jog pusę sumos savivaldybė skolinsis, o kitą pusę dengs savo lėšomis.

Visas projektas suskirstytas į septynis etapus ir turėtų būti užbaigtas iki 2020-ųjų metų. Laisvės alėjos rekonstrukcijai planuojama skirti apie 70 mln. litų.

Laisvės alėja bus pritaikyta įvairiam transportui

Pagal paruoštą projektą, Kaunas turėtų aplenkti sostinę, mat numatyta atkurti Laisvės alėjoje važinėjusią konkę. Tiesa, ji būtų modernizuota ir jos netrauktų arkliai, tad tai labiau primintų mažą tramvajų. Numatyta, jog keliaujant nuo soboro link savivaldybės kairiąja puse važinės modernus konkės variantas, kuris sujungs Laisvės alėją su Vilniaus gatve.

Taip pat planuojama Laisvės alėjoje praplėsti transporto eismą. Dešiniosios pusės danga bus pritaikyta didesnei apkrovai, tad šia puse galės važiuoti ir automobiliai. Visgi, automobilių eismas bus reguliuojamas ženklais ir leidžiamas tik konkrečiu laiku. Toks sprendimas palengvintų verslininkų gyvenimą, mat aptarnaujantysis personalas galėtų parduotuves pasiekti iš centrinės gatvės, o ne važinėjant po kiemus.

„Rekonstruojant siūlymas – griežtinti įvažiavimus į valstybės saugomas teritorijas, didinant rinkliavą. Siūlysime Laisvės alėjoje aptarnaujančiam personalui leisti važiuoti nuo 7 iki 11 valandos ryto, kad gatvė išsivalytų ir tarnautų pėstiesiems“, – kalbėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Projektą kritikuoja neįgalieji

Laisvės rekonstrukcijos projekte numatoma, jog būtų suvienodinti įvažiavimai į parduotuves. Taip pat tikimasi, jog verslininkai bus geranoriški neįgaliųjų atžvilgiu ir įrengs patogius įvažiavimus atsisakant laiptų. Sveikintina idėja padėti neįgaliesiems patekti į įvairias patalpas, tačiau atkreipiamas dėmesys, jog dabartinis projektas netenkintų žmonių, turinčių fizinę negalią.

„Dabar jiems turėtų būti padarytas techninis projektas, kuris atitiktų poreikius. Atstovauju neįgaliųjų asociaciją, tad yra labai daug netikslumų, kurie tikrai nėra geri sprendimai neįgaliesiems. Dabar kalbama tik apie tai, kas puošia, o ne kas yra patogu. Be to, kas gali priversti verslininkus išdaužyti sudėtus akmenis ir padaryti patogų įvažiavimą? “, – projektą kritikavo neįgaliųjų asociacijos atstovas.

„Mes nerekonstruojame pastatų, mes rekonstruojame tik gatvę. Mes projektuojame Laisvės alėją, tačiau nenorime, kad po rekonstrukcijos šioje gatvėje būtų netinkamų įvažiavimų. Laisvės alėjos sklypas yra nuo namo iki namo. Be to, yra laiptų, kurie saugomi paveldo saugininkų, tad negalima visur pritaikyti įvažiavimų neįgaliesiems. Verslininkai geranoriškai įrenginėja įvažiavimus, tad blogų sprendimų mažėja“, – pabrėžė projekto architektas Šarūnas Kiaunė.

Pagal projektą numatoma suvienodinti ne tik įvažiavimus, bet taip pat atsisakyti aukštų aptvarų aplink medžius, bus pakeisti suoliukai bei įrengti vienodi mažojo verslo skėčiai nuo saulės ir lietaus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA