Kaune drausminti „kelių kėgliai“ | Kas vyksta Kaune

Kaune drausminti „kelių kėgliai“

Organizatorių nuotr.

Kaune apstu „kelių kėglių”, kurie, įsijautę į „matricos“ herojus, ekstremaliai laksto per važiuojamąją dalį, kur papuola. Tik ne per pėsčiųjų perėjas. Jie bando išlaviruoti tarp skriejančių automobilių, tempia iš paskos vaikus, kiti net nesidairo: „šmaukšt ir kaip nors praskriesiu!”. Važiuojamoji dalis – geriausia trasa maksimaliam bėgimo greičiui išvystyti?

Tokį vaizdą sekmadienio rytą, atkarpoje tarp Kauno autobusų stoties ir netoliese esančio Stoties turgaus išvydo tądien surengtos socialinės akcijos – „Netapk kėgliu kelyje!” dalyviai.

Akciją rengusi pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacija „Baltai Juoda“ išraiškingai atkreipė dėmesį į tądien pasaulyje minimą – žuvusiųjų eismo įvykiuose atminimo dieną.

Iškalbingi skaičiai

Akcijos metu drausminti pėstieji, keliavę ne per perėjas – jie raginti būti sąmoningesni ir atsargesni. „Kelių kėgliams” išdalintos atmintinės su gresiančia atsakomybe už KET nesilaikymą (numatoma 80-140 lt./ 23-40 € bauda). Kartu atkreiptas dėmesys ir į kitą problemą – atšvaitų neturėjimą. Prasižengusiems pėstiesiems buvo išdalinta daugiau kaip šimtas kėglio formos atšvaitų, primenančių, kad jie turėjo galimybę tapti dar viena beprasmiška auka kelyje.

Renginio vietą žymėjo ant pėsčiųjų tako pavaizduoti milžiniški kėgliai, nurodantys atstumą iki artimiausios perėjos.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet keliuose žūsta daugiau nei 270 tūkst. pėsčiųjų. Tai sudaro 22 proc. visų 1, 24 mln. eismo nelaimių aukų skaičiaus. Apie 70 proc. šių incidentų ES įvyksta – mieste. Lietuvos tyrimai teigia, kad tik kas 10-tas pėsčiasis kasdien gatvę kerta perėjose.

Pažeidėjai: „Nes skubu!”

Paklausti, kodėl keliauja ne per perėjas, visi pėstieji teisinosi taip darantys pirmą kartą ir prisiekinėjo daugiau taip nesielgsiantys.

Keleto komentarai:

– „Nemačiau perėjos! Aš nevietinė, iš Alytaus, nežinau kur čia perėjos. Bijai – nebijai, gatvę kažkaip pereiti tai reikia! Apsidairiau, galvoju, negi taip toli kulniuoti link perėjos kažkur tolumoje? Na, jau ne! Ir prabėgau”.

– „Bijau eiti per požemines perėjas, tad belieka bėgti per gatvę“.

– „Skubu į autobusą, jau tuoj tuoj išvažiuos!“.

– „Skubu į turgų!“.

– „Bėgu pirmą kartą, daugiau taip nedarysiu“.

Suspėja – ne visi

Šalia Kauno autobusų stoties esančioje stotelėje sutikti viešojo transporto keleivių kontrolieriai pasakojo per patikros laiką, maždaug 20-30 min. – pastebintys kaip gatve net nesidairydami „šauna” daugiau kaip penki pėstieji. Pasak darbuotojų, vadinamųjų „zuikių”, sprunkančių per gatvę pasitaiko, tačiau itin retai.

„Bėgioja, nes tingi vaikščioti aplinkui”, – svarstė kontrolierė Gražina ir prisiminė prieš keletą metų matytą susidūrimą: „Per gatvę, ne per perėją bėgo mergina, tačiau pasiekti tikslo nesuspėjo – ją partrenkė keliu važiavęs troleibusas. Bėglė buvo nublokšta ant gatvės, iškart atvažiavo greitoji… Pėstieji tikrai elgiasi neatsakingai. Kas sudrausmintų? Jei prie kiekvienos perėjos stovėtų policininkai!”.

Pradėti nuo savęs

Organizacijos „Baltai Juoda“ atstovė Eglė Ponomariova atviravo, kad inicijuoti akciją „Netapk kėgliu kelyje!“ ją paragino neseniai patirta kaktomuša:

„Važiuojant mašina teko staigiai stabdyti, kai judriame kelyje prieš pat akis išniro moteris su kelerių metų mergyte, bėgančios ne per perėją. Aš paspaudžiau garsinį signalą ir iškart buvau apdovanota nepadoria pirštų kombinacija. Praeivės vos išlaviravo tarp automobilių. Kas galėjo įvykti, jei nebūčiau žaibiškai sureagavusi ir nuspaudusi stabdžių?! Su tokiais pėsčiaisiais „vaiduokliais“ susiduriu kasdien, kaip ir daugybė kitų vairuotojų”.

E. Ponomariova pasakojo, kad šalia Stoties turgaus situacija esanti itin opi. „Dažnai tenka čia pravažiuoti ir kaskart matau kaip pėstieji išsidraiko, tarsi gyvi kėgliai ant kelio, gaila, kad nesusimąsto, jog keliaudami ne per perėjas, jie gali tapti potencialiais žuvusiaisiais kelyje. Štai vasarą, per 40 min. tokių bėglių šioje vietoje suskaičiavau net 200!”.

E. Ponomariova svarstė, kad situaciją greičiausiai pakeistų susivokę pėstieji. „Žmonės patys turi susimąstyti, kad lenda po ratais. Žinoma, būtų galima didinti baudas, pastatyti policininkus, tačiau pradėti reikia nuo pačio žmogaus, o pirmiausia – nuo savęs. Šia akcija raginame būti atsakingais piliečiais, gyvenkime, o kėgliai tegul lieka klubuose!“.

Skirmantė Javaitytė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA