Prisikėlimo bažnyčia pakeitė savo išvaizdą | Kas vyksta Kaune

Prisikėlimo bažnyčia pakeitė savo išvaizdą

R. Tenio nuotr.

Penktadienio vakarą mėlyna spalva nusidažė gražiausia Kauno bažnyčia.

Minint Pasaulinę diabeto dieną tradiciškai nušvito Kauno Jėzaus Kristaus Prisikėlimo bažnyčia, kuri vienam vakarui pakeitė savo išvaizdą primindama, kad visuomenė turi vienytis kovojant prieš klastingą ligą – diabetą.

Pasaulinė diabeto diena minima kasmet lapkričio 14-ąją. Diena pasirinkta neatsitiktinai – tai Frederiko Bantingo, kuris kartu su Charlesu Bestu atrado insuliną, gimimo diena. 1991 metais šią dieną minėti pasiūlė Tarptautinė diabeto federacija (IDF) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), siekdamos atkreipti dėmesį į pasaulinę cukrinio diabeto epidemiją ir suvienyti viso pasaulio sergančiuosius.

Pasaulinės diabeto dienos simboliu tapo mėlynas diabeto ratas. Įvairiose kultūrose ratas simbolizuoja gyvybę ir sveikatą, žymi vienybę. Mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos. Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu. Šiuo metu Pasaulinę diabeto dieną mini daugiau kaip 160 – ties šalių gyventojai.

Pasaulyje cukriniu diabetu šiuo metu serga apie 285 mln. žmonių, Lietuvoje šis skaičius viršija 65 tūkst. Diabetas – gerai žinoma lėtinė liga, skirstoma į du tipus. Pirmojo tipo diabetas paliečia dar vaikystėje, nes organizmas stokoja arba visiškai negamina insulino. Tokiems pacientams gydymas pradedamas ir visąlaik tęsiamas insulinu – leidžiamas švirkštais arba insulino pompa.

Antrojo tipo diabetas vargina daugiau kaip 90 proc. visų sergančiųjų diabetu. Pažeistame organizme sutrinka insulino veikimas audiniuose. Neretai ligos pradžioje insulino yra netgi per daug, tačiau organizmo gebėjimas insuliną naudoti cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti yra sutrikęs. Ligos pradžioje pacientai į kovą su liga pasitelkia dietą ir mankštą, kantrybę ir savistabą. Sunkiai koreguojamo diabeto atveju prireikia antidiabetinių tablečių ar insulino.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA